Sport

2017.02.08. 17:50

Fagyban, kánikulában

Dunaújváros - Január utolsó vasárnapján mínusz kilenc fokra ébredtünk. Egy átlagember az ilyen csípős időjárás miatt nem ritkán bojtos sapkában is bosszankodva sétál el - az autójáig. Ezzel szemben a futókat finn példára, közös futásra csábították a Yours Truly 2017 Futaújváros évnyitó közös eseményére, a dunaújvárosi alsó-Duna-partra.

Balogh Tamás

Az alkalmat nyilván a széles körű igényeknek megfelelően: télűzőnek is szánták. A nemzetközivé nőtt nemzetközi eseménysorozat helyi rendezvényét Kolacsek Sándor, a Budapest Sportiroda futó nagykövete szervezte és bonyolította le néhány lelkes önkéntes segítővel a háta mögött. A kiváló sportember ezúttal nem tartott a mezőnnyel, a napi penzumát más időpontban igazoltan teljesítette.

- Kiket vártak erre az eseményre?

- Ezt a futást huszonöt - ötven kilométeres távra hirdettük meg, de tetszőleges távot teljesíthettek az indulók. Akár a pár kilométerre vállalkozókat is szívesen láttuk, mert büszkék vagyunk rá, hogy a városban hányan vagyunk, és mekkora távot teljesítünk együtt. Különleges volt ez az esemény hiszen a résztvevők különböző időpontokban rajtoltak. Az elsők, a hatvan és hetven kilométeres távot választók reggel hét és nyolc óra között már futottak. A kilencórás kezdésre körülbelül ötvenen álltak föl. Elégedett vagyok ezzel az aktivitással.

Kolacsek Sándor szervező elégedett volt a legutóbbi megmozduláson látott aktivitással
Fotó: Ady Géza

- Ez volt az egyetlen alkalom a téli futós naptárban?

- Minden hétvégére szervezek egy-egy hosszabb futást. Húsz, harminc vagy negyven kilométereket teszünk meg, s ha arra páran összejövünk, már annak is örülök. Nagyon jó dolog, hogy most ilyen sokan sportoltak velünk. A városi futócsapatunk több mint háromszáz tagú. Ebből körülbelül harminc, negyven fő az időjárástól függetlenül mindig velünk tart. Fiúk és lányok, minden korosztályból vegyesen. Mínusz tizenkilenc fokban is futottunk, volt itt hatvan év fölötti ember is.

- A jelenlegi klíma még egészséges lehet a futáshoz?

- A sportról általában is elmondhatjuk, hogy bizonyos szintig egészséges, fölötte már nem. Azt gondolom, ha az ember nem szed semmiféle szereket, akkor a szervezet úgyis tiltakozik. Tehát, ha én fáradt vagyok, vagy ne adj Isten összeesek, akkor nincs tovább! Tizenkét éve futok mindenféle időjárásban (nem vagyok egyedül vele), és eddig problémamentesen megy a dolog. Normálisan felöltözve, illetve ha egy évig folyamatosan nyomta az ember a kilométereket és belefutott a télbe, nem lehet semmi problémája. Most már nem szabad belefogni, mert mindenféle betegségeket összeszedhet vele az, aki most akarja elkezdeni. Mivel egész évben futunk, a szervezetünk hozzászokik a hideghez, majd a meleghez, ezért szerintem semmiféle egészségkárosító kockázata sincs.

- Milyen programokkal várják még a futókat idén?

- Elindítottam a tizenkét hónap, tizenkét maraton elnevezésű kis eseménysorozatot itt a városban, ennek volt ez az első állomása. Természetesen a komoly versenyeken megtett távokat beleszámítjuk. Nem biztos, hogy együtt tudjuk teljesíteni terveinket, de ha valaki bebizonyítja, hogy máshol lefutotta, azt is elfogadjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!