Sport

2016.08.24. 19:05

Fantasztikus teljesítmény volt - A kenus Hajdu Jonatánt és edzőjét, Molnár Gergelyt fogadták

Dunaújváros - Szerdán reggel érkezett haza Budapestre az olimpiai „aranygép”, fedélzetén a Dunaferr SE kenusával, Hajdu Jonatánnal és edzőjével, Molnár Gergellyel. Akiket tegnap a csónakházban meglepetés-fogadás várt.

Gallai Péter

A Dunaferr SE kajak-kenu szakosztályának vízitelepén lázas sürgölődés volt szerdán délután. Ám ezúttal nem egy edzés, vagy verseny miatt jöttek össze a versenyzők, edzők és a szülők, hanem a szakosztály olimpikonja, Hajdu Jonatán, aki tizedik helyezett lett C-1 200 méteren, és edzője, Molnár Gergely fogadására. Méghozzá a legnagyobb titokban, amiről az érintett nem is tudott. Az izgatott várakozás közben Pász Péter szakosztályvezető mosolyogva mondta, reméli négy, vagy nyolc év múlva már nem itt, hanem a Városháza téren tarthatják a fogadást - mint ami egy ötkarikás érmesnek kijár...

Azután kopogás hallatszott, majd kinyílt az ajtó és Hajdu Jonatánt szűnni nem akaró vastaps fogadta, amit szerényen, mosolyogva fogadott. Majd elsőként Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke adta át ajándékait a két olimpiai résztvevőnek, majd az alábbi szavakkal köszöntötte őket.

- Büszkék lehetünk, de nagyon. Ez a szakosztály az edzőkkel, vezetőkkel, szülőkkel és versenyzőkkel közösen maximális teljesítményt nyújtott annak érdekében, hogy a Dunaferr SE-nek legyen olimpikonja. Ha a 2008 utáni pár évben valaki azt mondja, ilyen sikere lesz az egyesületnek, nem biztos, hogy hittem volna neki. Azt gondolom, a világelitben szerepelni, egyáltalán eljutni egy olimpiára, már önmagában megsüvegelendő teljesítmény. Ez a tizedik hely kiváló teljesítmény, de már az óriási eredmény volt, hogy Jonatán megszerezte a jogot az indulásra - fogalmazott Mátyás Gábor.

Majd Pető Zsolt szakosztályelnök beszélt arról, hogy Hajdu karrierjét szinte a kezdetektől látta. - Emlékszem, egy minden hájjal megkent, vagány kiskölyök volt. Aki megpróbált mindent megcsinálni, amit nem lehet. Feszegette a lehetőségei és saját határát egyaránt. Majd istenáldotta tehetséggel és a belefektetett munkával elérte azt, amire mindannyian vágyunk, egy ötkarikás részvételt, ahova a legnagyobbak jutnak el - hangsúlyozta az elnök és azt mondta, roppant büszke hogy Jonatán és Gergely mellett ülhet. Kicsit a szavakat keresve azzal folytatta, Hajdu igazi példakép a többiek számára, akik minden nap azért kenuznak, kajakoznak, hogy ilyen eredményeket érjenek el.

- Annyira boldog vagyok, hogy ennek a csapatnak a részese lehetek, amibe te is beletartozol, ez fantasztikus - tette hozzá.

Majd kötetlen formában a két érintett röviden mesélt élményeiről. Jonatán, a rá jellemző stílusban nagy nevetést kiváltva azt is nagy különbségnek tartotta más versenyekkel szemben, hogy itt rendőri felvezetéssel, százzal közlekedhettek a városban.

- Ebből is lehetett érezni, hogy itt sokkal fontosabbnak számítanak a versenyzők - tette hozzá Jonatán, aztán arról beszélt, hogy elszigetelten, az olimpiai falun kívül egy hotelben laktak, ami egyébként a legkeményebb favella mellett kétszáz méterre volt. A verseny előtt minden nap kondicionáló és vizes edzésekkel készült, s bizony, a pályától nem volt elájulva, ami nagyon labilis és rossz volt. Kérdésre válaszolva elmondta, okulva a tavalyi Rióban elkapott fertőzéséből, most próbált jobban odafigyelni a higiéniára. Nem ettek salátát, illetve halat sem.

Molnár Gergely, aki mint Pető Zsolt fogalmazott, tíz éves edzői munkássága alatt elért a szakma csúcsára, azt emelte ki: Hajdu fantasztikusan ment az előfutamban.

- Sajnos a középfutamban bivalyerős sorsolást kapott, onnan került ki az első két helyezett is. Ráadásul pont ekkorra erősödött fel a szembeszél, így a többiekhez képest nem tudott jobb időt menni. A B-döntőben ismét csodálatos volt, az ott elért idejével a fináléban összesítésben a hatodik lett volna.

Hajdu a fiataloknak jótanácsként a megfelelő technikát, illetve azt emelte ki, hogy ne izguljanak, zárjanak ki mindent a fejükből a futam előtt. Neki is előző este, majd a vízen fut át a fejében az, mit kell csinálni, kik az ellenfelek. - Gondolatban le is hagytam őket, ám most ez még a gyakorlatban nem jött össze - fűzte hozzá, s azt is megtudtuk: az olimpiáról lekerülhet a 200 méter, ezért fokozatosan átáll 500, vagy 1000 méterre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!