Sport

2013.12.11. 18:05

Csütörtökön rajtol az úszók kontinenstornája, két Dunaferr-DVSI indulóval

Dunaújváros/Herning - Ritkán látott nagyságú magyar küldöttség vesz részt a ma kezdődő, dániai úszóversenyen, köztük lesz két dunaújvárosi fiú is, akik most nem erre a megmérettetésre hegyezték ki magukat.

Gallai Péter

A dunaújvárosi trió Dániában, Balog Gábor (b), Takács Krisztián és Kovács József edzésre készül (Fotó: MÚSZ)

Az olimpiákat leszámítva még sohasem indult ilyen nagylétszámú magyar csapat külföldi világversenyre: összesen huszonhat úszó szerepel majd az év utolsó viadalán. Abban pedig csak bizakodhatunk, hogy hasonló diadalmenetben lesz részünk, mint egy éve, amikor hat arany, négy ezüst és két bronzérem volt a mérleg, ami holtversenyes második helyet jelentett az éremtáblázaton.

Természetesen a legtöbb medálit a hét egyéni számban induló Hosszú Katinkától várjuk, és a vele együtt Shane Tusuppal készülő Földházi Dávid is ennyiszer áll rajthoz. Szintén kiváló produkció remélhető Gyurta Dánieltől az olasz Scozzoli távollétében száz mellen is jó esélyei lehetnek , valamint a jó formában lévő Cseh Lászlótól, aki 400 vegyesen pazar csatát vívhat Verrasztó Dáviddal.

Éremre még mások is esélyesek, 200 háton Bernek Péter, bármelyik vegyesúszó-számban Verrasztó Evelyn, esetleg Biczó Bence 200 pillangón, illetve Gyurta Gergely is odaérhet 1500 gyorson. És persze a nyári utánpótlás viadalokon remeklő fiatalok is okozhatnak meglepetést: Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Horváth Dávid.

Kiss László szövetségi kapitány mindenesetre úgy véli, szép napok elé nézünk Dániában:

- Nagyon bízom abban, hogy tartani tudjuk a tavalyi szintet, azaz lesz legalább hat elsőségünk. Jó formában van mindenki, igaz, a mezőny is olyan sűrű, amilyenhez foghatót régen nem láttunk rövidpályás Európa-bajnokságon, azaz senki ne gondolja, hogy kacagva nyerjük majd az érmeket. De igyekszünk helytállni, ahogy azt a magyar úszócsapattól már megszokhatta a sportszerető közvélemény.

Ott van a csapatban a Dunaferr-DVSI két képviselője, Balog Gábor és Takács Krisztián, ám a kiugró eredményt nem ezen a versenyen kell tőlük várni. A miérte a fiúk edzője, Kovács József adta meg a választ, aki maga is Dániába utazott.

- Fél éve a srácok új edzésmódszer szerint dolgoznak, ennek részeként még most is a fizikai erőfejlesztésen van a hangsúly, a fő versenyünk a jövő nyári, normál medencés Európa-bajnokság lesz, ahol a döntős szerepléseket tűztük ki célul. Ezért viszont beáldozzuk a mostani versenyt, hiszen ilyen fizikális terhelés mellett egyszerre nem lehet robbanékonynak is lenni. Most ezzel arra gondolok, hogy nem valószínű, hogy Krisztián és Gábor ott lesz a legjobbak között, ráadásul utóbbi betegséggel is küzdött, a debreceni táborban csak könnyített munkát végezhetett. Balog eredetileg ötven, száz és kétszáz háton indult volna, utóbbi távon övé a tizenkettedik idő, de Kiss kapitánnyal egyeztetve úgy tervezzük, hogy a kétszáztól visszalép. Neki egyébként kevésbé fekszik a rövidpálya, az ötvenes medencében jobban fel tud gyorsulni.

Ami pedig Takács szereplését illeti, elmondta, sprinterünk ötven és száz gyorson áll majd rajthoz, valamint a tervek szerint a mixed, azaz férfi-női gyorsváltóban is szerepet kap.

Ötvenen tizennyolcadik ideje van, a középdöntőt azért meg kell csípni és százon bízom ebben. A váltóval viszont döntőbe kell jutnia. Ami fontos, a fiúk bevállalták a szerepelést, ami egy hasznos tapasztalatokkal bíró felkészülési állomás lesz számukra. Nagy elvárásokat éppen ezért nem támasztok velük szemben, mert mint mondottam, a fő célkitűzés a nyári Európa-bajnokság lesz.

Ami a programot illeti: a csütörtöki nyitónapon Takács ötven gyorson lesz érdekelt.



 

Címkék#úszás#eb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!