Sport

2014.06.16. 15:30

160 taggal dolgozik tovább a DVCSH UBSE

A dunaújvárosi búvárúszók közül az uszonyosoknak véget ért a versenyidőszak, viszont a tájékozódási búvároknak most kezdődik az igaz szezon.

Jankó Árpád

A két szakág teljesítményéről és a jövőről Gurisatti Gyulával, a DVCSH UBSE szakosztályvezetőjével beszélgettünk. Bár Gyuszi kiváló paralimpiai sportlövő, magyar bajnok sporthorgász, az igazi szerelem a búvárúszás. Ugyanezt leírhatnánk a teljes Gurisatti család tagjairól is.

- Sokan megkérdezték már, miért, meddig csinálom. Hát addig, amíg a búvárkodó gyerekek szemében látom a csillogást, és kérésre sem akarnak kijönni a vízből, mert annyira imádnak úszni. Százhatvan taggal büszkélkedhetünk, és most azt az időt éljük, amikor eljött a generációváltás ideje. Azok a világnagyságok, bajnokok, akik Európa legjobbjai voltak, vagy külföldön élnek, vagy a dunaújvárosi klub edzői. Öt szakemberrel, Dubniczky Erzsébettel, Tórizs Lindával, Debreczeni Hajnalkával, Gurisatti Róberttel, Gurisattiné Nagy Edinával dolgozunk együtt, akiknek óriási tapasztalatuk van a sportágban.

- Hogy fejezték be a versenyévet az uszonyos úszók?

- A bajnokságokon kívül a diákolimpiai országos döntő is lezajlott. Magyar bajnok lett Jancsovics Dániel és Sebestyén Ferenc. Dani rövidesen Krétára utazik a junior világbajnokságra. Szellák Csenge és Gurisatti Lilla is nagyszerű eredményt ért el, a diákolimpián pedig érmes lett Nyuli Krisztián, Berekméri Dóra és Jancsovics Dániel is. Sok a gyerek az uszonyosoknál, és most az idősebbek hiányoznak. Ám ezek a gyerekek egy-két éven belül beérnek, és tőlük is várható lesz majd kimagasló eredmény. Ebben az évben hat belföldi kupán: Egerben, Kaposváron, Kecskeméten és Hódmezővásárhelyen versenyeztek a tanítványaink. Mindezt jelentős szülői támogatással tudtuk megtenni. Szeptemberben kezdődik az új évad. Októberben rendezzük meg a Fabó Éva Emlékversenyt, s utána kezdődik három korosztályban a kicsik bajnoksága.

- Remek az idő, a vizek hőmérséklete is ideális, azaz itt a tájékozódási búvárúszók versenyideje...

- Eddig alapoztak a tájúszók, de versenyeztek az uszonyosok viadalán is. Ők is több érmet szereztek, ezüstöt, bronzot. Tavaly októberben rendezték meg az év utolsó tájúszó versenyét. Berekméri Dóra, Gurisatti Lilla, Jancsovics Dániel és Aczél Áron emelkedett ki a mezőnyből. Ők nagy reménységeink. A Csepel Kupa, a BHG Kupa helyszíne Dunavarsány, míg az Amphora Kupát Gyékényesen rendezik meg. A Csepel Kupán először rendeznek tájékozódási búvárúszást kis gyerekeknek is, akik természetesen a víz felszínén úsznak, és pipával, búvárszemüveggel keresik a víz alatti célpontokat. Ez máris népszerű újítás. A költségek miatt csak közeli kupákra tudtunk eljutni. Voltunk Szlovákiában, Pozsonyban, a cseheknél Liberecben. Augusztusban Gyékényesen rendezzük meg az Európa-bajnokságot. Tőlünk három-négy versenyző indul majd. Előtte majd néhány napig ott edzenünk, mert nincs máshol erre módunk.

- Sajnos, a szalkszentmártoni búvárbázisnak búcsút kellett mondaniuk. Ez nagy veszteség...

- Már le is bontottuk a bázist, mert a tulajdonossal nem tudtunk megegyezni. Így tényleg nincs edzési lehetőségünk. Abban bízunk, hogy egyszer majd a Szalki-szigeten felállíthatjuk, ahol ragyogó helye lenne a búvárképzésnek, az úszásoktatásnak, a tó körül futópályákkal a kocogóknak, s akár gyerekek táboroztatásának is. Amolyan kis dunaújvárosi Margitszigetet képzelünk el. Talán egyszer azt is megéljük, hogy nem csak a kiemelt sportágakat, az olimpiai sportokat támogatják, hanem az öt magyar búvárklubot is. A szegedi búváregyesület buszán olvasható a következő figyelmeztetés. Pistike megtanult számolni, Pistike megtanult olvasni, Pistike megtanult írni, Pistike nem tanult meg úszni, és a vízbe fulladt. Nálunk eddig már sok száz Pistike megtanult úszni, a legjobbak pedig csillogó szemmel, boldogan álltak fel a dobogóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!