Sport

2014.05.28. 13:55

Film készült Gurics Györgyről

Dunaújváros - Gurics György a magyar birkózás kiemelkedő alakja volt. Olimpiai bronzérmes, világbajnok, edzőként pedig az egyik legsikeresebb szövetségi kapitány. Film készült róla.

Agárdy Csaba

Gurics György Dunapentelén született 1929-ben és a tavaly szeptemberi haláláig ezer szállal kötődött Penteléhez, Dunaújvároshoz, annak ellenére, hogy nagy sikereit már a Budapesti Honvéd színeiben érte el. 1952-ben Helsinkiben volt olimpiai bronzérmes, míg világbajnoki aranyérmét 1961-ben Jokohamában szerezte meg, ahol már a magyar válogatott edzője is volt.

Egyszer a következőképpen nyilatkozott a kiváló sportember: Büszke vagyok arra, hogy honnan származom, és büszke leszek rá mindig. Arra is, hogy a pályafutásom itt kezdődött el Pentelén, amikor a sárgás gödörben fociztunk.

A filmet Mezei István, a Dunaferr SE birkózó-szakosztályának egykori elnöke készítette: Mátyás Gáborral, a Dunaferr ügyvezető elnökével, a klub egykori birkózójával, aki jelenleg is edzősködik, beszélgettünk arról, kellene egy filmet készíteni Dunaújváros birkózásáról, akkor jött az ötlet, először készüljön Gurics Györgyről. Az ötletet tett követte. Három hónapig dolgoztam a filmen, rengeteg munka volt a régi képek feldolgozásával, az interjúk elkészítésével. Meg kell említenem, az önkormányzat segítsége nélkül nem tudtam volna megvalósítani az elképzeléseimet.

Mátyás Gábor elmondta: kétórás, remek film készült, ami nem csak a birkózásról, hanem Gurics György egész életéről szól. a filmben megszólalnak a családtagok, az egykori sporttársak is. Olyanok, mint például Varga János olimpiai bajnok, kétszeres világ- és Európa-bajnok, az olimpiai bronzérmes Klinga László, Rácz Lajos, aki világ- és Európa-bajnok.

- A szerdai bemutatóra elsősorban a filmben szereplőket hívtuk meg, de itt volt a dunaújvárosi birkózás két legendája, Kovács József Lapát és Vadász Csaba is.

Mezei István a filmvetítés előtt arról beszélt, hogy Gurics György munkássága, élete annál sokkal színesebb, hogy egy filmbe be lehessen zsúfolni. Majd gombnyomás, és máris láthattuk a Dunapentelétől Jokohamáig című filmet.

A cím a kezdetekre és a világbajnoki aranyérem megszerzésére utal....




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!