Sport

2017.08.14. 15:30

A dunaújvárosi legendák is szorítanak Fehérvárnak: Vidinek van esélye a Partizan ellen

Az 1984-85-ös, nemzetközi menetelés idején hét góllal zárta a UEFA-kupa sorozatot. Élete meccsét a Partizan Beograd ellen vívta.

Gróf András

A székesfehérvári klub örökranglistáját ma is vezető gólvágó a nyolcvanas évek derekán négy góllal terhelte meg a szerb - akkoriban jugoszláv - kirakatcsapat, a Partizan hálóját. Egyik legjobb barátja, a Gázszer FC egykori igazgatója, amúgy a Videotonnak szurkoló Májer József jegyezte meg a Svájcban tartott sorsolás után: "Szabó haveromnak haladéktalanul meg kell kezdenie az edzéseket. Mert ő mindig betalál a belgrádiak ellen..."

Az egykori támadó természetesen nem lesz ott a játéktéren a páros csata során, amelynek első meccse csütörtökön lesz Belgrádban, de érdeklődéssel várja az összecsapásokat. - A helyszínen néztem meg a Vidi nyári, Európa-liga meccseit, ott leszek a következő derbin is. A Balzan és a Nomme Kalju ellen a Vidi volt a toronymagas esélyes, magabiztosan tovább is léptek, de ezeken a meccseken nem játszottak jól, amit meg is tudok érteni. Jóval gyengébb ellenfél ellen nehéz felpörögni, a csapatok érthetően igyekeznek a legegyszerűbben letudni a kötelezőt. A Bordeaux elleni továbbjutás hatalmas bravúr volt, megérdemelt diadal. A kinti, 2-1-es vereség után a franciák úgy gondolták, rutinból lehozzák a visszavágót, találnak egy gólt és továbbmennek. Nem találtak, a Vidi viszont igen és lépett a következő körbe.

Szabó József érthetően szívesen emlékezik a Partizan Beograd elleni, hazai mérkőzésre Fotó: vidi.hu

Szabó József szerint a play off első, kinti meccse különösen érdekes lesz. A belgrádi szurkolók korábbi cselekményei miatt az UEFA zártkapussá nyilvánította a derbit, mindössze kétszáz vendégszurkoló foglalhat helyet a lelátón. Egyrészt sajnálom a Vidi játékosait, hogy nem tapasztalhatják meg, milyen a Partizan teltházas arénájának hangulata. Ugyanakkor, a továbbjutás szempontjából biztosan előny, hogy nem lesznek jelen hazai drukkerek, nem tudják felspannolni a játékosokat. Mi elképesztő hangorkánban léptünk pályára, 50 ezer néző előtt. Előzőleg, Fehérváron 5-0-ra győztünk, de ellenfelünk nem adta fel. A korábbi körben 6-2-re kaptak ki Londonban a Queens Park Rangerstől, ám otthon 4-0-ra nyertek. Nekünk is mutogatták az utcán, hogy hatot kapunk. Bár végül 5-2-es összesítéssel jutottunk tovább, a visszavágó nem volt könnyű, a félidőben kialakult a 2-0-ás végeredmény. Fordulás után akadt a hazaiaknak egy óriási ziccerük, kimaradt. Ha bemegy, alighanem nehéz percek elé néztünk volna.

Egy héttel korábban, a Sóstói Stadionban bonyolított összecsapáson Szabó József négyszer volt eredményes.

- Volt amit a sutával, azaz a jobb lábammal lőttem, a többit a megszokott módon, ballal. Életem meccse volt, de nem vagyok tökéletesen elégedett, volt még két helyzetem, azokat elhibáztam. Máskor is lőttem négy gólt, de természetesen ez volt a fontosabb, erre figyelt mindenki. Két évvel korábban, az Intertotó Kupában, a csoportküzdelmek során a lengyel KS Cracowia Kraków-nak is rúgtam négyet itthon, de az egy nyári sorozat volt, nem kísérte túl nagy érdeklődés.

Szabó ma is vezeti a Vidi örökranglistáját 234 meccsen 111-szer volt eredményes.

Úgy tűnt, rekordját nem fenyegeti veszély, aztán Nikolics Nemanja termelni kezdte a gólokat, 17 találatra megközelítette a korábbi gólkirályt. Majd Varsóba távozott.

Szabó József korábban gyakran szerepelt a Vidi öregfiúkban, ma már a pálya széléről ad tanácsokat a gálameccseken.

- Fáj a csípőm és a térdem, már sántikálok. Nem akarom a nimbuszomat lerombolni.

A Dunaújvárosi Kohász akkori játékosai a következőképpen emlékeznek a Videoton nagy sorozatára.

 

Boldoczki Sándor: - Abban az évben hatalmas népünnepély volt minden egyes székesfehérvári kupameccs. A klub nagy menetelése volt az akkori sorozat. A Manchester United elleni mérkőzést a helyszínen tekintettük meg a Kohász csapatával, igaz alig találtunk magunknak helyet a lelátón, mert egy edzőmeccs után éppen a kezdésre értünk oda. Szabó Józsinak hatalmas érdemei voltak, hogy a döntőbe kerültek. A következő esztendőben feljutottunk az első osztályba, így élesben is összecsaphattunk egymással. Váltakozó sikerrel szerepeltünk egymás ellen, nagyon nehéz volt vele szemben, egy pillanatra sem lehetet szem elől téveszteni. Minden szituációból képes volt gólt szerezni, különösen a bal lába volt veszélyes.

 

Gróf András a dunaújvárosi együttes egykori védője: - Örülök neki, hogy átélhettem azt a hangulatot, ami akkor kialakult a székesfehérvári együttes körül. Klub hovatartozás nélkül szorítottak az emberek a Videotonnak a nemzetközi kupasorozatban. Egy remek közösség sikere volt a döntőbe kerülés, amiért alaposan megdolgoztak. Külön öröm számomra, hogy az 1986/1987-es NB I-es bajnokság nyitó fordulójában sikerült gólt lőnöm ennek a legendás csapatnak. Azóta is jó barátságban vagyunk egymással, és öregfiúk szinten is gyakran találkoztunk, nagy csatákat vívtunk egymással. Igaz, az utóbbi időszakban már inkább a "harmadik"félidőben jeleskedtünk.

 

Miskovicz Bálint: - Abban az időben kupalázban égett az ország. Összeszokott jó csapat volt a Videoton, több válogatott játékossal a kezdőcsapatban. Nem sok magyar klub dicsekedhet hasonló sorozattal. Felnéztünk rájuk, és ellenfélként is szurkoltunk nekik, hogy minél tovább jussanak. Annak idején megtiszteltetés volt ellenük játszani, plusz motivációt jelentettek az ellenük vívott összecsapások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!