Sport

2015.06.11. 13:25

Steel Challenge: Futva, különböző testhelyzetben, más-más célra kell gyorsan lőni

Dunaújváros - Szakadó esőben tartotta meg május végén a dunaújvárosi lövészklub a Steel Challenge országos versenyét a dunaújvárosi lőtéren.

Jankó Árpád

Három kategóriában, kiskaliberű, nagykaliberű pisztolyban és sörétes puskában indult negyvenhét lövész. Nagy kaliberben tökéletes dunaújvárosi siker született, mert első lett Méninger János, második helyet Uhrik Ákos, a harmadikat pedig Gazda Gábor szerezte meg. Országos versenyen három újvárosi lövész a dobogón ritka eseménynek számít.

Kis kaliberben a tatabányai Németh Gábor nyert, a dunaújvárosi Gerháth Zoltán előtt, és itt is szerzett érmet Gazda Gábor harmadikként. A sörétes puska (manuál) első és harmadik helyét a Börzsöny Klub nyerte el, második lett a dunaújvárosi Fekete Zsolt. Az automata kategóriában Németh Gábor győzött (Tatabánya) a második Gazda Gábor előtt. harmadik lett a Villanás Bp. SE versenyzője.

A legutóbbi hazai verseny három dunaújvárosi dobogósa. Első Méninger János, második Uhrik Ákos, harmadik Gazda Gábor. Fotó: Amatőr felvétel

A versenynaptárban most pedig az év egyik legrangosabb versenye következik. Szombaton 11 órától várhatóan 14 óráig a dunaújvárosi lőtérre várják a házigazdák az ország lövész sportágának krémjét Az IPSC hatpályás országos viadal neve: a Nagy Nyárköszöntő Verseny. Jelenleg negyvennégy, a sportágban az elithez tartozó lövő érkezését várják a házigazdák, de hasonlóképpen a legnevesebb vesenybírók is részt vesznek a szombati viadalon. A dinamikus lövészet igen látványos, mert mozgásos, gyors, mozgó célra is kell lőni, akadályokat kell leküzdeni, muszáj futni... (Egy megjegyzés. Nézők is jöhetnek, de napszemüveget és füldugót hozni kell.) Ez a fajta lövészet egyre népszerűbb a sportágban, mert nem álló sportlövőt kell figyelni. Egy-egy versenyző százötven lövést ad le a különböző rafináltan kigondolt, színes célokra. A Nyárköszöntő nagykaliberű pisztolylövészet lesz, amelynek egyik érdekessége, hogy az ország legjobb versenybírói reggel nyolc órától szintén lőnek. Versenyzőkké átvedlenek, majd tizenegytől ítélkeznek a többi résztvevő teljesítménye felett. Öt kategóriában zajlik majd a verseny. Production, standard, open, női és senior számok szerepelnek. Külön értékelik majd a női és a z ötven év feletti senior sportlövőket.

A legjobbak, tehát az első helyezettek kupát kapnak, a többi dobogós lövő pedig éremjutalomban részesül. A szombati viadal egyéni verseny. Négy vagy öt dunaújvárosi sportlövő is ott lesz az indulók között. A versenybírók a mozgó, rohanó lövőket követik, és nemcsak a találatokat jegyzik, hanem a végrehajtás idejét is beszámítják az értékelésbe. Természetesen a verseny előtt minden résztvevőnek lehetősége adódik az egyperces pályabejárásra, s akinek jó a memóriája, és rögzíti fejében a célokat, az előnnyel versenyez a gyors mozgás, futás közben.

A Dunaújvárosi Lövész Sportegyesület már napok óta szorgalmasan készül a nagyszabású viadalra. De már az a tény, hogy a dunaújvárosi sportlövők ilyen rangos versenyt rendezhetnek, mutatja azt, hogy a városunk egyesülete kezd a sportág elismert, sokat fejlődő klubjai közé tartozni. Ezt a kiemeltséget természetesen a dunaújvárosi lövészek sikereikkel vívták ki.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!