Sport

2016.08.26. 18:40

Gebei Péter szuperrangadóval kezd az orosz ligában

Dunaújváros - Gebei Péter ismét nagy útra készül. Minden szempontból igaz a megállapítás. A dunaújvárosi jégkorong játékvezető több ezer kilométert utazik majd a következő hetekben, újabb hatalmas szakmai kihívás előtt áll, a világ második számú jégkorong-bajnokságában, a KHL-ben a három külföldi bíró egyikeként bizonyíthat.

Agárdy Csaba

Gebei Péter, a Dunaferr SE és az Alba Volán egykori válogatott jégkorongozója túlzás nélkül állíthatjuk, napjainkban a világ egyik legjobb játékvezetője. Elég, ha csak pályafutásának legutolsó állomásait tekintjük. Az osztrák bázisú ligában, az EBEL-ben az egyik legfoglalkoztatottabb profi játékvezető volt (nem minden sípmester láthatta el feladatát főállásban- a szerk.)

Az EBEL-ből azonban az idén hatalmasat ugrott. Ez annak köszönhető, hogy a májusi oroszországi TOP Divíziós világbajnokságon, ahol a világ legjobb tizenhat játékvezetője működött közre, kinézte magának az NHL mögött a világ második legerősebb bajnokságának, az orosz bázisú KHL-nek a vezérkara. Tárgyalás tárgyalást követett, és eljutottunk oda, hogy Gebei Péter kedden útra kel.

Gebei Péter itt már KHL-mezben. A világ második legerősebb bajnokságában vezethet Fotó: archív

Igaz, nem egyből a KHL bajnoki rajtjára, hanem Rigába, az olimpiai selejtező utolsó körébe, ahol a lettek, a németek, az osztrákok és a japánok vesznek részt. A torna tétje, hogy a győztes 2018-ban ott lesz a dél-koreai téli olimpián.

Szeptember 9-én azonban már nem lesz mese, a dunaújvárosi spori bemutatkozik a KHL-ben. Nem is akármilyen mérkőzésen, hiszen a liga egyik csúcsrangadóján, a CSZKA Moszkva - SZKA Szentpétervár mérkőzésen mutatkozik be. Mindkét oldalon világsztárok sokasága játszik, elég ha csak két orosz világsztárt említünk meg: Pavel Dacjukot és Ilja Kovalcsukot.

Gebei Péter ezúttal négy mérkőzést vezet majd, utána egy hetet hazajön Magyarországra, majd megy vissza.

- Az előszezonban már fújtam néhány mérkőzést, láttam a körülményeket, a körítést, a feltételek világbajnoki szintűek. A csarnokok NHL méretűek: a legkisebb tizenötezres, a legnagyobb huszonkétezres - tudtuk meg a játékvezetőtől azt, hogy a bajnoki rajt előtt már szerzett orosz tapasztalatokat, nem az ismeretlenbe ugrik fejest.

Arra a kérdésünkre, hogy az EBEL-hez, vagy a TOP Divíziós világbajnoksághoz képest mennyivel másabb a KHL, így válaszolt:

- Az EBEL-től teljesen eltér a játékstílus, ott rengeteg az ütközés, itt rengeteg a passz és brutális az iram. Az előszezonban volt olyan mérkőzés, amelyen mindössze négy játékmegszakítás volt. A világbajnoksághoz képest is nagyobb volt az iram.

A játékvezető azt is elmondta, hihetetlen a profizmus az orosz bázisú ligában, minden kérését, kívánságát teljesítik. Az orosz túrák alatt végig szállodában lakik, teljes ellátásban részesül, hozzák-viszik, semmire nincs gondja

Tehát izgalmas időszak előtt áll Gebei Péter, de ahogy ismerjük, nem kell őt féltenünk, hiszen az EBEL-ben is hamar az egyik legjobb játékvezető vált belőle, majd az első TOP Divíziós felnőtt világbajnokságán is a legjobbak között említették a nevét. Nem véletlenül, hogy jött az újabb kihívás, a KHL...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!