Sport

2017.01.17. 19:20

Nem vezetni kell a játékot, hanem menedzselni

Dunaújváros - A kétnapos kézilabda-játékvezetői továbbképzésen és vizsgán, amelyet a Fejér megyei Kézilabda Szövetség rendezett, a fő szervező pedig Németh Miklós főtitkár volt, szombaton és vasárnap száz-száz játékvezető vett részt.

Jankó Árpád

Jelen volt természetesen a szövetség játékvezetői albizottságának elnöke, dr. Soós Kálmán is, aki beszélgetésünket azonnal egy magyarázattal kezdte.

- Ősszel tartjuk a minősítő vizsgát, a különböző kategóriákba sorolást, és most a dunaújvárosi egyetemen szervezett két napon pedig a szintfelmérés történik. Tudni kell, hogy a minőségi mutatók jelenleg milyenek. Éppen ezért fizikai felmérést is végeztünk, futottak a résztvevők, majd pedig elméleti felmérés is történt. Szabályértelmezés volt, vizuális játékjeleneteket kellett a képernyőről értelmezni.

- Elnök úr! Miben látja a kézilabda sportágban több év után a változást?

- Négy évvel ezelőtt fogalmaztuk meg, hogy nem vezetni kell a játékot, hanem menedzselni. Ez fontos fogalmi változás. Ami idetartozik az az empátia, a beleélési készség és a pszichés jelenségek a magatartásban.

Dr. Soós Kálmán, a Magyar Kézilabda Szövetség játékvezetői albizottságának elnöke határozott fejlődést tapasztal a játékvezetésben Fotó: Ady Géza

- Ez teljes mértékben érthető, de kemény, satupadba" szorító szabályok kíséretében folyik a játék...

- Ez nem lehet akadálya az új szemléletű játékvezetésnek. Akik bíráskodnak, sikeresek szeretnének lenni egy mérkőzés levezénylésénél. De ennek érdekében a játékosok, nézők érzelemvilágát is meg kell ismerni. Gladiátorok küzdenek a parkettán, az előadás rendezője a játékvezető, akinek viselkedését, gondolkodásmódját lehet tanítani. Éppen ezért a fő hangsúly a kommunikáción van. A Marton-Horváth nemzetközi bírópáros pontosan ezt érti és érzi, ami által el tudják a játékossal, az edzővel, a nézővel fogadtatni magukat. Ők egyébként itt vannak ezen a továbbképzésen is előadókként. Ezenkívül másfajta tényezők még a megjelenés, a viselkedés, a magatartás, az intelligencia, s ezek egyáltalán nem zárják ki a határozott, gyors, jogos ítélkezést, amit szintén éreztetni kell a mérkőzés minden résztvevőjével.

- Egyre többen beszélnek arról, hogy sokkal jobb a játékvezetés színvonala. Azaz kirívó botrányok elkerülik a bajnokságokat.

- Ez valóban így van. Négy évvel ezelőtt kezdtünk más filozófiával foglalkozni a játékvezetéssel. Sokat fejlődtünk, de állandóan jobbítani kell a színvonalon. Ezt pedig az utánpótlásnál, a gyerekbajnokságoknál is el kell érni. A játékvezetőnek segíteni kell a gyerekeket. Pedagógusi vénával rendelkezzenek, és szeretetteljesen vezessék a játékot. Csak egy példa. Az egyik mérkőzésen a játékvezető a durváskodó gyereket odavezette a szenvedő félhez, és megkérte: kérj tőle bocsánatot. A fiú megtette. Erre kitört a taps a nézőtéren.

- Elgondolkodtató, amit elmesélt. Szintén érdekes és jó tapasztalat: egyre több a fiatal és egyre több a női játékvezető...

- A nők száma három százalékról harminckettőre nőtt. A fiatalok aránya pedig tízről ötvenkét százalékra. És akkor még nem is beszéltünk a szabályok megváltoztatásáról. Most csak annyit: beváltak, tapasztalataink pozitívak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!