Sport

2017.07.24. 18:35

A dunaújvárosi ifjú úszók is életre szóló élménnyel gazdagodhattak a Duna Arénában

A vasárnapi, 4x100-as férfi gyorsváltó által szerzett történelmi bronzérem után hétfőn még fényesebb eredményben bízott mindenki, hiszen este állt rajthoz Hosszú Katinka a 200 vegyes döntőjében.

Gallai Péter

Ám addig is sok minden történt a Duna Arénában, az úszópalotában például feltűnt egy népes,"Úszó vagyok" egyenpólót viselő csapat, s tagjai nagy elánnal szurkoltak a magyar sportolóknak. Nos, a küldöttség a Dunaferr SE fiatal versenyzőiből állt, ők harmincketten, három kísérővel a délelőtti programon vehettek részt a klub jóvoltából. Bene Vera szakosztályvezető azzal kezdte, már februárban azon gondolkodtak, miként tudnak jegyeket szerezni, ami sikerült, nagy örömükre.

- Próbáltuk itthon tartani a gyerekeket a múlt hétig úszóedzésekkel, hogy ne menjenek el nyaralni, és együtt el tudjunk jönni Budapestre. Televízión keresztül sem semmi, de élőben elképesztő a hangulat már délelőtt is, aki ezt átéli, nem fogja elfelejteni. A kicsik testközelből láthatták a példaképeket, a világsztárokat, emellett nagyon jól tudtuk számukra szemlélteni azokat a gyakorlatokat, amelyeket edzéseken unásig ismételgetünk, de nem biztos, hogy összejön. Bízom benne, novemberben majd egy fárasztó edzés után elő lehet venni az itt látottakat. Arról nem is beszélve, hogy ez az élmény örök életre szól a gyerekeknek, meg persze nekünk, edzőknek is. Mi is ugyanúgy szurkoltunk és kiabáltunk teli torokból. A nagyokkal jövünk majd a döntőkre is, hát az biztos még nagyobb dolog lesz. Számos versenyen jártam már, ezért van összehasonlítási alapom, hogy azt mondjam, úgy Balatonfüreden, mint Budapesten nagyon profi a szervezés, mindenki ezen a véleményen van. Megható és felemelő látni, milyen népszerűek sportolóink és mennyien szeretik őket - fogalmazott.

A szakosztályvezető nem szeretett volna esélyeket latolgatni, de szerinte Hosszú hozni fogja a kötelezőket, Kenderesi Tamás nagyon magabiztos, Kapás Boginak 1500 méteren nagyon nehéz dolga lesz, de őt is dobogóra várják. Na, és ne feledkezzünk meg Takács Krisztánról, akit Bene Vera az 50 gyors döntőjében szeretne látni.

- Ez a hangulat őt is be tudja "rántani" a fináléba, szép korona lenne a pályafutásán. Ő a mi dunaújvárosi úszónk, és mindig az is marad, függetlenül attól, most melyik klubban szerepel.

Farkas Bátor

Kíváncsiak voltunk, az ifjak miként érezték magukat. Farkas Bátor például annyira szurkolt, hogy el is fáradt a keze, amíg az 1500 selejtezőjét végigtapsolta. - Ez egy nagy jutalom nekünk. Az a cél, hogy újra itt lehessek egyszer, de akkor már nem a lelátón, hanem a medencében - jelentette ki. Markovics Benedek szintén remekül érezte magát, lesz mit mesélnie otthon.

Markovics Benedek

Eszenyi Léna szerint teljesen más volt élőben drukkolni, az ismert szurkolói rigmusokat teljes erőből ő is kiabálta. Éberhardt Martin nagyon izgult, hogy mi vár rá a helyszínen. - Nagyon tetszett minden, óriási élmény, hogy itt lehettem a világbajnokságon. Minden magyarnak nagyon szurkolok, akik sok érmet fognak nyerni.

Eszenyi Léna

Éberhardt Martin

Az ehhez vezető úton viszont sikerrel kell venni az elő- és középfutamokat, lássuk, miként sikerült a délelőtt. A magyarok közül elsőként a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 100 méter háton a szám ötkarikás címvédőjeként volt érdekelt: a 28 éves sztár a második legjobb időt úszta. Azonban - ahogyan két évvel ezelőtt Kazanyban is tette - visszalépett a folytatástól, mivel 200 méter vegyes fináléját helyezi előtérbe, ahol világcsúcstartóként, abszolút favoritként várta az esti startot. A hétfő délelőtti programot a női 1500 m gyors zárta, ahol Kapás Boglárka és Késely Ajna egymás mellett úszva harmadik, illetve negyedik helyen csapott célba, és jutott be ezzel a mai döntőbe.

Kozma Dominik bejutott a 200 méter gyors döntőjébe hétfőn a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A 26 éves magyar versenyző a vasárnapi nyitónapon a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként bronzérmet nyert, illetve egyéni, valamint csapat szinten is országos rekordot úszott. Hétfő délelőtt 200 méteren egyéni csúcsához (1:46.68) közel, 1:46.83 perccel a harmadik lett, ez pedig összesítésben a nyolcadik helyre volt jó. Délután, a szám első elődöntőjében a hatos pályát kapta a hazai közönség új kedvence. A telt házas aréna hangorkánja közepette, s 1:45.87 perces új egyéni csúccsal, Cseh László 2009-es országos rekordjától mindössze kilenc századdal elmaradva harmadikként csapott célba. Összesítésben a hetedik helyen került be a keddi fináléba. Kozma a futam után elmondta, a saját ritmusát úszta, úgy érzi, maradt még benne.

Azután lépett a rajtkőre óriási buzdítás közepette Hosszú Katinka, aki megvédte címét 200 méter vegyesen, 2:07.00 perces idővel diadalmaskodott a japán Ohasi Jui és az amerikai Madisyn Cox előtt.

A győztes Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában, kezében az aranyéremmel

MTI Fotó: Kovács Tamás

Szokásához híven nagyon koncentrált a verseny előtt. Jól kapta el a rajtot, elsőként jött fel a pillangó után, háton pedig ellépett a mezőnytől. Mellen a szélen úszó japán rivális feljött rá, de így is elsőnek fordult. Gyorson arra lehetett előzetesen számítani, hogy nem lesz ellenfele, a japán Ohasi egy darabig tartotta magát, Hosszú azonban végül közel egy másodperces előnnyel nyúlt be elsőként.

Hosszú Katinka ezzel az első nő, aki sorozatban háromszor nyert világbajnoki címet ebben a számban, eddig az amerikai Katie Hoffal osztozott a rekordon.

Hosszú Magyarország első aranyérmét gyűjtötte be a hazai rendezésű világbajnokságon, s immáron hatszoros világbajnoknak mondhatja magát. A bajai úszósztár a magyar úszósport 27. világbajnoki elsőségét szerezte.

Ez volt a második magyar érem a 17. vizes vb-n, az elsőt vasárnap a férfi 4x100-as gyorsváltó szerezte, amely harmadik lett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!