Sport

2013.08.18. 18:01

Győzelem a Kohász Kupán

A II. Kohász Kupán négy női első osztályú kézilabdacsapat küzdött egymással szombaton és vasárnap.

Jankó Árpád

A hazaiakon kívül az erdélyi Zilah, a Békéscsaba és a Veszprém Barabás közel azonos erősségű csapat, így nagy csatákra számíthattunk, és ebben nem is csalatkoztunk. A nyitómérkőzést a Kohász Róth Kálmán bakonyi gárdájával vívta, s ennek pikantériáját jelentette, hogy augusztus 31-én Veszprémben kezdi a bajnokságot a Dunaújvárosi Kohász. A dunaújvárosiak végül mind a három mérkőzésüket megnyerték a hétvégi tornán, így elsők lettek.

Ferling Bernadettet választották a torna legjobb támadójának (Fotó: Lázár Zsolt)

 

A II. Kohász Kupán négy női első osztályú kézilabdacsapat küzdött egymással szombaton és vasárnap. A házigazda dunaújvárosiakon kívül az erdélyi Zilah, a Békéscsaba és a Veszprém Barabás közel azonos erősségű csapat, így nagy csatákra számíthattunk, s ebben nem is csalatkoztunk.

A nyitómérkőzést a Kohász Róth Kálmán bakonyi gárdájával vívta, s ennek pikantériáját jelentette, hogy augusztus 31-én Veszprémben kezdi a bajnokságot a Dunaújvárosi Kohász.

Nos, nehezen indult be a Kohász gépezete, a fiatal veszprémiek meg is nyerték az első félidőt, Ám harminc perc elteltével, Vincze góljával már vezetett a Kohász, és a feljavult védekezés jóvoltából meg is nyerte a mérkőzést. Utána a Zilah kikapott a Békéscsabától (23-28) és a Veszprémtől is (23-31), majd este a hazaiak számára következett a Békéscsaba elleni találkozó.

A Kohász nagyon „bekezdett”. nagyszerű játékkal lepte meg a csabaiakat, és a 22. percben már 15-5-re elhúzott a hazai együttes. A második játékrészben érezhető volt, hogy a kemény kezdés sokat kivett a játékosok erejéből, de a győzelem egy percig sem volt veszélyben.

Vincze Melinda megjegyzése volt a végén sokatmondó: – A játék közben időnként még én is meglepődtem azon, hogy milyen szép dolgokat csináltunk a Csaba ellen. Mátéfi Eszter edző pedig mosolyogva nyilatkozta: „Tök jó volt...” S valóban ezen a tornán sok minden kiderült, de talán ami a legfontosabb: a Kohász játékának volt sebessége.

Tavaly nem tapasztalt dinamikával kézilabdáztak a hazai lányok. Bulath Anita beállásával pedig nagyszerűen megoszlik a feladat Ferling Bernadett és közte. A kiváló erőnlétről mint kötelező jellemzőről nem is beszélve. Vasárnap a Csaba 32-29-re győzte le a Veszprém gárdáját, és következett a zárómérkőzés a Kohász és a Zilah között. A hazaiak ezúttal is hengereltek: Csapó kiválóan védett, és tulajdonképpen mindenki nagy kedvvel játszott., Az előny nőtt, s a végefelé gyors, ötletes játékkal hat góllal győzött a házigazda, és megszerezte a kupát. Remek tornát szerveztek a hazaiak, amely mind a négy csapatnak lehetőséget adott a bajnoki rajt előtt a tanulságok levonására.

Mátéfi Eszter, a Kohász szakvezetője joggal örült a közönség vastapsának: – Láttuk, hogy a Békéscsaba és a Veszprém is komoly csapat lesz ebben a bajnokságban is. A rajtra nekünk százszázalékosnak kell lennünk, nagyon hasznos mérkőzéseket játszottunk. A szakma tekintélyes képviselője, a Zilah edzője, Gheorghe Tadici is elismerően szólt a dunaújvárosi tornáról.

– Remek két nap volt. Sokat tanultunk. Az én csapatom most átalakult, sok a fiatal, és sokat kell fejlődnünk. Gratulálok a dunaújvárosiaknak a kiváló szervezőmunkáért – mondta az idős mester. De a másik két csapat edzője sem fukarkodott az elismerő jelzőkkel. Róth Kálmán, a veszprémiek szakvezetője is megköszönte a meghívást.

– A mi feladatunk, hogy tehetségeket neveljünk a győri klubnak, s ez a torna sokat segített a felkészülésünkben. Bakó Botond, a csabaiak szakvezetője fáradtnak látta saját csapatát, de hozzátette: ez így természetes. – Tíz mérkőzést játszottunk egymás után, és most ideje frissíteni a csapaton.

A Kohász elleni sok-sok hibára azonban nem magyarázat a fáradtság. Sokat tanultunk ezen a kupán. S hadd legyen a tudósítás zárszava a szakmai igazgató, Radulovics Bojana véleménye. – Sok jó teljesítményt láttam, és a helyenként ötletes, gyors játéknak is örülök. Így fejlődnek a fiatalok.

 


Dunaújvárosi Kohász – Veszprém Barabás
34-29 (15-16)

D. Kohász: Vig – Hosszu 4, Sánta 2, Ferling 5, Takács D. 2, Bulath 3 (1), Vincze 7. Csere: Csapó (kapus), Gera 1, Vadász, Berta 5, Takács F. 1, Ács 1, Kemény, Rádl 3. Békéscsaba – D. Kohász 26-29 (10-16) D. Kohász: Vig – Hosszu 2, Sánta 2, Rádl 4, Ferling 2, Bulath 10 (4), Vincze 4. Csere: Pisák (kapus), Gera 2, Vadász, Berta 1, Takács D. 2, Takács F., Ács, Kemény. D. Kohász – Zilah 35-29 (17-13) D. Kohász: Csapó Kyra – Hosszu B. 3, Sánta 2, Takács D.4, Takács F. 5, Bulath 8 (3), Berta 1. Csere: Pisák (kapus), Ferling 1, Gera 4, Vadász, Ács 2, Kemény, Rádl 1, Vincze 4. A torna végeredménye: 1. D. Kohász három győzelemmel, 2. Békéscsaba (két győzelem, egy vereség), 3. Veszprém (egy győzelem, két vereség), 4. Zilah (három vereség). A torna gólkirálynője Bulath Anita 21 találattal. A legjobb védőjátékos: Ciuciulete Giorgiana (Zilah), A torna legjobb támadójátékosa: Ferling Bernadett. A torna legjobb kapusa: Veress Zsuzsanna (Békéscsaba).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!