Sport

2014.07.16. 20:05

Hajdu Jonatán három esélye a vb-n

Csütörtöktől vasárnapig a szegedi Maty-éren randevúzik egymással a világ kajak-kenu utánpótlása. A hazai rendezésű versenyen három számban áll rajthoz a Dunaferr SE kenusa, Hajdu Jonatán, aki a tavalyi vb-n duplázni tudott, most viszont akár háromszoros aranyérmes is lehet....

Gallai Péter

Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára, az idény legjelentősebb utánpótlás-versenyéről tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a versenyen hetvenhárom ország képviselteti magát, az eddig akkreditált versenyzők és sportvezetők összlétszáma pedig meghaladja az ezerötszáz főt. Az olimpiai bajnok, aki egyben a szervezőbizottság elnöke úgy fogalmazott, ez a hatalmas érdeklődés a magyar kajak-kenu sport sikerének is szól.

Schmidt Gábor csapatvezető, a szövetség szakmai alelnöke hangsúlyozta, ez a hetedik világverseny, melyet Szegeden rendeznek meg, s a sportág mindig igazi otthonra talált a Maty-éren, ahol fantasztikus környezet várja a versenyzőket.

Hüttner Csaba utánpótlás szövetségi vezetőedző szerint minden sportoló álma, hogy egyszer hazai közönség előtt szerepelhessen egy nagy világversenyen. Ez mindenkinek hatalmas lökést adhat pályafutásán. A szakember úgy véli, a válogatott teljesen alkalmas arra, hogy a tavalyi korosztályos világbajnoksághoz amikor nyolc aranyérmet szerzett a magyar csapat hasonló eredményt érjen el. Hozzátéve: az U23-as korosztály jóval erősebb is, mint a tavalyi gárda. A vezetőedző hangsúlyozta, a legfontosabb cél azonban az, hogy a fiatalok tovább menedzselve sikerrel be tudjanak illeszkedni a felnőtt válogatottba.

Az éremtermelés egyik főszereplője lehet a Dunaferr SE kenusa, Hajdu Jonatán, aki az ifjúságiak között három számban áll rajthoz a világbajnokságon. C-1 200 és 1000 méteren, valamint C-2 1000 méteren (a vb-n csak olimpiai távokon rendeznek futamokat), a győri Balla Levente társaságában. Utóbbi számban tavaly Khaut Kristóffal szerzett aranyérmet, d ő már kiöregedett az ifi korosztályból.

A dunaújvárosi fiú trénere, Molnár Gergely szerint tanítványa a két egyes távon jó eséllyel pályázik az aranyéremre.

- Persze, úgy beszéltük meg Jonival, hogy háromból hármat kell megnyerni, s ő is így utazott el Szegedre, de a párosban most azt mondom, dobogósok lesznek. Ezt arra alapozom, hogy az új egység nem olyan gyors, mint a tavalyi, de persze nem tudni az ellenfelek mire lesznek képesek és a kajak-kenuban az időeredmények sem olyan vegytiszták , mint az úszásban, hiszen itt az időjárás, a szél, a hullámzás mind befolyásoló tényező.

Molnár szerint Hajdu felkészülése jól telt, a verseny előtt két hetet a dunavarsányi edzőtáborban töltött, s látszik a fejlődése. Emellett elég sok versenyen is indult.

- Korosztálya mellett a felnőttek között is megmérette magát, a válogatókon olyan teljesítményt nyújtott, amivel bekerült a moszkvai felnőtt világbajnoki csapatba is! Ez azért nem gyakori, sőt, igen komoly teljesítmény, amit Storz Botond vezetőedző is kiemelt. Jonatán abban a szerencsés helyzetben van, hogy neki remek egyedi technikája, Kolonics György volt az, akinek szenzációs volt a stílusa. Hajdu esetében ez alatt mit értek? Nos, ő futtatja a hajóját a vízen, ami észrevétlenül siklik, míg másnál bukdácsol a hullámokon. Az sem mindegy, hogy fogja meg a lapáttal a vizet. Ezeket a dolgokat nagyon nem lehet megtanulni, de ez csak az egyik része az eredményességnek, munka, sok munka is kell hozzá, amit elvégzett tanítványom. Ő abban is szerencsés, hogy nagyon jó versenyző típus, akitől csak tanulni lehet, hogyan nem kell izgulni. Szerintem több ezer szurkoló lesz kint a pályán, de ez is csak motiválja majd. Szóval, úgy váltunk el, hogy triplázni fog, legyen neki igaza.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!