Sport

2017.08.23. 17:55

Egyéniben és párosban is összejöhet a dobogó a vb-n Hajdunak

Minden szakágban szeretne olimpiai számban érmet szerezni a magyar kajak-kenu válogatott, amely csütörtöktől vasárnapig a csehországi Racicében szerepel az év fő versenyén, a világbajnokságon. A válogatottban ott van a Dunaferr SE versenyzője, Hajdu Jonatán.

Szabó Szabolcs

A júliusi, plovdivi Európa-bajnokságon kimagaslóan teljesített az együttes, tíz arany-, valamint három-három ezüst- és bronzérmet gyűjtött, de ahogy Hüttner Csaba szövetségi kapitány fogalmazott: a vb az más kávéház.

Szerinte a kontinensviadalon nyújtott szereplésből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert bár a magyar csapat is jól felkészült, a többi nemzet versenyzői is jobb formában fognak érkezni a vb-re, mint az Eb-re.

A szakember azt mondta, az Eb és a világbajnokság közötti öt hét jól és eredményesen telt el, mindenki tettre kész, a versenyzők és az edzők is alig várják már a rajtot.

Hozzátette: terhet nem akar rakni a sportolókra, szeretné, ha mindenki ki tudná hozni magából a maximumot, s ha ez sikerül, egy harmadik vagy hatodik helynek is örülni fognak.

A szakemberek szerint remek formában várja a ma kezdődő kajak-kenu világbajnokság küzdelmeit a Dunaferr SE sportolója Hajdu Jonatán.

A 34 fős magyar csapat összetétele igencsak vegyes, többen életük első felnőtt vb-jén vesznek majd részt, amíg a 39 éves korelnök, a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán már pályafutása 12. világbajnokságán száll vízre, kereken húsz éve debütált. A legtöbb számban Medveczky Erika indul majd a magyarok közül, a 29 éves versenyző K-1 és K-4 500 méteren, valamint K-2 1000 méteren áll rajthoz. Mint mondja, a tavalyi edzőváltás - immár Csipes Ferenccel készül - meghozta az áttörést a pályafutásában, mert korábban ugyan nyert két világbajnoki címet 1000 méter egyesben, de most végre az olimpiai egyes számban is ott lehet a vb mezőnyében. Hozzátette: természetesen meg akar felelni az elvárásoknak, de elsősorban magának szeretne bizonyítani. Európa-bajnokságot korábban már rendeztek Racicében, világbajnokságnak azonban most először ad otthont a Prágától 60 kilométerre északra fekvő település.

A fiatal tehetséges kenus trénere, Molnár Gergely  mindkét számban döntőt vár a sportolójától

A magyar válogatott tagja a Dunaferr SE feltörekvő tehetsége, Hajdu Jonatán is, aki egyéniben és párosban is elindult kenu 200 méteren. A világbajnokság előtt Hajdu edzőjét Molnár Gergelyt kérdeztük Hajdu esélyeiről: - Úgy vélem, hogy Jonatán felkészülése jól sikerült. A szolnoki edzőtáborban is eredményes munkát végeztek, ezek alapján mindenképpen azt várom, hogy mindkét számában bekerüljön a döntőben. A kenu 200 méter egy klasszikus sprint szám, ahol század- és ezredmásodpercek dönthetnek. A szóba jöhető ellenfelek eddigi teljesítményét tekintve az első hat hely valamelyike a realitás. Természetesen nagyon boldogok lennénk, ha összejönne az érem, mint a kontinensbajnokságon, ám egyelőre most az a fontos, mindkét számban ott legyen a fináléban, ahol aztán tényleg bármi megtörténhet. Párosban, ahol az UTE versenyzőjével, Fekete Ádámmal evez majd egy hajóban, nagyobb esélyt látok az éremszerzésre. A két fiatal jól megtalálta a közös hangot, és bőven van még bennük tartalék, tehát én bizakodó vagyok. Hajdu Jonatánért már ma is szoríthatunk, hiszen az egyéni 200 méteres sprint szám selejtező futamait ma rendezik. A dunaújvárosi kenus remélhetően mindkét számában kvalifikálja majd magát a hét végi döntőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!