Sport

2013.08.05. 18:01

Hajdu Jonatán kétszeres világbajnok

Dunaújváros - Kétszeres világbajnokként érkezett haza a Dunaferr SE ifjúsági kenusa, Hajdu Jonatán, a szakág nagy tehetsége párosban és olimpiai távon, kétszáz egyesben is nyerni tudott.

Gallai Péter

A kanadai ifi és U23-as vb-n Hajdu elsőként C-2 1000 méteren állhatott fel a világ "tetejére", a győri Khaut Kristóffal párban. Majd vasárnap az ötkarikás játékokon is szereplő C-1 200 méteren sem talált legyőzőre, így az összesen nyolc magyar elsőség termeléséből alaposan kivette részét. A dunaújvárosi fiú tegnap érkezett haza, akit a repülőtéren fogadtak családtagjai, de ott volt Pető Zsolt szakosztályelnök és edzője, Molnár Gergely is. Utóbbival beszélgettünk a nagy sikerről.

- A nyár elején életemben először lett Európa-bajnok tanítványom, most pedig a vb cím is bekerült a tarsolyába, rögtön kettő - egyre szebb a sor... Tavaly ősz óta dolgozom Hajduval, a siker természetesen nem csak az én érdemem, kiemelten nevelőedzőjéé, Hubik Andrásé is, akinek nagy szerepe volt abban, hogy "Joni" idáig eljutott. Ezek szerint nem rontottam rajta - kezdte mosolyogva a fiatal tréner. Majd így folytatta: - A verseny előtt, kiindulva az itthon elért időkből, tudtam, hogy jó eredményre lesz képes, a hozzáállása maximalista volt, csak az volt a kérdés, hogy ez az első, vagy a negyedik helyre lesz elég. Ám azért az árulkodott, hogy az Eb megnyerése után is tovább fejlődött, két hetet dunavarsányban dolgoztunk a párossal, ahol ezen idő alatt Jonatán és Kristóf hat másodperccel gyorsabb lett, egyesben közel kettőt faragott le, ugyanolyan feltételek között. Mert azt ne felejtsük el: a kajak-kenuban sokat számítanak a külső körülmények. Tudtam, hogy aranyérmet akar nyerni, alapból egy vagány srác, de nem is lehet másként odaállni egy versenyhez, csak ilyen mentalitással.

Amikor felvetettük, hogy akkor most jöhet a jól megérdemelt pihenés mester és tanítványa számára, kiderült: ez jó esetben hétfő és kedd, azután folytatódik tovább a munka, messze nincs még vége a feladatoknak. - A hétvégén lesz az ifi és U23-as ob, ami egyben EORV válogató, itt 200 egyesben az idősebbek között akar indulni. Miután megverte a világot, szeretné lemérni magát ebben a korosztályban. S ez nem nagyképűség vagy a többiek lebecsülése. Lesz még a maratoni vb, valamint lehet rajthoz áll a felnőtt magyar bajnokságban is. Azonban abban is segítenem kell, hogy helyén kezelje ezeket a sikereket, ha esetleg túl magasra száll, akkor nekem kell a földre visszarántanom.

Amikor arra tértünk rá, Jonatán előtt milyen jövő áll, állhat, edzője egyértelműen kihangsúlyozta: ez nagymértékben tőle függ: - Egy biztos, nagyon nagy tehetségről beszélünk, hogy ezzel miként sáfárkodik, jelentős részben rajta múlik. Amennyiben ehhez a továbbiakban is párosul a szorgalom és a sportág iránti alázat, akkor pár esztendőn belül az egyik legjobb hazai kenus lehet. Mert magában a tehetség csak egy pontig elegendő, fontos, hogy ő bizzon bennem, én pedig benne, ez a kölcsönösség is a siker egyik záloga. A szakosztály számára nagy fegyvertény, hogy ismét van olyan utánpótlás versenyzőnk, aki nemzetközi szinten ilyen eredményekre képes. Korábban Malomsoki, majd Devecseri Ádám és Vass András korosztálya, vagy Kárász Anna ért el ilyen sikereket. Bár amikor valakivel elkezdi az ember a munkát, csak hét-nyolc év múlva derül ki, ez milyen eredményre vezet. Mint a gazda, aki elülteti a facsemetét, neveli, gondozza, de előre nem tudja, egy szemet terem a fa, vagy majd roskadozik a terméstől...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!