Sport

2017.07.16. 15:20

Hajdu Jonatán dobogón a kontinensbajnokságon

PLOVDIV/DUNAÚJVÁROS - Fiatal és sikeréhes csapattal utazott a magyar válogatott a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságra. A Dunaferr SE versenyzője egy szép éremmel térhet haza a kontinensviadalról. A hét vége krónikája.

Szabó Szabolcs

A magyar versenyzők két-két arany- és ezüst-, valamint egy bronzérmet szereztek a vasárnapi 200 méteres döntőkben a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A szombaton az 500 méteres négyessel aranyérmes kajakos Lucz Dóra ezúttal egyesben diadalmaskodott nagy csatában, a Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó pedig fölényes győzelmet aratott. A férfiak K-1-es számában, valamint a női kenu egyesek versenyében két második hely jutott a magyaroknak a két győri, Horváth Bence, illetve Devecseriné Takács Kincső révén, a bronzérem pedig a kenupáros, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám nevéhez fűződött. Hajdu egyesben a középmezőnyben ért célba, ötödik lett.

A dunaújvárosi versenyző két sprintszámban indult tehát a hét végi kontinensbajnokságon, ahol összeségében remekül teljesített.

Szombaton a sprintspecialistaként (is) jegyzet kenus Hajdu Jonatán egy nagyon biztató második hellyel lépett tovább a vasárnapi fináléba. Párosban, ahol az Újpest versenyzőjével Fekete Ádámmal indult egy hajóban, nem rendeztek előfutamot, hiszen e számban összesen 9 nevező volt.

A Hajdu mindkét vasárnapi futamát élő adásban közvetítette a közszolgálati sportcsatorna, az M4. A stúdióban ott ült Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, aki a fiatal dunaújvárosi kenus eddigi és jövőbeni teljesítményéről is beszélt. Mint kifejtette, Hajdu a szakág egyik olyan nagy reményű tehetségének számít, aki már a felnőttmezőnyben is figyelemre méltó teljesítményre képes. A klasszis kajakozó kiemelte, Hajdu már ott volt Rióban is, ám számára az igazi célt a 2020-as tokiói játékok jelentik, így vélhetően a következő években már az 500 és az 1000 méteres számokra is fókuszál majd.

Mindehhez remek alapot jelentenek a vasárnapi eredmények: a kenu egyesek 200 méteres versenye hatalmas küzdelmet hozott, a tekintélyes neveket felvonultató mezőny szinte végig együtt haladt. A célba végül a litván Zustautas ért be elsőként, őt követte négy századdal lemaradva az orosz Korovashkov, és a grúz Nadiradze. Hajdu öt tizeddel lemaradva az ötödik helyen zárt.

Hajdu két futama között alig negyven perc telt el, ám mindez nem jelentett problémát a Dunaferr SE kenusának. A párosok döntője is hatalmas izgalmakat hozott, a magyar páros a rajt után a középmezőnyben tempózott, ám a hajrát sikerült megnyomniuk a fiatal kenusainknak, így végül megszerezték a dobogó harmadik helyét. A futamot a rutinos orosz kettős nyerte, az ezüstérem pedig a fehéroroszoké lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!