Sport

2015.11.27. 15:16

Az olimpiai kvótás Hajdu Jonatán Rióban betegedett meg, hepatitis A-t diagnosztizáltak nála

Dunaújváros – Csak fokozatosan kezdheti meg a munkát Hajdu Jonatán, a Dunaferr SE 19 éves kenusa, aki a riói tesztverseny után betegedett meg, hepatitis A-t diagnosztizáltak nála. A fertőző májgyulladás miatt két hónapon át egyáltalán nem tudott edzeni.

Gallai Péter

– Amikor a riói tesztversenyről hazajöttünk, akkor kiderült, hogy van valami bajom. Egy hétig hasmenésem volt, és végig hánytam – nyilatkozta a kenus. – Utána az antibiotikumos kezelésnek köszönhetően két hétig szinte tünetmentes voltam, október elejére viszont besárgultam, ekkor éppen hivatalos voltam egy olimpiai megbeszélésre, ahol a szövetség keretorvosai is jelen voltak. Ők mondták, hogy azonnal menjek el szűrésre, mert ez nem játék.

Miután a vizsgálat kimutatta a betegséget, a versenyzőt egy teljes hétig bent tartották a kórházban, majd utána további három hétig kellett otthon feküdnie. Így csak december elejétől végezhet teljes értékű munkát, de addig is már elkezdte a ráhangolódó edzéseket. – Úgy gondolom, hogy abszolút behozható a hátrányom, ám nem szabad elfelejteni, hogy szinte az alapoktól kell újrakezdenem – folytatja a milánói világbajnokságon olimpiai kvótát szerzőt kenus. – Az eredetileg egy hónaposra tervezett pihenő úgyis kevés lett volna, az összesen három hónapos kihagyás miatt pedig nagyon motiváltnak érzem magam, mert be kell hoznom a lemaradásomat – tette hozzá.

Fotó: MKKSZ

Egyébként a riói tesztverseny alatt és után a válogatott jó néhány tagja szenvedett pár napos lefolyású hányós, hasmenéses megbetegedéstől, amelyet az itthon elvégzett vizsgálatok szerint a nem megfelelő minőségű palackos ásványvíz okozott. Azonban a hepatitis A betegséget más versenyző szervezetében nem mutatták ki.

Molnár Gergely, a sportoló trénere, a Dunaferr SE vezetőedzője lapunknak azzal kezdte, hogy már régen elkezdték volna a felkészülést, de így még decemberben sem tudnak teljes értékű munkát végezni. – Ugyanis fokozatosan kell a terhelést növelni, arról nem is beszélve, hogy Jonatán tizenhárom kilót fogyott, ami szintén sok. Szerencsére fiatal szervezetről van szó, most már jól érzi magát, így az elvesztett izomtömeget hamar vissza tudja szerezni. Persze most el kell tolni a felkészülést a vízreszállás rovására, így a téli munka hosszabb lesz, hiszen az erőgyűjtés a legfontosabb, ez később nem hiányozhat.

Molnár Gergely bízik tanítványában, és szerinte nem az lesz a kérdés, hogy itthon Hajdu megnyeri-e az olimpiai válogatókat, hanem az: idén már látszott, nincs messze a világ élvonalától és milyen hátrányba kerülhet.

A vezetőedző szerint azért az nem semmi, hogy a Brazíliában kapott ásványvíz – amiből hoztak haza mintát és megvizsgálták – volt a legkoszosabb és fertőzöttebb. – Nem túlzás, hogy a tónak, amelyen a versenyt rendezték, tisztább volt a vize annál, mint amit fogyasztottak a sportolóink – zárta.

A hepatitis A olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, amely a világ számos országában, így Brazíliában is előfordul. Az A vírus a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így terjedése rendkívül egyszerű. A kórokozó mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül a szervezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!