Sport

2014.05.19. 13:20

A kajakos Pető Réka kivívta az indulást az Eb-n

Az elmúlt hétvégén rendezte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Graboplast Maraton Magyar Bajnokságot Győrben. A mostoha körülmények között a Dunaferr SE képviselői is rajthoz álltak és helytálltak a viadalon.

Gallai Péter

A megmérettetésen kilenc és nyolcvan év közötti kajakosok és kenusok álltak rajthoz, az utánpótlás és felnőtt versenyeket a Mosoni-Dunán, a mastersek viadalait a holtágban rendezték. Az ifjúsági és felnőtt korosztályokban az ob egyben válogató volt a maraton Európa-bajnokságra, amelyet június közepén rendeznek meg Szlovákiában.

A három napos győri versenyen a legnagyobb sikert az ifjúsági hölgyek K-1 17 kilométeres versenyében szereplős Pető Réka Dominika érte el, aki negyedik lett, ezzel pedig elvben kivívta az indulási jogot a maraton Európa-bajnokságon, de a csapat végleges kijelölése az MKKSZ szakmai ülésén ma lesz, ekkor válik hivatalossá a válogatott keret névsora.

Az indulók dolgát pénteken szakadó eső nehezítette, de az ifjúsági és felnőtt futamokban kötelező futószakaszt még teljesíteni tudták a sportolók. Szombaton reggel azonban már tudható volt, hogy délre a Duna kilép a mederből, ami így elmosta a futószakaszt. A versenyzőknek egyébként nem csak a széllel, a hideggel és az eleredő esővel no meg persze az ellenfelekkel kellett küzdeniük, hanem az ártérről hozott hordalékkal is, ami sok kajakost tett kormányképtelenné, illetve a kormánylapátra fennakadt növényzet sokakat akadályozott az előrehaladásban.

A sportág utánpótlás bázisának nagyságát és a szakág erejét mutatja, hogy a kajakos mezőnyben annyi nevezés érkezett, hogy egy futamban nem minden esetben lehetett az összes versenyzőt elindítani, a szervezők körülbelül harminc fős futamokat sorsoltak és több döntőben indították a futamokat A dunaújvárosi szakosztály versenyzői helytálltak a bajnokságon, a hosszútávú versenyekre jellemző nagy csaták vesztese a még csak 1. korcsoportos, 11 éves Gáspár Levente volt, akinek betörték a hajója orrát, így a harmadik helyen haladó fiú a fordulónál elsüllyedt, nem tudta folytatni a versenyt.

Eredmények: K-1 női ifjúsági 17 km. 4. Pető Réka Dominika. K-1 női serdülő V. évf. 15 km.: 37. Hirsch Eszter. C-1 férfi serdülő V. évf. 15 km.: 3. Slihoczki Ádám. K-1 női kölyök IV. évf. 10 km.: 30. Makádi Nikolett. K-2 női kölyök III. évf. 10 km.: 8. Farkas Lilien Csőregi Dorka. C-1 férfi kölyök III. évf. 10 km.: 6. Kollár Kristóf, 8. Pető Ákos Zsolt.

K-2 női ifjúsági 17 km.: 6. Pető Réka Dominika Katona Lili (UTE).

C-1 férfi ifjúsági 17 km.: 7. Kovács Máté András.

C-1 férfi serdülő VI. évf. 15 km.:18. Némedi Konrád.

MK-1 női kölyök III. évf. 10 km.: Döntő II.: 5. Székely Dorka Alíz.

MK-1 férfi gyermek II. évf. 5 km.: Döntő I. 5. Decsi Márk, 29. Kállai Soma. MK-1 férfi gyermek II. évf. 5 km.: Döntő II. 20. Sári Roland.

MK-1 női gyermek II. évf. 5 km.: 5. Szellák Szabina 27. Boldis Csenge.

Masters eredmények. K-1 férfi 10 km., 50-54 éves korosztály: 10. Józsa István. K-1 férfi 10 km. 60-64 éves korosztály: 4. Kálmán Sándor. K-1 férfi 10. km 65-69 éves korosztály: 3. Vedelek István.

C-1 férfi 10 km. 60-64 éves korosztály: 5. Martinkó György.

K-2 női 10 km. 70+ korosztály: 1. Hubikné Tarján Éva Jászainé Hajdú Rozália.

Címkék#kenu#kajak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!