Sport

2013.12.02. 15:00

Harmadik éve rendezi a sorozatot a Király Sakk Sportegyesület

Dunaújváros - A dunaújvárosi Király Sakk Sportegyesület bár legfontosabb feladatának az utánpótlás-nevelést tartja, természetesen a felnőttek versenyeztetésével is foglalkozik.

Jankó Árpád

De a beszámoló élére mégiscsak az immár harmadik éve tartó gyermeksakk-sorozat kívánkozik, amely változatlanul nagy siker Fejér megyében. Ebben az évben tíz faluban, városban tartottak versenyt. S a nagy érdeklődés miatt már a lakóhely felnőttjei is „bekéretőztek", az asztalhoz ülhettek. Ők a sorozatban a negyedik korcsoportba tartoznak. Ezeket a rendezvényeket már mindenhol nagyon várják, hiszen sok községben ez az egyik fontos évi esemény. Fogadja és vendégül látja a szervezőket a polgármester, az iskolaigazgató, a falu apraja-nagyja. Az utolsó, székesfehérvári forduló előtt Rácalmáson, Bicskén, Válon, Adonyban, Móron, Sárosdon, Nagylókon, Martonvásáron és természetesen Dunaújvárosban is „megállt a sakkozó vándorcirkusz". Kétszázhetven résztvevő indult összesen a versenyeken, és már megyén kívüliek – veszprémiek, decsiek, százhalombattaiak – is csatlakoztak sorozathoz. Látható, hogy ez a kezdeményezés továbbra is hiányt pótol, és a szellemi sportág kedvelői között rendkívül népszerű. Egy kis falu életében ez ünnepi programnak számít. A verseny rendezője a Király Sakk Egyesület, az érmeket pedig a megyei szövetség biztosítja, a süteményről, az üdítőkről pedig a helybeliek gondoskodnak. Mintha egy nagy családi programot jelentene ez a rendezvény.

Kovács Máté (balról) az MMK versenyzője és Csajbók Levente (Király Sakk) játszik egymással. Fotó: amatőr felvétel

De van szakmai haszna is. Ennek a sorozatnak köszönhető például, hogy Sárosdon beindult a sakkélet, és megismerkedhetünk a fiatalok között tehetségekkel is, akik bizony a sikert keresve kedvet kapnak rendszeresen egyesületekbe is járni.

Ehhez a nevelőmunkához kapcsolható az a FIDE-verseny is (nemzetközi értékszámra alkalmas verseny), amelyet a Király Sakk Kupa néven először rendezett meg a dunaújvárosi egyesület. A háromnapos rendezvényen a fővárosból, Tatáról, Kisbérről, Bodajkról, a megyeszékhelyről és természetesen városunkból érkeztek sakkozók, összesen harmincöten. Tata és egy budapesti egyesület már bejelentette: szívesen látja a jövőben a dunaújvárosi sakkozókat. A következő Király Kupát márciusban rendezik meg.

Az NB II-es csapatbajnokság őszi szezonja is befejeződött négy forduló után. Ebből kettőt nyert, kettőt vesztett a Király Sakk. Így a csapat a hatodik helyen áll. A terv megmaradni a középmezőnyben. A tizenkét sakkozóból álló csapat a következő: Jánoshalmi Attila, Katona Ferenc, Zsigmond Károly, Osztobányi Zoltán, Höflinger István, Cserniczky László, Ifj. Katona Ferenc, Angyal Ferenc, Ragyelik András, Mezei Szilárd, Katona Gergő, Csathó Gábor, László Debora, Katona Ivett, Ambrus Bence. Nagy büszkesége az egyesületnek, hogy ebben a gárdában négy gyerek- és ifjúsági korú is szerepel a felnőttek, mi több a hatvanévesek között. Az NB II-es csapatbajnokság majd februárban folytatódik.

Katona Ferenc, az egyesület elnöke, aki évtizedek óta a dunaújvárosi sakkélet egyik főszereplője, talán annak örül a legjobban, hogy a heti három edzésen gyakorló fiatalok egyre inkább fejlődnek.

– Már most tudják ezek a gyerekek a felnőtteket helyettesíteni. Három-négy év múlva már ők lesznek a csapat stabil tagjai. Nehéz év van a hátunk mögött. Nagyon kevés pénzből gazdálkodunk, de szerencsére a szülők mellettünk állnak, sokat segítenek. Egyszóval: talpon maradtunk most is. Mivel az ifjúsággal foglalkozunk leginkább, hiszen ez a legfontosabb feladatunk, az a véleményünk, hogy ha nem is lesz bajnok a gyerekből, de megtanulja értelmesen eltölteni az idejét, megtanul sakkozóként gondolkodni, és ebből gazdagodik a tanulásban, az élet minden területén. Számunkra továbbra is a tömegsport gondozása a legfontosabb cél – összegzett a dunaújvárosi klub elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!