Sport

2015.06.15. 19:30

Három magyar arany az Európa Játékokon - A Dunaferr SE kenusa, Hajdu Jonathán döntős, Kárász Anna sikere

A magyar csapat hétfőn három aranyérmet szerzett az azerbajdzsáni I. Európa Játékokon. A dunaújvárosi kenus, Hajdu Jonathán döntőbe került, a női vízilabda-válogatott Hollandia ellen 14-9-re kikapott.

Agárdy Csaba

Az Európa Játékok első magyar aranyérmét tegnap az ötszáz méteres női kajak négyes szerezte meg Szabó Gabriella, Vad Ninetta, Kozák Danuta és a dunaújvárosi nevelésű Kárász Anna összeállításban. Azután a férfi kajak 1000 méteres páros, Krammerer Zoltán–Szalai Tamás is első lett. Kenu ezer méteren egyesben Vajda Atila harmadik lett. Kenu 1 200 méteren, a Dunaferr SE sportolója, Hajdu Jonathán bekerült a mai fináléba. A mieink harmadik aranyérmét a birkózó Sastin Marianna szerezte, aki 60 kilogrammban nem talál legyőzőre.

Az aranyérmes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Vad Ninetta és Kárász Anna (b-j) a dobogón a bakui I. Európa Játékok női kajak négyes 500 méteres versenyének eredményhirdetésén (Fotó: MOB/Szalmás Péter)

A női tornászok a kilencedik, a férfiak pedig a tizenharmadik helyen zárták a csapatversenyt.

A görögök elleni remek játék után Hollandia ellen betlizett a magyar leány válogatott, a 14-9-es vereség azt jelenti, hogy a biztos elődöntő helyett játszani kell majd a négy közé jutásért. Pedig a dunaújvárosi Vályi Vanda ismét jelezte, nem mindennapi az ütemérzéke – kétszer is lefordult, mindkétszer kapta is a labdát, és mindkétszer higgadt maradt a befejezésnél. A harmadikat a második negyed elején fára lőtte – nagy baj nem volt, hiszen továbbra is vezettünk, köszönhetően a kapuban jól védő Lekrinszki Ginának, a remek zónának, illetve a 2–2 után betaláló Hertzka Orsolyának.

Kisvártatva a másik dunaújvárosi Mchunu Hlengiwe növelte 4–2-re fórból az előnyt, nem hiába kiabálta Mihók Attila edző, aki a Dunaújvárosi Főiskola csapatát is pallérozza, hogy „A Slingi lőjjön!”

Lőtt, precízben, ballal a hosszú felsőbe.

Sajnos a nagyszünetre a hollandok feljöttek 6–5-re. A folytatásban azonnal egyenlítettek, majd fokozatosan elhúztak és végül 14-9-re nyertek.

A végre sajnos szétesett a társaság, Lieke Rogge gólja után 13–9-re növelte az előnyt, majd Farkas Tamarát cserével végleg küldték ki, Rogge újabb gólt lőtt, így nem csak a csoportelsőség úszott el, hanem a második hely is. Avagy várhatóan a spanyolokkal kell majd harcolni az elődöntőbe jutásért. Persze, innen is lehet még Eb-t vagy Eb-érmet nyerni, különösen azt nézve, hogy ebben a korosztályban kristálytisztán látszik, napról napra változhat egy-egy csapat formája

Hollandia – Magyarország 14-9 (1-2, 4-4, 5-2, 4-1)
MAGYARORSZÁG: Lekrinszki – Hertzka 2, Vályi V. 2, Farkas T. 1, Miklós R.,Tóth Cs., Mchunu 4. Csere: Vogt, Urvári, Kiss E., Mucsy, Ádám. Szövetségi edző: Mihók Attila

A csoport további eredményei.
Görögország – Németország 15-4, Nagy-Britannia–Izrael 13–9
Az állás: 1. Görögország 9 pont, 2. Hollandia 9 pont, 3. Magyarország 9 pont, 4. Németország 6 pont,. Nagy-Britannia 3 pont, Izrael 0 pont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!