Sport

2015.07.08. 18:48

Az ifjúsági európai olimpiára Kovács Zsófia és Jakab Noémi utazhat

Dunaújváros - A magyar ifjúsági tornászok javában készülnek az EYOF nemzetközi viadalra, amelynek neve: Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál.

Jankó Árpád

Kovács Zsófia nagyot lépett előre, megnyerte a válogatót

Ezt a rangos versenyt Tbilisziben július utolsó hetében rendezik meg. Röviden ifjúsági olimpiának is nevezhetnénk, amelyen kiderül, milyen tehetséges a tornászok feltörekvő generációja.

A versenyen három tagú magyar csapat indul, s hogy kik lesznek az utazók, az félig-meddig kiderült az elmúlt pénteken, amikoris válogatón vettek részt a lányok. Ez amolyan tájékozódási megmérettetésnek felelt meg, ami szerint majd a szövetségi kapitánynak könnyebb lesz az utazó triót kijelölni. A budapesti válogatón a dunaújvárosi Kovács Zsófia és Jakab Noémi indult. Nagy sikernek számít, bár a Dunaferr bízott benne, hogy Kovács Zsófia megnyerte a versenyt. Ebből következik, hogy ő máris tagja az utazó csapatnak.

Jakab Noémi is ott lehet Tbilisziben, az ifjúságiak fesztiválján

Fontos követelmény volt a versenyen, hogy Zsófia bemutassa új, nagyon nehéz gyakorlatait. Ez többé kevésbé sikerült is neki. Korláton és gerendán vétett hibát. A további edzéseken a magabiztosságon, a pontosságon kell még javítania. Az is igaz, kisebb lábsérülése is hátráltatta mostanában a szereplését. A másik dunaferres, Jakab Noémi második lett a válogatón. Azaz, két dunaújvárosi tornászlány előzte meg a többi jelöltet! Ez nagyszerű eredmény. Noémi alig egy éve hagyta ott a KSI egyesületét, és itt Dunaújvárosban szárnyakat kapott, folyamatosan fejlődik, amihez akarat is társul, s nem titkoltan remekül érzi magát Dunaújvárosban. A korláton elkövetett kisebb rontásán kívül a többi szeren jól, a tudásának megfelelően szerepelt. A dupla remeklés a válogatón, elképzelhető, azt eredményezi, hogy a három tagú utazó magyar válogatottnak két tagja dunaújvárosi lesz. Ez nagy elismerést jelentene a dunaújvárosi szakosztálynak. Ám a szinte biztos jelölt Kovász Zsófia mellé a két másik tagot majd a most zajló háromhetes edzőtáborozáson tapasztaltak alapján nevezi meg a szövetségi kapitány.

A felkészítő táborozáson, amelyet Budapesten, a Tornacsarnokban tartanak, a két újvárosi edző, Joó Gabriella és Trenka János közül utóbbi végig dolgozik a lányokkal A bevett szokás szerint az első helyezett edzője lesz a válogatott delegált edzője is. Az edzőtáborozáson mutatott munkának, teljesítménynek tehát nagy a tétje: a versenyen való részvétel. vagyis ez a három hét döntő időszak lesz. Jelenleg öt tornászlányból kerül ki az a három, aki repülőjegyet kap Tbiliszibe.

Nemrégiben hirdettek eredményt a Héraklész válogatott keretben is. (Ez az utánpótlás keret legjobbjainak a válogatottját jelenti.) Ebbe Kovács Zsófián, Jakab Noémin kívül még Halász Dóra Szimonetta, Makovits Mirtill jutott be. A keret most összesen húsz tornászból áll.

Még tartozunk egy jó hírrel. A felnőtt női válogatott keretében gyakorol továbbra is a Dunaferr tornásza, Horváth Enikő. Számára a nagy feladat, hogy beverekedje magát a világbajnokságra utazó válogatott csapatba.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!