Sport

2013.06.18. 13:25

Hazai és országos tornaversenyek sok-sok éremmel

Dunaújváros - Még a napokban is szerepeltek több hazai versenyen a Dunaferr SE ifjú tornászai. Először a gumiasztalosok vetélkedtek hazai viadalon.

Jankó Árpád

A június 8-án megrendezett dunaújvárosi gumiasztal-tornaversenyen Trenka János és Halász Tibor  edzők tanítványai magasan megelőzték az ellenfeleket. Minden korcsoportban a dobogón végeztek. Íme az eredmények. Kezdő, leány: 3. Szőke Dorina. Fiú: 4.  Pintér Marcell. Utánpótlás II. fiú: 1. Vincze Áron, 2. Máthé Dominik, 3. Schmidt Balázs. Utánpótlás II. leány: 2. Szántó Anna. Utánpótlás III. leány: 2.. Tóth Viktória. Utánpótlás IV. leány: 1. Németh Kitti. Fix kategória: 3. Varró Máté.

Egy hét múlva a lánytornászok Budapesten szerepeltek az országos szerbajnokságon. A Dunaferrből hárman indultak. A válogatott keret tagja, Kovács Zsófia az ifjúsági I. osztályban magabiztos versenyzéssel korláton, gerendán és talajon is első helyezést szerzett. Lóugrásban egy kisebb sérülés miatt visszalépett, pihent, és másnap a vidékbajnokságon könnyített gyakorlattal lépett színre. Manapság már ritkaságnak számít, amit Zsófi teljesített: összetett tornásznak számít, mert minden számban nagyon erős. Ugyanis a szerbajnokságban a tornászok csak a legerősebb szerükön indulhatnak. Kovács Zsófia összetettben is első lett.

A dunaújvárosi tehetségek  - Halász Dóra Szimonetta, Váradi Viktória, Kovács Zsófia  - ezúttal is remekeltek

Váradi Viktória lóugrásban harmadik, gerendán negyedik lett. Halász Dóra Szimonetta kadettban lóugrásban és gerendán indult. Az edzői kar úgy döntött, hogy az új gyakorlatát most még ne mutassa be, vagyis hadd érjen még ez a gyakorlata. Ugyanis nem szabad vállalni a felesleges kudarcot és a sérülést. Így könnyített gyakorlatot mutatott be, gerendán pedig egy kisebb hiba csúszott be. Szimonettának viszont ez a verseny jó alkalom volt a tapasztalatszerzésre. A vidékbajnokságon is az előző három dunaferres lány indult. Halász Dóra Szimonetta ezen serdülőként versenyzett. Összetettben, ugrásban és talajon harmadik lett, gerendán a második helyen végzett.

A másik kategóriában csak (!) két vidéki versenyző szerepelt. Mind a kettő dunaújvárosi volt. Így szinte edzésnek is megfelelt a vidékbajnokság. Az ifjúsági Kovács Zsófia az ugrás második helyét leszámítva, mindent megnyert. Váradi Viktória ugrásban lett első, a többi szeren ezüstérmet szerzett.

- Szomorú volt tapasztalni, hogy egy ilyen országos versenyen csak a mi két tanítványunk vett részt, és ez komoly probléma  - nyilatkozta Joó Gabriella,  a dunaújvárosiak edzője. - Kevés a gyerek, kevés a szakképzett edző, és sajnos sokan az eredményt hajszolják, alapok nélkül. Így azután többen lemorzsolódnak, a gyerek nem szerez sikerélményt, nagy a sérülés veszélye... Mi most már látjuk, szerencsére jó utat választottunk. Fő feladat nálunk az alapok stabilitása. Nem szabad siettetni a gyerek eredményeit. Ellenkező esetben kiégnek, szétgyötörtek lesznek. Egyszóval a lépcsőfokokat türelmesen végig kell járni a tornászokkal. A gyakorlatokat nem csináltatni, hanem megtanítani kell! Ha nem változik a helytelen mentalitás a gyerekek nevelésében, akkor a kezdők közül egyre kevesebben maradnak meg évek múltán is tornásznak, és ez a sportágnak nagyon árt - mondta a dunaújvárosi edző.

Rajta kívül Trenka János, Badics Réka  és Török Dániel készítette fel a dunaújvárosi tornászlányokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!