Sport

2014.08.12. 14:50

Úszó Európa-bajnokság - Hétfőtől szurkolhatunk a dunaújvárosi indulóknak

Dunaújváros Néhány nap és Berlinben, az Európa-bajnokságon ismét felállnak dunaújvárosi úszók a rajtkőre. A magyar válogatott csapat tagjaként Takács Krisztián és Balog Gábor, no és természetesen edzőjük, Kovács József képviselik a Dunaferr SE-t és városunkat is az Eb-n.

Jankó Árpád

Krisztián 50 m pillangón és gyorson, valamint 100 m gyorsúszásban, Gábor 100 és 200 m hátúszásban indul.

A huszonkilenc éves Takács szép reményekkel készül Berlinbe (pénteken utaznak, hétfőn kezdik a versenyüket), hiszen idén jubileumi, tízedik aranyérmét szerezte Debrecenben 50 méteres gyorson, az országos bajnokságon.

- Ennek az aranynak nagyon örültem, és büszke is vagyok a tízes sorozatomra. A 22.23-as időmmel már ki is harcoltam a jövő évi, kazanyi világbajnokságra az indulási jogomat. Eddig tényleg minden jól alakul. Ilyen évem még nem volt, amikor nyári szabadság nélkül dolgoztam, edzettem. És sem sérülés, sem betegség nem hátráltatta a felkészülésemet. Olimpián, vébén már voltam harmadik az európaiak között, de Európa-bajnokságon még nem úsztam döntőt. Tizenöt-húsz riválisom lesz most is, akik jó esetben a dobogótól a hatodik helyig is eljuthatnak. Ezt az eredményt számomra is reálisnak tartom. Csak az orosz Morozov és a francia Manauodu áll a mezőny előtt. Nincs hiányérzetem a felkészülést illetőn. Mentálisan és fizikailag is készen állok a versenyre, amelyet hétfőn 50 méteres pillangóval kezdek.

Takács Krisztián

A huszonnégy éves Balog Gábor a hátúszás specialistája két évvel ezelőtt igazolt Kecskemétről Dunaújvárosba. Ezt pedig jó döntésnek tartja .

- Az eredmények igazolják ennek a helyességét. Ugyanis a stopper nem hazudik. Sokat fejlődtem, tudom, hogy jó úton járok. A lábtempón kell erősítenem, de annak külön örülök, hogy a fordulóknál látható a javulás. Ezt a debreceni országoson is megjegyezték a szakemberek. Egyéni csúccsal nyertem. Eddig két olimpián, egy felnőtt világbajnokságon vettem részt , és most készülők a harmadik Európa-bajnokságra. Berlinben ki kell jönni a maximális felkészülési munkánk eredményének. A 100 és 200 méteres hátúszásban indulok. Az utóbbi a fő számom. A legnagyobb ellenfél a lengyel Koweczki, az Európa-bajnok lesz. De már sokat gondolkodtam azon, hogy milyen szép lenne, ha két magyar állna a dobogón, Bernek Péter és Balog Gábor! Ennek ellenére előzetesen éremben nem gondolkodom. A döntőbe szeretnék bejutni esetleg egy egyéni csúccsal. A döntőben pedig már bármi lehet.

Balog Gábor

Kovács József edző azt a tényt, hogy mindkét versenyzője elégedett a felkészüléssel és magabiztosak, jó visszajelzésnek tartja.

- Én eltervezem a munkájukat, és ha azt megcsinálják, akkor jól úsznak. De valóban nyugodtan várhatjuk az Eb-t, mert ennyit még egy évben sem dolgoztunk. Január 10-től Floridában gyakoroltunk öt hétig. Majd következett Debrecen, a budapesti Open, az országos bajnokság, és végül a háromhetes edzőtáborozás. Sőt, az elején, decemberben új elemként izomfejlesztési edzések is szerepeltek a programunkban. Jó pár világversenyen voltam már, el tudom dönteni: hol állunk. Krisztián és Gábor is a megtervezett munkát végrehajtották. Krisztián még ebben a korban is csillogtatja erényét, a rendkívüli gyorsaságát, amely egy adottság. Balog Gábor céltudatosan építi önmagát.

Balog Gábor, Takács Krisztián és Kovács József edző még itthon. De már mindhárman nagyon várják az indulást és a versenyt (Fotó: Ónodi Zoltán)

A hátúszásban nagyszerű eredményekre képes. Mindkét versenyzőm teljesítményével elégedett lennék, ha az 1-6. hely valamelyikén végeznének. És ezt meg kell csinálniuk! Tiszta lelkiismerettel indulunk Berlinbe.

Tiszta lelkiismerettel indulnak pénteken az Európa-bajnokságra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!