Sport

2016.05.05. 19:35

Hoki-vb - Az Egyesült Államok, Fehéroroszország és Németország a hajrában

Dunaújváros - Megkezdődött a visszaszámlálás: szombaton a magyar jégkorong-válogatott megkezdi világbajnoki szereplését Oroszországban. A vébé azonban már ma rajtol.

Agárdy Csaba

A moszkvai csoportban magyar idő szerint 11.15 órakor Svédország - Lettország, míg a szentpéterváriban Egyesült Államok - Kanada (11.15) meccsel kezdődik a világbajnokság.

A mieink első négy ellenfelét, Szlovákiát (május 7., szombat 11.15), Kanadát (május 8., vasárnap 11.15), Franciaországot (május 10., kedd 19.15), Finnországot (május 11., szerda, 19.15) a szerdai, illetve a csütörtöki számunkban már bemutattuk. Most következzen csoportmeccsek utolsó három ellenfele, az Egyesült Államok, Fehéroroszország és Németország.

A magyar jégkorong-válogatott a Liszt Ferenc repülőtéren indulás előtt. A csapat Frankfurton keresztül utazott Szentpétervárra Fotó: Mudra László

A magyar válogatott a csütörtöki szünnap után kezdi meg a hajráját a szentpétervári csoportban. Az Egyesült Államokkal május 13-án pénteken (15.15 óra) a fehéroroszokkal másnap ugyanebben az időben, majd a vasárnapi szabadnapot követően május 16-án, hétfőn (19.15) Németország ellen fejezi be a csoportmeccseket.

Az Egyesült Államokról szinte hasonlókat írhatunk, mint keddi számunkban Kanadáról. Hatalmas népszerűségnek örvend az USA-ban a sportág, több mint 533 ezer igazolt játékosuk van, a pályáiknak a száma 2400. A világbajnokságokat, amelyeken 1920 óta egy-egy kihagyással rendszeresen részt vesznek, igazán sohasem vették komolyan. Kanadához hasonlóan ők is általában egyetemi csapatokkal érkeztek a vébére. A 70-es években négyszer is előfordult, hogy a B-csoportban szerepeltek, sőt, ez 1983-ban is megesett velük. A vébéken többször szereztek érmet, de aranyat csak 1933-ban (1960-ban is elsők lettek, de akkor az olimpiai arany világbajnoki aranynak is számított), és még 2010-ben is előfordult velük, hogy csak a tizenharmadik helyen végeztek. Legutóbb 2015-ben viszont harmadikak lettek.

Oroszországba azonban kimondottan erősnek tűnő csapattal érkeznek, igaz, hat egyetemi ligákban játszó hokis is a keretük tagja. Van egy játékosuk az AHL-ből és egy a svájci bajnokságból is. Az amerikaiak nem számítanak a vébé nagy esélyeseinek, de a dobogóra ezúttal is odaérhetnek.

A fehéroroszok a tipikus szovjet iskola képviselői. A Szovjetunió szétesése után először 1994-ben vettek részt világbajnokságon. A Szovjetunió jogutódja Oroszország volt, így minden egykori szovjet tagállamnak legalul, a C-csoportban kellett kezdenie a világbajnoki szereplését. 1997-ben jutottak föl a legjobbak közé, majd többször is ingáztak az A-csoport és a divízió I között. A világbajnokságon legjobb helyezésüket 2006-ban érték el, amikor hatodikak lettek. Legutóbb a hetedik helyen végeztek. A fehéroroszokat is azok között tartjuk, akik ellen a magyar válogatottnak esélye van pont, vagy pontok szerzésére. Szentpétervárra a világ második legerősebb bajnokságában, a KHL-ben szereplő Dinamo Minszkre épülő csapattal érkeznek. Hat olyan játékosuk van, amely nem a KHL-ben hokizik, köztük két AHL-es, amely az észak-amerikai második vonalat jelenti.

Nemzeti csapatunk utolsó ellenfele a csoportmérkőzések során Németország lesz. A német jégkorong története azért érdekes, mert a második világháború előtt Németországként szerepeltek a nemzetközi versenyeken, majd különváltak NSZK-ra és NDK-ra, de volt, amikor a németek közös csapatot indítottak Egyesült Német Csapat néven az 1956-os és 1964-es olimpián. A 60-as, 70-es években az NDK és az NSZK is néha ingázott a világbajnokság első- és másodosztálya között, de többnyire a legjobbak között voltak - elsősorban az NSZK. De még 2006-ban is előfordult a németekkel, hogy a divízió I-ben szerepeltek. Vébén utoljára 1953-ban szereztek érmet. Az utóbbi évek legkiemelkedőbb teljesítményét 2010-ben nyújtották, amikor negyedikek lettek. Azok közé tartoznak, akik általában a középmezőnyben végeznek, de a kiesésre is mindig esélyesek . Tavaly tizedikek lettek a világbajnokságon. A németek elleni meccsre is úgy gondolunk, hogy a mieink ellenük sikeresek lehetnek. Már csak azért is, mert a jövő évi vébét ők rendezik közösen a franciákkal és mindkét csapat védett, ami azt jelenti, nem eshetnek ki. Az utolsó csoportmeccsen ez talán előny lehet a valószínűleg különösebb motiváció nélkül játszó németek ellen. A német válogatott Európa egyik legerősebb bajnokságára, a DEL-re, vagyis hazai játékosokra építi csapatát, de négy NHL-es hokist is neveztek a világbajnokságra.

 

A válogatott szerdán délelőtt tartotta az utolsó edzését a Tüskecsarnokban, délután csomagoltak a fiúk, majd tegnap délelőtt 9.25-kor elrepültek Frankfurton át Szentpétervárra, ahová helyi idő szerint délután ötkor érkeztek meg. Pénteken délelőtt edz a csapat, szombaton 12.15-kor (ami itthon 11.15) pedig elkezdjük az elit-vb-t Szlovákia ellen.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség honlapján a hírek első oldalán olvasható nagy anyag Vas Mártonról, a magyar válogatott kapitányáról Captain Hungary címmel. A szerző az írásban többek között megemlíti, hogy Vas Márton Dunaújvárosban kezdte pályafutását, és hogy 2008-ban Saporróban az ukránák ellen 3-2-nél ő lőtte csapatunk feljutást bebiztosító gólját.

Az itthon maradt szurkolók is remek hangulatban nézhetik a mérkőzéseket. Május 7-én a világbajnokság első magyar érdekeltségű mérkőzésnapján a Barba Negra Track szabadtéri szórakozóhelyen nyílik meg a hazai MOL Szurkolói Falu. A székesfehérvári jégcsarnokban is közös meccsnézést szerveznek. A jégcsarnok küzdőterén ezúttal a szurkolók veszik át a főszerepet, óriáskivetítőn nézhetik a meccseket. Remélhetőleg a megszokott kiváló hangulatban.

Címkék#jégkorong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!