Sport

2013.04.20. 19:50

A bronz csillogása

Véget ért a Budapesten megrendezett divízió I-es jégkorong világbajnokság. Emlékezetes hét volt, jó mérkőzésekkel, nagy csatákkal. És magyar sikerrel is.

Silye Sándor

Az Olaszország elleni, a továbbjutás lehetőségét a magyarok számára eldöntő mérkőzés előtt a korong bedobása előtt az Edda nagyon is aktuális dala hangzott el az Arénában: „Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt”. A csapat mert álmodni, alighanem nem is kicsit, ott állt a kapui előtt, és mint már tudjuk, nem tudott átlépni azon.

Az álom megmaradt álomnak, de ez szép volt egészen a be (nem) teljesülésig. Mert azért a zárás igen szép volt, a bronzérem is szépen csillog, még akkor is, ha a játékosok előtt ott volt a bravúr lehetősége. Egy jól eltalált lövéssel Iannone meghagyta csapatunkat ad divízió I-ben, jövőre újra neki lehet vágni a nagy feladatnak.

Ahogy Vas Márton a Sapa Fehérvár AV19 csatára (most már egyre inkább védője) mondta: évek óta várják tőlük a feljutást, de ehhez csoda kellene. Bár már azonos partnerei a divízió I legjobbjainak, de még várni kell az újabb csodára (Szapporó, 2008). Sofron István szerint a harmadik hely jó eredmény, hiszen a csapatok mind közelebb vannak egymáshoz.

 



A góllövő Sofron István (j), Ladányi Balázs (b, háttal), Bartalis István (b3), Fukfudzsi Jutaka japán kapus a divízió I-es jégkorong-világbajnokság Magyarország-Japán mérkőzésen a Papp László Budapest Sportarénában 2013. április 20-án. (Fotó: Földi Imre/MTI)



Egyet érthetünk a játékosokkal, mert a bronzérem tényleg ajándék, ez volt a realitása ennek a világbajnokságnak. Sajnálni lehetett a srácokat, hiszen az olaszok ellen is mindent beleadtak, de az a bizonyos bomba az olaszok javára döntötte el a meccset. A világbajnokságon voltak egyenletesen, jól teljesítők a csapatban – a többség! -, kiemelkedett közülük Szuper, Pozsgai, Tokaji, Bartalis, Benk, Hári, Mihály, több meccsen remekelt Sikorcin, Magosi, Kovács, Sille helyezkedésével, tanári látásmódjával ellensúlyozta életkorából fakadó lassabb korcsolyázását -, így a játékosokat nem érheti szemrehányás. Egy nevet még mindenképpen meg kell említeni: Rajna Miklósét.

A Dél-Korea elleni egyetlen csalódást jelentő meccsen ő védte a kaput, de a csapat 5-4-re kikapott, pedig a Sapa hálóőre nem védett rosszul. Az olaszok ellen pedig shutout fűződött a nevéhez, ez pedig ebben a sportágban a legnagyobb dicséret a portásoknak! Válogatottunk harmadik volt a kapott gólokat tekintve, de csak ötödik a lőtt gólokat látva. Tény, sok helyzet maradt ki, de sok helyzetet dolgozott ki a társulat. Pedig voltak mérkőzések, azokon belüli percek, amikor elragadta a hév a játékosokat, és bizony leginkább egyedül akartak bizonyítani! 

Az utolsó nap valamennyi találkozója ki, ki meccs volt: a Nagy-Britannia-Dél-Korea (1-4) összecsapás a kiesés, az Olaszország. Kazahsztán (0-3) találkozó az 1-2. helyről (illetve olasz győzelem esetén a magyar továbbjutásról) döntött. Miután a kazahok nyertek, így a Magyarország-Japán mérkőzés a bronzéremről volt hivatott dönteni. Az 5. percben Sofron megszerezte a világbajnokságon az első és egyetlen gólját, ezzel a magyarok bronzérmesek lettek.

Rajna shutoutjáról már szóltunk, de a másik oldalon az NHL-t is megjárt Fukufudzsi is remekelt. Minden jó, ha jó a vége, győzelemmel és éremmel búcsúzott nemzeti együttesünk a küzdelmektől. A csodálatos közönséggel a végén megtapsolták egymást, és alighanem mindenki elérzékenyült, amikor még közösen elénekelhette a nemzeti imát, a Himnuszt. Rich Chernomaz szövetségi kapitány marad, és már most közölte, új csapat építésébe kezdenek. Kell is,  mert Ukrajna feljött a B-csoportból, nem gyenge együttesek esnek vissza az A-ból, s ott van még Japán és Dél-Korea. De az már egy másik történet lesz


Magyarország-Japán 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)

Budapest, 8000 néző, vezette: Berneker, Konc, Gebauer, Müller.
Magyarország: RAJNA – POZSGAI, Szélig, MAGOSI, Nagy K., Nagy G. – VAS M.(1), TOKAJI, Sofron 1, BARTALIS, Ladányi (1) – Szirányi, Sille, Hári, Vas J., Kovács – Horváth, Gőz, Benk, Sikorcin, MIHÁLY, szövetségi kapitány: Rich Chermonaz.

Japán: FUKIFUDZSI – KELLER, Hasimoto, Kudzsi, Kawai, TANAK G. – Haga, Janadori, Jamasita, Szuzuki, Mizuucsi – Jamada, Kavasima, Mitamura, Oszava, Takahasi – Szaszaki, Ueno, Szato, Takagi, szövetségi kapitány: Mark Mahon.
Kiállítások: 8 illetve 6 perc.



A végeredmény: 
1. Kazahsztán 12 pont
2. Olaszország 12
3. Magyarország 10
4. Japán 6
5. Koreai Köztársaság 5
6. Nagy-Britannia 0   

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.    Az első két helyezett szerepelhet a jövő évi, minszki elit vb-n, az utolsó pedig a divízió I/B osztályban folytatja.

 



A magyar csapat örül a góljának a divízió I-es jégkorong-világbajnokság Magyarország-Japán mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2013. április 20-án. (Fotó: Földi Imre/MTI)

A magyarok a jövő évi tornán a japánokkal, a dél-koreaiakkal, a divízió I/B-ből most feljutott ukránokkal, valamint a májusi "nagy" vb két kiesőjével találkoznak. Egyelőre csak a dél-koreaiak jelentkeztek rendezőnek. 

A torna különdíjasai:
legjobb kapus: Adam Denis (olasz) 
legjobb hátvéd: Aaron Keller (japán) 
legjobb csatár: Patrick Iannone (olasz)       

A torna All Star-csapata:
kapus: Dennis
hátvédek: Keller, Roman Szavcsenko (kazah)
csatárok: Iannone, Roman Sztarcsenko (kazah), Mihály Árpád 
legértékesebb játékos (MVP): Iannon 

csapatonkénti legjobbak:
brit: Robert Farmer
magyar: Hári János
olasz: Christian Borgatello
japán: Tanaka Go
kazah: Vitalij Kolesznyik
dél-koreai: Brock Radunske

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!