Sport

2017.09.06. 19:25

Pénteken itthon rajtol a DAB - a legjobb 4 közé jutás a cél

DUNAÚJVÁROS A magyar bázisú, tavaly még MOL Ligának nevezett Erste Liga pénteken megkezdődik. A nemzetközi sorozatban magyar, erdélyi és osztrák jégkorongcsapatok vesznek részt. A Dunaújvárosi Acélbikák 18 órakor hazai környezetben a MAC Budapest ellen rajtolnak.

Agárdy Csaba

A rajton a legutóbbi sorozat – még MOL Liga néven – második helyezettje, a MAC Budapest lesz David Musial csapatának ellenfele. A DAB együttesénél nyáron nagy volt a jövés-menés. Kulcsjátékosok távoztak, és a szakmai stáb is kicserélődött. Természetesen új hokisok is érkeztek. A bajnoki rajt kapcsán készítettünk összefoglalót.

Az Acélbikákhoz nyáron új szakemberek is érkeztek. A cseh David Musialt (bal szélen) nevezték ki vezetőedzőnek, segítője pedig a szlovák Vladimír Matejov (Musial mögött) lett Fotó: Ady Géza

A dunaújvárosiak a holtszezonban alaposan átalakultak, csak kapus poszton nem történt változás. Továbbra is Duschek Dávid és az észt válogatott, Villem-Henrik Koitmaa áll azt ellenfelek lövései elé. De rendelkezésre áll a mindössze tizenhat éves Barna Bence is.

A védelem a nevek alapján megerősödött. Három dunaújvárosi nevelésű hátvéd tért vissza az Acélbikákhoz. Erdélyi Péter a Ferencvárosból, Orbán Attila az Érsekújvárból, Hetényi Péter Debrecenből érkezett. A két utóbbi játékos korábban Székesfehérváron összesen 489 EBEL-mérkőzést játszott. Jó igazolásnak tűnik az ukrán válogatottban is megfordult Daniel Skripets is.

A Dunaújvárosi Acélbikák bő kerete az Erste Liga pénteki rajtja előtt. Nagy változáson ment keresztül a holtszezonban a DAB Fotó: Ady Géza

Elöl viszont érte egy-két érvágás a DAB-ot. A MAC-ban folytatja a legutóbbi gólkirály Keegan Dansereau, a meghatározó igen eredményes támadók közül Becze Tihamér és Justin Cseter Újpestre igazolt, az orosz Danyil Kaszkov pedig visszatért hazájába.

Pótlásukra érkezett három cseh csatár, Jakub Izacky, Lukas Vrana és Dominik Novotny. Ugyancsak Dunaújvárosban játszik az idén az osztrák Daniel Nageler, aki egy éve még a Villach EBEL-csapatában szerepelt, valamint a KHL-t is megjárt ukrán válogatott Roman Blahij is. A felkészülési mérkőzéseken az látszódott, jól járt velük a DAB.

A szakmai stáb is teljesen kicserélődött. A cseh David Musial lett a vezetőedző a finn Heikki Malkia helyett, segítője a szlovák Vladimír Matejov lett. Az eddig másodedző, Strenk Hunor a Brassóban dolgozik tovább. Két kapusedző is érkezett a cseh Rostislav Kosarek és Székely Csaba.

Az Acélbikák hét felkészülési mérkőzést játszottak, igen erős riválisok ellen. A mérleg: két győzelem, egy döntetlen és négy vereség. A dunaújvárosiak az Alpesi ligás szlován Olimpija Ljubljanát 3-2-re verték meg hazai pályán, és ugyancsak itthon győzték le a szlovák első ligás Érsekújvárt méghozzá 9-2-re. Az egy döntetlen Szakolcán született a szlovák másodosztályú (szlovák első liga) HC Skalica ellen (3-3). Topolcsányban a szintén szlovák másodosztályú hazaiaktól 5-4-re kapott ki Musial együttese. A Tátra Kupán három vereséget gyűjtött be a DAB: a többszörös fehérorosz bajnok Junoszty Minszk 7-3-re, a szlovákok egyik legjobb és legeredményesebb csapata, a HC Kosice 6-1-re verte a dunaújvárosiakat. A német másodosztályú Bayreuth pedig 6-2-re bizonyult jobbnak a DAB-nál.

Az Acélbikák pénteki ellenfeléről, a MAC Budapestről néhány szó. A legutóbbi két évben a MOL Ligában egyaránt második MAC az idén is a bajnoki címre hajt. A budapestieknél is nagy volt a mozgás, lecserélték a légiósaikat, válogatottjaikat megtartották és jól igazoltak. Elég Dansereau nevét említenünk. De a Fehérvár EBEL-csapatából érkezett kanadai-magyar Orbán Brance és a Brassóból igazolt szlovák Tomas Klempa is nagy erősítést jelent.

A MAC hét mérkőzésen lépett pályára a holtszezonban, és egy győzelem mellett hat vereséget szenvedett, ebből négyet a Visegrád Kupában.

Azari Zsolttól, a DAB elnökétől arról is érdeklődtünk, mire számít a pénteken kezdődő sorozatban:

Nagy változáson ment keresztül nyáron a keret. A távozók nem akartak maradni, vagy nem tudták őket megtartani?

- Legutóbb a csapat a vártnál jobban szerepelt, ez felértékelte a játékosokat. Sok energiát fordítottunk arra, hogy megtartsuk azokat, akik távoztak, azonban nem tudtunk versenyezni a kapott ajánlataikkal.

Azari Zsolt szerint nem tudnak versenyezni a tehetősebb csapatok ajánlataival

A DAB költségvetése ismeretei szerint miként viszonyul a többi Erste ligás klubéhoz?

- Csak a tapasztalataimra hagyatkozhatok, mert számadatokkal nem rendelkezem. Szerintem a Ferencvárossal, a Csíkszeredával és a Fehérvári Titánokkal lehetünk egy szinten. A DVTK, a MAC és az UTE alaposan elszállt a többiektől. Visszatérve a távozó kulcsemberekre: kétszeres összeget kaptak, mint amit mi tudtunk volna biztosítani. Az is baj, hogy szűk a magyar játékosokból álló piac, az első kategóriás hokisokból kevés van.

Három nehéz meccsel kezdődik a DAB számára a bajnokság, hiszen a legutóbbi két bajnokság egyik döntőse a MAC kétszer is, illetve a bronzérmes UTE lesz az első három fordulóban az ellenfelük...

- Ezeken a találkozókon nem mi leszünk az esélyesek, ez tény. De egy bravúr jól jönne. De akkor sincs baj, ha nem sikerül egyszer sem győznünk, fontosabb számomra az, hogy később azok ellen, akik ellen esélyünk van, győzzünk.

Milyen céllal indulnak a ligának?

- Négy közé szeretnénk kerülni, és ha egy kicsit több szerencsénk lesz, mint a legutóbbi sorozatban, akkor ez sikerülhet is.

SZURKOLÓI ANKÉT

Egy nappal a MAC elleni Erste Liga szezonnyitó mérkőzés előtt, szeptember 7-én, csütörtökön délután 18 órakor a hagyományoknak megfelelően szurkolói ankétra várja az érdeklődőket a Dunaújvárosi Acélbikák vezetése a Gourmand Kávéház teraszára.

Az összejövetelen jelen lesz idősebb Azari Zsolt, a csapat elnöke, David Musial, a DAB cseh vezetőedzője, ifjabb Azari Zsolt, az Acélbikák kapitánya, és Orbán Attila, a hét év után hazatérő hátvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!