Sport

2016.05.04. 18:00

Jégkorong-vb: a hétfői szünnap után a franciák ellen lehet esély a győzelemre

Megkezdődött a visszaszámlálás: szombaton a magyar jégkorong-válogatott megkezdi világbajnoki szereplését Oroszországban. A vébé azonban már pénteken rajtol.

Agárdy Csaba

A moszkvai csoportban magyar idő szerint 11.15 órakor Svédország - Lettország, míg a szentpéterváriban Egyesült Államok - Kanada (11.15) meccsel kezdődik a világbajnokság.

A mieink első két ellenfelét, Szlovákiát (szombat 11.15) és Kanadát (vasárnap (11.15) szerdai számunkban már bemutattuk. Most következzen Franciaország és Finnország.

A magyarok számára a hétfő szabadnap lesz, kedden 19.15 órakor a franciák ellen játszik nemzeti csapatunk. Ettől a találkozótól titkon azt várjuk, hogy csapatunk megszerzi a győzelmet, és erre meg is van minden esélye.

A két válogatott utoljára 2015-ben találkozott egy EIHC tornán, akkor a franciák 3-1-re nyertek. A két csapat világbajnoki meccsének csak a mieink számára van tétje, a franciák ugyanis, mint a jövő évi vébé társrendezői (a másik házigazda Németország) védett, vagyis nem eshetnek ki. Ez talán jól is jöhet a csapatunk számára, hiszen, ha tudat alatt is, de a franciák érezni fogják, velük nagy baj nem történhet. A papírforma alapján a két csapat közel azonos képességű, bár a franciák játékosállománya erősebbnek tűnik, mint a miénk. Tizenhárom légiósuk van, közülük Antonin Manavian fehérváron szerepel. Jégkorongozik játékosuk a svéd, a norvég és a svájci bajnokságban is. Pierre-Edouard Bellemare az NHL-ben szereplő Philadelphia Flyers hokisa, míg Tim Bozon a második számú észak-amerikai ligában, az AHL-ben szerepel.

A francia válogatott 1920 óta résztvevője a világbajnokságoknak. A hatvanes, hetvenes és a nyolcvanas évek első felében a magyar és francia válogatott közel azonos erőt képviselt, ezt bizonyítja az is, hogy általában a mieinkkel együtt, ők is a világbajnokság C-csoportjában bizonyíthattak. Váltakozó sikerrel játszott egymás ellen a két csapat, de például 1982-ben a vadonatúj Budapest Sportcsarnokban előbb 11-3-ra, majd 7-3-ra vertük őket. A kilencvenes évek elején azonban már az A-csoportban voltak (elsősorban a kanadaiak honosításának köszönhetően). A kétezeres évek első felében általában a divízió I-ben szerepeltek, de 2008-tól stabil tagjai az első osztálynak, 2014-ben nyolcadikak, tavaly tizenkettedikek voltak.

A franciák vébé felkészülési meccsei:

Fehéroroszország - Franciaország 2-1 büntetőkkel, Fehéroroszország - Franciaország 8-1, Franciaország - Dánia 2-5, Franciaország - Dánia 1-2, Franciaország - Szlovákia 1-4, Franciaország - Szlovákia 3-2 b., Norvégia - Franciaország 5-1, Norvégia - Franciaország 2-3, Kazahsztán - Franciaország 6-3.

A finn válogatott szerdán 19.15 órakor lesz az ellenfelünk. A finnek a sportág egyik nagyhatalmának számítanak, hatvankét világbajnokságon vettek részt, bár sokáig átütő eredmény nélkül. Az első érmüket csak 1992-ben szerezték meg, az első aranyuknak pedig három év múlva örülhettek. 2011-ben sikerült még megnyerniük a világbajnokságot, viszont hét ezüstérmük is van, a legutóbbit 2014-ben gyűjtötték be. Egy éve csak hatodikok lettek.

Az idei világbajnokság egyik esélyes csapata a finn. Nem nagy merészség ezt kijelenteni, hiszen a keretükben a világ két legerősebb bajnokságából, az NHL-ből és a KHL-ből összesen tizenöt jégkorongozó utazik Oroszországba: az előbbiből nyolc, az utóbbiből hét.

A finnekkel ritkán találkoztunk a korábbi években, a két válogatott ugyanis nem nagyon volt egy súlycsoportban... 2009-ben azonban két barátságos találkozót vívott a két csapat: Miskolcon 6-0-ra kikaptunk, de a Budapest Sportcsarnokban büntetőkkel bravúros, 4-3-as győzelmet aratott a válogatottunk.

A finnek vébé felékészülési meccsei:

Finnország - Szlovákia 3-2, Finnország - Szlovákia 6-1, Norvégia - Finnország 0-3, Norvégia - Finnország 1-5, Finnország - Csehország 2-3, Finnország - Csehország 4-1, Oroszország - Finnország 1-3, Oroszország - Finnország 2-3, Finnország - Egyesült Államok 3-2 hosszabbításban.

Címkék#jégkorong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!