Sport

2014.03.19. 16:15

Nemcsak dunaújvárosiakból áll a serdülőcsapat

Egy felnőtt női kézilabdacsapat rangja mindig kihat az utánpótlás-nevelésre. Így van ez a Dunaújvárosi Kohásznál is.

Jankó Árpád

Régi tapasztalat, hogy egy remekül működő felnőtt csapat vonzza a gyerekeket és természetesen azok szüleit is. Takács Józsefné edző serdülő egyes gárdájában is sok helyről érkeztek a kézilabdázni vágyó fiatalok.

- A dunaújvárosi jelentkezőkön kívül Gyuláról, Fehérvárról, Csákvárról, Soltról, Veszprémből is jöttek hozzánk kislányok kézilabdázni. Van olyan tanítványom, akinek a szülei eladták a nyírségi házukat, és ideköltöztek Dunaújvárosba, mert a lányukból profi, válogatott szintű kézilabdázót szeretnének nevelni. A Rudas középiskolában külön számukra egy sportosztály működik. Azaz jó kezekben vannak a kézilabdázó lányok. Ez az Akadémiánk dicséretét is jelenti - nyilatkozta a szakvezető.

A serdülő I az Országos Serdülő Bajnokságban és az Erima-bajnokságban is szerepel. Az előbbi Budapest és környéke csapatait foglalkoztatja, az Erima-sorozatban pedig a legjobb nyolc között szerepelnek a dunaújvárosiak. Az OSB bajnokságában az alapszakasz végén a negyedik lett a Kohász, és a rájátszásban Kecskemét, Hódmezővásárhely és Szeged két együttesével játszanak az újvárosi lányok. Izgalmas, színvonalas meccsek lesznek oda-vissza.

Az Erima-bajnoksággal általában nem elégedettek az edzők, mert a kiírásban leírt rendszer nem indokolt. Háromszor tizenöt percig tartanak ugyanis a mérkőzések. Az első szakaszban és a másodikban nem lehet cserélni. Ez pedig nem életszerű.

- Talán egy előnye van ennek a lebonyolítási szisztémának, hogy mindenki kap lehetőséget, de nem egyforma képességűek a játékosok - mondta el véleményét Takács Józsefné. Majd folytatta: Ebben a bajnokságban tizenhat csapat játszik, mindenki mindenkivel kétszer. Mi a középmezőnyben tartózkodunk. Jelenleg jobb nálunk a Fradi, a Győr, a Debrecen és a Szombathely is. Már csak négy forduló van vissza. Az kétségtelen, hogy a sok mérkőzés a játékosok fejlődését segíti elő.

Az edzőtől azt is megtudtuk, hogy a serdülő I csapat játéka folyamatosan javul. Már nem az számít, ki dobja a gólt, hanem a csapat játéka. Tehát felfogásban is tapasztalható javulás. És ami szintén örömteli, hogy ráéreztek a hatékony védekező játékra. Még időnként tapasztalható felemás teljesítmény is. Például remekül játszottunk a Fradi ellen, majd gyengén kézilabdáztunk Tápiószele ellen. Egy góllal ki is kaptunk. Pénteken itthon a főiskola csarnokában 16 órakor pályára lépünk OSB-mérkőzésen a Kecskemét ellen. Jó játékot várok - mondta az edző.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!