Sport

2013.06.27. 17:59

Ifjúsági és U23-as kajak-kenu Eb: Horváth már döntős

Poznan – Csütörtökön elrajtolt Lengyelországban az ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokság, amelyen két dunaújvárosi versenyző is szerepel, Horváth Máté Sebestyén és Hajdu Jonatán.

Gallai Péter

A kontinenstornán népes a magyar küldöttség, hatvanegy magyar versenyző áll rajthoz, a cél ugyanis továbbra sem változott: a szövetség minél több fiatalnak szeretne versenyzési lehetőséget biztosítani a nemzetközi színtéren. A válogatott ifjúsági kontingensének tagja Poznanban két Dunaferr SE kenus, Hajdu Jonatán és Horváth Máté Sebestyén.

Hajdu C-1 200 méteren – ami olimpiai szám – indul, Horváth pedig a kenu négyes és kettes hajóba térdel be. Hüttner Csaba utánpótlás kapitány elmondta, a kvalifikációt eleve úgy írták ki, hogy az ifjúsági versenyzőknél egy ember csak egy olimpiai számot vállalhat, míg az U23-as korosztályban most huszonegy év alattiak indulnak, így lesznek olyan számok, amelyekben B-egységeink jutnak szerephez.

A dunaújvárosi kenus tehetség, Hajdu Jonatán éremre esélyes az Európa-bajnokságon (Fotó: Vohlmann György)

Nos, a csütörtöki nyitányon egyből érintett volt két számban is az egyik dunaújvárosi. C-4 1000 méteren a második előfutamban indult Horváth Máté egysége, aki Duró József, Rum Richárd és Horváth Ákos társaságában állt rajthoz. A kezdés után az első időmérő pontnál – kétszázötven méternél – a harmadik helyen haladt át a magyar hajó, s féltávnál is ugyanitt lapátolt, a románok és az oroszok mögött. A következő ötszázon sem tudta senki megszorítani a románokat, viszont a csehek feljöttek a második helyre, a mieink maradtak harmadikok. Ezt pedig azt jelenti, hogy egyből bejutottak a szombati fináléba, ugyanis ebben a számban futamonként az első három egyből döntős.

Horváth Máté Sebestyén már döntős

A Dunaferr SE kenusának még egyszer jelenése volt csütörtökön, amikor Duró Józseffel párosban próbálkozott ötszáz méteren. A kettes a rajt után visszaesett a középmezőnybe, féltávnál csak az ötödik helyen haladtak, az orosz, az ukrán, a cseh és a moldáv egység mögött. A hajrára mindenki beindította a rakétákat, a magyaroknak egy pozíciót sikerült javítaniuk, s végül negyedikként értek át a célvonalon. Ez pedig azt jelenti, hogy túlórázniuk kell a pénteki középfutamban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!