Sport

2015.07.09. 15:48

Kapitányok a medence szélén - Hargitay András és Kiss László felügyelte a felmérőt

Dunaújváros - Kiss László, a felnőtt úszóválogatott szövetségi kapitánya, és dr. Hargitay András utánpótlás szakvezető felügyelete mellett tartottak tegnap felmérőt Dunaújvárosban.

Gallai Péter

A rangos vendégek érkezésének oka azt volt, hogy a Fabó Éva Sportuszoda adott otthont csütörtökön a Jövő Bajnokai program közép-dunántúli válogatottjában szereplő fiatalok komoly egészségügyi és szakmai felmérésének. A kiválasztott csapatban a Dunaferr-DVSI klubját hét tehetség képviselte.

A válogatottban hét Dunaferr-DVSI úszó (lásd keretes írásunk) mellett a régió többi klubjának képviselői is itt voltak. A fiatalok felmérését a régió szakmai vezetője, a Dunaferr-DVSI szakosztályvezetője, Bene Vera, a klub trénere, Szabó Gergő mellett a legendás szövetségi kapitány, Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás mesteredzője, Kiss László, s a korábbi klasszis, dr. Hargitay András utánpótlás kapitány irányította. Munkájukat még Sass Katalin, a Magyar Úszó Szövetség szakfelügyelője is segítette.

– Minden régiónak megvan, hogy mikor van felmérője, júliusi helyszínként Dunaújvárost jelölték ki, aminek természetesen nagyon örülök – kezdte Bene Vera, majd Kiss László lapunknak elárulta, hogy a nyolc régió minden felmérőjén ott vannak a tizenkét hónap alatt.

– Így ezzel a kerettel már januárban Tatabányán találkoztunk, s nagyon jó látni, hogy év eleje óta mennyit javultak a gyerekek és a technikai hiányosságokat igyekeztek kiküszöbölni – kezdte a legendás mester, majd arra kérdésre, jelenléte kinek fontosabb, a gyerekeknek, vagy neki, így felelt: – Ez azt hiszem mindannyiunknak, az úszósportnak fontos. Az a lényeg, hogy a régiós válogatottak minél magasabb szinten tudjanak felkészülni, és ehhez segítséget adjunk versenyzőnek, edzőnek. Ezen a felmérőn nem csak a lazaság, ami nagyon fontos és a négy úszásnem értékelése zajlik, hanem alapos orvosi vizsgálat is. Egy ötmillió forintos gépet hoztunk Dunaújvárosba, amellyel nagyon komoly eredményeket kapunk, például kinek milyen erősek a végtagjai, a jobb, vagy a bal. Méri külön a zsír- és izomtömeget, meghatározza, hogy ezzel a magassággal és izomzattal mi az ideális testsúly. Ez mind konkrét adatsort szolgáltat, és mivel az úszásnak kilencvenkilenc százalékban szimmetrikusnak kell lennie, segíthet az edzői munkában, ha valamelyik végtagja a gyereknek erősebb, ezt tudja korrigálni. A felmérő végén a szakemberek értékelték a látottakat. Kiss László azzal kezdte, hogy az úszó legfontosabb tulajdonsága az önmegfigyelés.

– Amennyiben saját magadat figyeled és nem azzal törődsz, a másik éppen mit csinál, hanem a technikai hiányosságodat próbálod javítani, akkor jársz jó úton. Nagyon bízom benne, hogy minél több felnőtt válogatott úszó lesz belőletek, hiszen ez a program célja. Dr. Hargitay András, a magyar úszósport első világbajnoka azzal kezdte, nagyon sokat kaptak a fiataloktól: – Amikor először találkoztunk, akkor sokáig a ti csillogó szemeitek lelkesítettek minket. Most nagyon jó érzés volt ismét találkozni és az is örömteli, hogy a versenyeken viszontlátjuk neveiteket. Látjuk azt is, vannak köztetek olyanok, akik a felnőtt válogatottságig is eljutnak. Ám ehhez még nagyon sokat kell dolgozni, és az úszást az teszi nagyon értékessé, hogy rettentően munkaigényes.

– Vannak adottságaitok, de ezeket a szülőktől kaptátok örökül. Ezekre nagyon kell vigyázni és ki kell használni, ám fontos, hogy ne éljetek vele vissza és ne herdáljátok el. Volt, aki elképesztő nagyot ugrott a rajtnál, de ha jövőre is csak ugyanekkorát fog, az már nem jó, fejleszteni kell magatokat jól felfogott érdeketekben. Bízom benne, hogy a következő bajnokságokon jövőre már ne csak látásból ismerjük egymást, hanem a válogatási szempontok alapján is figyelembe tudjuk venni, hogy be tudjatok jutni különböző utazó csapatokba, keretekbe. Ehhez igyekszünk minden lehetőséget megadni, a mai orvosi felmérés is nagyon fontos volt. Majd a kapitány egy nagyon fontos intelemmel zárta az összejövetelt: – Sose felejtsétek el, csak akkor tudtok másokat legyőzni, ha először saját magatokkal teszitek ezt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!