Sport

2015.07.17. 12:33

Kárász Anna, a trónfosztó - Kenu egyes kétszázon a dunaferres Hajdu Jonatánnak is van esélye

Csütörtökön kezdődött Szolnokon a második kajak-kenu világbajnoki válogatóverseny, amely sok számban pontot tehet az utazók névsorára. A viadalon ott vannak a Dunaferr SE sportolói is.

Gallai Péter

Ami a dunaújvárosiakat illeti: Hajdu Jonatán C-1 200 és 500 méteren, Vass András C-1 500 és 1000 méteren, Kiss Balázs pedig C-1 200 és 500 méteren, valamint C-2 1000 méteren indul harcba a világbajnokságon való indulás jogáért. Balázs párja a Kolónia klub versenyzője, Duró József, s ezen a távon már tegnap megrendezték a döntőt, ahol a hatodik helyen ért be a célba a kettős. Mivel Hajdu Jonatán megnyerte az első válogatót 200 méteren, így ha ezen a hétvégén sem talál legyőzőre, akkor ebben a számban biztosan ő indulhat Milánóban az olimpiai kvótáért.

Ami pedig a tegnapi nap történéseit illeti, már az első kvalifikáción nagy meglepetést szerző, dunaújvárosi és Dunaferr SE nevelésű Kárász Anna tovább folytatta remeklését, ugyanis a szegedi színekben versenyző ifjú titán óriási csatában a második válogatón is megverte a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danutát, a harmadik helyen beérő, szintén ötkarikás aranyérmes Fazekas-Zur Krisztinát, valamint a Dunaferr korábbi versenyzőjét, a jelenleg a Honvédban evező, s ugyancsak olimpiai bajnok Szabó Gabriellát.

Ez nagyon kemény verseny volt mondta a célba érkezés után Kárász Anna. Látszik is... Fotó: MKKSZ

Hogy mekkora csata volt, arról jól tanúskodik, hogy Anna a hajóból kiszállva és egy-két gyors interjút letudva hosszú-hosszú perceken át ült az árnyékban egy mű-anyag széken. A döntő minden erejét kivette, képtelen volt felállni.

- Ez nagyon kemény verseny volt. Olyannyira, hogy ötven méterrel a cél előtt letámasztottam. Akkora már minden erőm elszállt, nem is tudom, hogy voltam képes végigcsinálni - magyarázta Kovács László versenyzője, Kárász Anna, aki hozzátette egyértelműen fejben dőlt el ez a verseny. Hogy mi volt a taktikája?

- Az elején próbáltam elmenni és irányítani a mezőnyt, talán egy fél hajóval vezethettem, de biztos voltam benne, hogy Dana rákapcsol a végén. A finisben már csak a szívem vitt előre, talán ez volt életem eddigi legnehezebb pályája - tette hozzá.

A vesztes Kozák így vélekedett:

- Volt egy rossz rajtom, figyelmeztettek és ezért másodszorra nem mertem úgy elindulni a mezőnnyel, ahogyan kellett volna. Nem tudom, hogy a többiekhez képest mennyire ragadtam be, de azt láttam, hogy Anna elment mellettem, utána azt éreztem, hogy jövök rá, jövök rá, de kellett volna még egy pár méter a végén. Az ötszáz egyes mindig a szívem csücske volt, ezért van bennem tüske, de legalább jövőre rá tudok tenni még egy lapáttal. A tavalyi évem annyira jól sikerült, hogy azt nem lehetett volna hova fokozni, most viszont tudom, hogy ha jövőre az olimpiát meg akarom csinálni, akkor meg kell verni Annát itthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!