Sport

2016.08.02. 20:25

Kétszer is a dobogón

Dunaújváros - Minden idők legjobb teljesítményét produkálta a magyar csapat Minszkben, a vasárnap véget ért ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon. A sikerből a Dunaferr SE kenusa, Némedi Konrád is alaposan kivette a részét.

Gallai Péter

A dunaújvárosi sportklub dunaföldvári tagja a hazai válogatók után szerzett jogot a világbajnoki indulásra az ifjúsági mezőnyben, Konrád C-1 200 és C-4 500 méteren képviselhette Magyarországot. Ám a nemzetközi seregszemle előtt még összemérte erejét a honi legjobbakkal, méghozzá a felnőtt országos bajnokságon a sprinttávon, azaz kétszás méter egyesben. A számot a Dunaferr SE olimpiai résztvevője, a C-1 200 méteren induló Hajdu Jonatán nyerte meg, Némedi pedig tizennyolc évesen az előkelő ötödik helyen haladt át a célvonalon.

Némedi Konrád (balra) okkal mosolyoghatott kétszer is az eredményhirdetés után Fotó: Dunaferr SE

Ilyen kiváló előzmények után jöhetett a fehéroroszországi viadal Molnár Gergely vezetőedző tanítványa számára, aki mindkét távon a döntőbe jutott az előfutamok után. Ám itt nem állt meg, a finálékban is remekül lapátolt, illetve lapátoltak, hiszen az egyes mellett az MTK-s Kállai Róbert Gida, illetve a győri Hajnal Jenő Kristóf és Takács Mihály társaságában a négyessel is világbajnoki bronzérmet szerzett.

Ami pedig a magyar válogatott össztermést illeti, ilyen sikerre még nem volt példa egyetlen versenyen sem. A végeredmény egészen elképesztő: Magyarország összesen tíz világbajnoki aranyérmet és huszonöt dobogós helyezést gyűjtött a hétvégén, ennyit még egyetlen ország sem szerzett egy világverseny alatt kajak-kenuban.

- Ez a valaha volt legjobb szereplés egy világversenyen a gyorsasági kajak-kenu történelmében. harmincnégy versenyszámból csak kilencben nem szereztünk érmet, de ezekben is zömmel negyedik vagy ötödik helyen futott be a magyar egység - értékelt az esemény után a Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapján Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző. - Ez az eredmény úgy jöhetett össze, hogy mindkét korosztálynak mind a négy szakágában szereztünk érmet, tehát a csapat teljesen egységes volt. Tavaly is rekordot döntöttünk, akkor is tíz világbajnoki aranyérmet nyertünk, de ott az egész verseny alatt szereztünk annyi érmet, mint idén csak a vasárnapi döntők során. Azt hiszem ez az eredményesség már nem is srófolható feljebb. A sportolók mellett természetesen jár a köszönet az edzőknek, valamint a kluboknak is, hogy ilyen kiváló formában hozták a versenyzőket - tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!