Sport

2017.01.15. 19:01

Kézilabda-előélet szükséges - A játékvezető és a játékos legyen partnere egymásnak

Dunaújváros - Abban bíztam, hogy találkozni fogok azzal a fiatal játékvezetővel, aki a Kohász egyik női kézilabda-mérkőzésén - évekkel ezelőtt - majdhogynem kiutasított a csarnokból.

Jankó Árpád

Tudni kell, hogy sorozatos tévedéseit kellő méreggel, hisztivel fogadtam az első sorban, ami neki természetesen nem tetszett. Bába Mihály, a hazai gyúró győzte meg arról a sípost, aki most nem jött el, hogy az intermezzo szóra sem érdemes, s ne ezzel foglalkozzon. S mivel velem ilyen azóta sem történt, meg kell állapítanom, hogy a kézilabda-játékvezetés terén igen nagy a színvonalbeli fejlődés. (Vagy én vagyok sokkal nyugodtabb?) De maradjunk az első megállapításnál, a fejlődésnél, amit dr. Soós Kálmán, a játékvezetői albizottság elnöke is kijelentett. (Vele következő lapszámunkban jelenik meg interjú e témában.)

Horváth Péter és Marton Balázs nemzetközi játékvezetők, akik szerint az új játékszabályok beváltak, és meggyőződésük: a játékvezető igyekezzen megérteni a játékos gondolatvilágát

Nos, az NB I-es és NB II-es nyugat-magyarországi játékvezetők továbbképzésén és vizsgáján, amelyet a megyei szövetség rendezett, és Németh Miklós főtitkár kiváló szervezéssel vezényelt le, közel száz-száz játékvezetőt képeztek tovább és vizsgáztattak.

Szombaton már korán reggel kellett végrehajtaniuk az egyetem tornacsarnokában a fizikai teszteket. Ez pedig kemény futást jelentett különböző szinteken. Azonnal feltűnt, hogy mennyivel több már a kézilabda-sportágban a női játékvezetők száma. Majd elméleti teszteket kellett kitölteni számítógépen, és különböző, a képernyőn követhető játékszituációkat kellett minősíteni. Délután pedig a két nemzetközi minősítésű játékvezetővel, Horváth Péterrel és Marton Balázzsal találkozhattak a továbbképzés résztvevői. A két neves játékvezető feladatul kapta, hogy számoljon be a női Európa-bajnokság tapasztalatairól, már ami a játékvezetést illeti. Mindketten vállalták, hogy előtte elmondják a szakmát érintő gondolataikat a Dunaújvárosi Hírlapnak.

Reggeli futás hölgyeknek, fizikai tesztelés. Meglepően sok fiatal női játékvezető vett részt a vizsgán

Marton Balázs szerint is tapasztalható a magyar játékvezetésben előrelépés.

- Nemrég sajnos kimaradt egy generáció a játékvezetők kiválasztásánál, de most szerencsére már sok a tehetséges fiatal, olyanok, akik rendelkeznek játékosmúlttal. A mai kézilabda, a női is olyan, követhetetlen időnként, gyors, ezért komoly felkészültséggel kell rendelkezniük a játékvezetőknek.

Videóelemzés a feladat. A mozgóképen megjelent kritikus játékhelyzetet kellett elbírálniuk és minősíteniük a vizsgázóknak

Ami pedig a sajátos felkészültséget illeti Horváth Péter fontos megállapítást tett.

- Jó esetben a játékvezető tisztában van a szabályokkal, és ő feltétlenül játékcentrikus, vagyis a reális eredményt tükröző játékot kell segítenie. De értenünk kell a játékosok filozófiáját, gondolkodásmódját is. Vagyis a kemény, gyors játékban kézben kell tartani az eseményeket. Legyen test test elleni ütközés, azonban alattomosság ne rontsa el a jó kézilabdát.

Marton Balázs: - Ehhez kapcsolódom én is, amikor azt mondom: a játékosok, a csapatok és a játékvezetők legyenek partnerek. Mi is hibázunk, s akkor odaszólunk bocs, tévedtem... Az Európa-bajnokságon a dühös edző a meccs után megköszönte, hogy intelligens módon megbeszéltük az ominózus szituációt. Egy-egy jó szó érezteti a játékossal, hogy partnerek, nem ellenségek vagyunk. Kiss Szilárd nevelőedzőnk mondta: Játékvezetőként ne vesszetek el az apró dolgokban, a lényeget vegyétek észre.

Végezetül a két játékvezető gondolatai, tervei:

Horváth Péter: - Szolgálni az európai kézilabdát minél magasabb szinten.

Marton Balázs: - Mindig az adott mérkőzés a legfontosabb, ha gyerekek, ha felnőtt- válogatottak játszanak is.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!