Sport

2017.04.05. 19:35

Kitüntetés Sziklenka Lászlónak

A közelmúltban a Dunaföldvár Sportjáért kitüntetéssel egy Pakson élő kajak-kenu mesteredzőt, a nyolcvankettedik évében járó id. Sziklenka Lászlót ismerték el.

L. Mészáros Irma

A szakember több mint hatvanéves pályája során olyan kiváló kenusok felkészítését is segítette, mint az olimpiai bajnok Foltán László, a kétszeres olimpiai bronzérmes Kozmann György. A díjat a Város napján rendezett ünnepségen Horváth Zsolt polgármester és dr. Süveges Árpádné alpolgármester adta át számára.

De mivel érdemelte ki Dunaföldváron ezt az elismerést a mesteredző, aki az idén fejezte be tréneri pályafutását?

Id. Sziklenka László 2006-ban - Albu Györggyel közösen - hozta létre a dunaföldvári kajak-kenu szakosztályt, majd a sárkányhajó klubot, s ezzel lehetővé vált, hogy a gyerekek és fiatalok a kisvárosban is megismerkedjenek ezekkel a vízi sportokkal. Nem is akármilyen eredménnyel. Sziklenka László Budapest, Győr, Szolnok, Paks és Velence klubjai után Dunaföldváron is maradandót alkotott. Ő adott lapátot Némedi Konrád kezébe, ő indította el a tehetséges kenust, aki a Dunaferr SE versenyzőjeként nyolcszoros magyar bajnok, kétszeres ifjúsági világbajnoki bronzérmes lett, s jelenleg az U23-as válogatott keret tagja.

Id. Sziklenka László és dr. Süveges Árpádné alpolgármester
Fotó: Zsedrovits Enikő

Sziklenka László edzéseivel nőttek fel Dunaföldváron azok a sárkányhajózó fiatalok, akik az U18-as kategóriában kétszeres Európa-bajnoki, illetve néhányan bekerülve a magyar válogatottba világbajnoki címet szereztek.

Laci bácsi elveivel, az ész-erő-egészség jelszavával, odaadó figyelmével jelentősen hatott a gyerekekre. Nemcsak kenuzni tanította meg őket, hanem arra is, hogyan kell sportemberhez méltóan élni, viselkedni. Arra a szemléletre, hogy az ellenfelet és a sporttársakat tisztelni illik, s hogy a kitűzött cél eléréséért keményen küzdeni kell.

Id. Sziklenka László az elmúlt év végén adta át a stafétabotot Györkő Sándor edzőnek, aki a Laci bácsitól tanult elvek szerint folytatja a földvári fiatalok edzését. Id. Sziklenka László elköszönt ugyan, de fölajánlotta segítségét annak a szakosztálynak, amelyet a semmiből hozott létre, s amelyben - ahogy mondta - benne van a szíve.

Az edző életéről és a kenu iránti szeretetéről Életem a kenu címmel két esztendővel ezelőtt könyve jelent meg, amelynek dunaföldvári bemutatójáról lapunk is beszámolt.

Id. Sziklenka László nevelőedzőnek tartja magát, de hálás tanítványai nem felejtik el, hogy dobogós sikereikben neki jelentős része volt.

A dunaföldvári díjátadásra többek között eljött Kozmann György is, aki szerint Sziklenka Laci bácsi az egyik nagy egyénisége ennek a sportágnak, olyasvalaki, akinek az országban sokan köszönhetik, hogy megkedvelték ezt a sportágat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!