Sport

2016.05.27. 13:00

Kovács Máté aranyérmet szerzett az Eb-n

Dunaújváros - Szerbiában, Nis városában rendezték meg a XIII. JKA Korosztályos Karate Európa-bajnokságot az elmúlt hétvégén, május 21-22-én. A dunaújvárosi Makita-Hikari Dojo hét versenyzővel utazott az eseményre, és nyolc éremmel tért haza.

A rangos eseményre közel négyszázötven versenyző kvalifikálta magát, tizenhárom országot képviselve. Az orosz csapat hatalmas erőket vonultatott fel - kilencven versenyzővel.

A Magyar JKA Karate Szövetség negyvenöt sportolóval delegált. A válogatottban a Makita-Hikari Dojo hét versenyzője, Kovács Máté, Szlávik Bence, Miskovitz Máté már többszörös Eb-résztvevőként, míg Kállai Gábor, Szatmári Gergő, Szilaski Szonja és Szatmári Eszter újoncként kapott bizalmat Schvarcz Péter és Bali Ervin szövetségi edzőktől.

A képen balról-jobbra elöl: Kállai Gábor, Miskovitz Máté, Szatmári Gergő, Szilaski Szonja, Szatmári Eszter;Balról-jobbra hátul: Szlávik Bence, Kovács Máté

A magyar csapat május 19-én, csütörtökön busszal utazott a Budapestről hatszázötven kilométerre található helyszínre. Pénteken közös edzés, versenybírói eligazítás és városnézés volt a programban. A fiatalokat nagyon sok szülő kísérte el, a hikarisokat tizennégy szülő, hozzátartozó követte, hogy a helyszínen szurkoljon, biztassa a válogatottat.

Versenyzőink a szombati egyéni küzdelmekben szépen küzdöttek, odatették magukat, aminek meg is lett az eredménye. Miskovitz Máté, Szilaski Szonja és Szatmári Gergő mindent megtett a továbbjutásért, de jól felkészült ellenfeleik javára billent a mérleg nyelve. Kállai Gábor a kilenc éves fiúknál kumite számban a döntőig menetelt, és itt is nagyon szépen küzdve, felkészült angol ellenfelével nem bírt, így a második helyet érte el.

Hasonlóan végzett Szatmári Eszter a 11 éves lányoknál, de ezt kissé beárnyékolja a talán helytelen bírói döntés, mivel Eszter vélhetően jobb volt a döntőben orosz ellenfelénél.

Szlávik Bence a 16 éves korosztályban szépen menetelt az elődöntőig, ahol nagyon erős orosz ellenfele jutott tovább, így Bence a kiváló harmadik helyet érte el. Kovács Máté a 15 éveseknél kata számban cseh és szlovén ellenfelén túljutva, a négyes döntőbe jutott, és a legnagyobb pontszámokat kapva, aranyérmes lett. Kumitében három nyert mérkőzéssel döntőbe jutott, ahol orosz ellenfele csak a hosszabbításban bizonyult jobbnak a dunaújvárosi sportolónál.

Vasárnap a csapat versenyekkel folytatódtak a küzdelmek. Miskovitz Máté a 10-11 éves fúk csapat kata számában volt érdekelt és két másik klubbeli társával - Bihari Attil, Bednarik Lőrinc - a második helyet szerezte meg.

A 10-11 éves lányok csapat kumite számában Szatmári Eszter és Szilaski Szonja volt érdekelt - utóbbi versenyzőnk tartalékként. Ők szintén a nagyon szép második helyet érték el - a másik klubhoz tartozó Barna Boglárka, Bátori Kamilla - társaságában.

Kovács Máté a 14-15 éves fiúk csapat kumite számában harmadik helyet ért el - Pászti Martin, Ugró Richárd és tartalékként Bank Bálint - másik klubbeli versenyzőkkel alkotott csapattal.

A vasárnapi verseny után a válogatott buszra szállt és hétfőre virradó hajnalban ért haza. A viadalon Schneider László, a Hikari vezetője versenybíróként vett részt, és küzdőtér vezetőként számtalan döntőben kapott lehetőséget.

XIII. JKA korosztályos karate Európa-bajnokság, eredmények.

Egyéni versenyszámok. 9 éves fiú, kumite: 2. Kállai Gábor. 11 éves lány, kumite: 2. Szatmári Eszter. 15 éves fiú, kata: 1. Kovács Máté. 15 éves fiú, kumite: 2. Kovács Máté. 16 éves fiú, kumite: 3. Szlávik Bence. Csapat versenyszámok. 10-11 éves, kata: 2. Miskovitz Máté (Bihari Attila, Bednarik Lőrinc - Yama SE tagjaival). 10-11 éves lány, kumite: 2. Szatmári Eszter (Barna Boglárka - Pásztó SE, Bátori Kamilla - Tanren SE, tartalék Szilaski Szonja - Hikari tagjaival). 14-15 éves fiú, kumite: 3. Kovács Máté (Pászti Martin - Hinode SE, Ugró Richard - Kunmadarasi Sportegyesület tagjaival).




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!