Sport

2014.11.03. 18:45

Kovács Zsófia fantasztikusan szerepelt Békéscsabán, a torna fővárosában

Dunaújváros - Október 28. és 30. között rendezték meg Békéscsabán a Magyar Mesterfokú Bajnokságot a legjobb hazai tornászoknak. A Dunaferr SE női versenyzői szintén indultak a rangos viadalon. Kovács Zsófia két aranyérmet szerzett!

Jankó Árpád

A dunaújvárosi öttagú csapat a következő volt. Horváth Enikő mint felnőtt versenyző, s az alacsonyabb korcsoportú csapattagok: Tóth Dorottya, Miklós Dorina, Makovits Mirtill és Kovács Zsófia. Ennek az országos versenynek érdekessége volt, hogy a csapatokban csak egy felnőttnek kellett szerepelni, a többiek utánpótláskorúak is lehettek. A mesterfokú bajnokság egyúttal felnőtt csapatbajnokság is volt, és az ott elért egyéni teljesítmény alapján minősültek a tornászok. A verseny felnőtt pontozás alapján történt, vagyis a szabályzat szerint a szigorúbb nemzetközi felnőtt bírálat alapján rangsoroltak.

Kovács Zsófia a tíz centiméter széles gerendán – egyensúlyi és akrobatikus elemek a gyakorlatban. Fotó: ÓZ.

A bevezetés után pedig most jön a lényeg! Ilyen komoly feltételek, bírálatok mellett még nagyobb sikernek könyvelhetjük el a Dunaferr fiatal tornászának teljesítményét. Ő pedig Kovács Zsófia, aki fantasztikus eredményt ért el. Mesterfokú bajnok lett két szeren, gerendán és talajon! Róla először is annyit kell tudni, hogy csak ifjúsági korú, tizennégy éves. Két év múlva, csak tizenhat éves korában léphet fel a felnőttek korosztályába.

És akkor lássuk a békéscsabai verseny részleteit, azokat, amelyek számunkra a legörvendetesebbek! Előzetesen arról, hogy Böczögő Dorina, a nagy rivális bemelegítéskor bokasérülést szenvedett, így visszalépett a versenytől, ami azért is kár, mert jó lett volna tapasztalni, hol állnak mellette színvonalban a dunaújvárosiak.

Az első nap ugrással kezdődött. A Dunaferr csapatából mindenki megcsinálta a gyakorlatát. Majd következett a gerenda. Itt Horváth Enikő pontlevonást kapott, mert leesett a gerendáról. Ő egyébként az első számú tartalék volt talajon a döntőben. Az összetettet végül Magyarország jelenlegi legjobb női tornásza, Makra Noémi nyerte meg. Kovács Zsófia csak egy ponttal maradt el tőle, és már ez is felkeltette az érdeklődést iránta a szakemberek körében.

A második nap zajlottak az ugrás és a felemás korlát döntői. Az újvárosiak a várakozásnak megfelelően teljesítettek. Sajnos egy durva bírói hiba miatt Kovács Zsófia csak ötödik lett. (Nem alkalmaztak egy új szabályt a bírók, így levontak két pontot Zsófiától.. A Dunaferr edzőinek tiltakozása után másnap a bírálók bocsánatot kértek a dunaújvárosiaktól, belátva hibájukat, de ekkor már a sorrendet nem lehetett megváltoztatni. Ez a malőr azt jelentette, hogy Zsófiától jogtalanul elvettek egy ezüstérmet.) A felemás korláton is becsülettel helytálltak a dunaújvárosiak. Zsófia második helyen végzett. Makra csak néhány tizeddel előzte meg.

Utolsó nap, csütörtökön viszont Kovács Zsófia rátette a habot a tortára. Következett a gerenda és a talaj döntője. Ekkor nem várt esemény történt. Idegesítő pillanatot jelentett Zsófia bemelegítéskor elszenvedett lábujjsérülése. De az újvárosi lány ennek ellenére vállalta a szerepelést. Pompás gyakorlatával a gerendán megszerezte az aranyérmet. Talajgyakorlata is kiválóan sikerült. Fájós lábbal is megcsinálta! Első lett ebben a számban is. Ez a fantasztikus eredmény azt jelentette, hogy Zsófia egész közel került Makra Noémihez, a legjobbhoz. Ezek után egészen borzongató lehet a feltett kérdés a dunaújvárosi sportszeretők számára: mi lesz itt egy év múlva, netán 2006-ban? Akkor, amikor Zsófia eléri a felnőtt korosztályt?

Trenka János edző a következőképpen értékelt: – A csapatversenyben nekünk hátrányt jelentett, hogy a tavaszi fordulóban nem indultunk, és az is, hogy Horváth Enikő csak három szeren versenyez.. Amit elértünk, élen Kovács Zsófiával az hatalmas siker. Nem titkolom: jövőre azt szeretném, hogy ő legyen a legjobb magyar női tornász. Ez nem vágyakozás, hanem terv, és ebben ő partner. Sportolói szíve van, és szorgalmas, okos, magabiztos, befogadó, rendkívül jó alany a kemény munkához. A távlatok megnyíltak előtte.

Ez nem is lehet kétséges. Ebben nagyszerű támogatók, segítők a fiatal szakembergárda tagjai: Trenka János, Joó Gabriella, Badics Réka, Török Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!