Sport

2017.04.23. 18:35

Sporttörténelmi sikert ért el a dunaújvárosi Kovács Zsófia

Kovács Zsófia a kolozsvári torna Európa-bajnokságon a szerenkénti döntőkben szerepelt a hét végén. Mindkét ugrása sikerült.

Jankó Árpád

Az első magas pontszámot kapott, a második gyengébb erősségű volt. Végül hatodik lett ezen a szeren. Felemás korláton pedig hibázott, pedig nagyon szép gyakorlat lett volna, így ezen a szeren is hatodik helyet szerezte meg Zsófia. Dévai Boglárka pedig ugrásban szerzett bronzérmet. A hatos szám vasárnap is megismétlődött.

Kovács Zsófia gerendán is indulhatott, mint az első tartalék. Ezen a szeren is hatodik helyen végzett. A dunaújvárosi tornász nagy megtiszteltetésben részesült az Eb helyszínén. Ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelet küldött Kovács Zsófiának Kolozsvárra, az egyéni összetett ezüstérmesének, amelyet Mile Lajos főkonzul adott át Zsófiának.

Mile Lajos főkonzul és Kovács Zsófia a miniszterelnöki köszöntővel, virágcsokrával Fotó: Magyar Torna Szövetség

Kovács Zsófiát a különleges köszöntés teljesen váratlanul érte.

- Óriási megtiszteltetés ez nekem, nem találok szavakat. A szálloda halljában egy rögtönzött kis ünnepségen kaptam meg a főkonzul úrtól a miniszterelnöki köszöntő és gratuláló levelet és egy hatalmas virágcsokrot. Azóta már többször elolvastam. Az biztos, hogy kiemelt helyre teszem a szobámban - mondta.

Dr. Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke a következőket nyilatkozta:

- Ha egy sportolónak Magyarország miniszterelnöke gratulál, és küld neki egy köszöntő levelet, az nagy megtiszteltetést jelent. Mi, akiknek mindene ez a gyönyörű sportág, most nagyon boldogok vagyunk. Örömmel mondhatjuk, hogy a kiemelt sportfejlesztések kapcsán eljutottunk odáig, hogy az elért eredményeinkkel, sikereinkkel már meg is tudjuk mutatni, érdemesek vagyunkrá. A támogatás nélkül nem jutott volna ide a magyar torna. Nagyon köszönjük, hálásak vagyunk érte - mondta a szövetség elnöke.

Kovács Zsófia a hatodik helyeknek is örült. Elégedett volt a két ugrással, a felemás korláton egy bakit kivéve a többi mozdulatsort is jónak tartotta, mint ahogy a gerenda is rendben volt vasárnap. A felemáskorlát-gyakorlat közben úgy döntött, leugrik, mert érezte, hogy nem tudja másképp folytatni. A folytatás pedig nagyon szép volt. A dunaújvárosi lány végül is szárnyal a boldogságtól. - Egyszerűen felkapott a média, csak úgy sodródom az eseményekkel. Végtelenül boldog vagyok - mondta a Dunaferr SE tornásza mosolyogva.

Mester és tanítványa. Trenka János edző és Kovács Zsófia a nyakában csillogó ezüstéremmel - napokig nem volt náluk boldogabb két magyar ember Kolozsváron Fotó: Magyar Torna Szövetség

- A magyar női torna újra visszakerült az elitbe, nagyon nagy dolog ez - kezdte a nyilatkozatát Draskóczy Imre, a magyar női tornaválogatott szövetségi kapitánya. Majd így folytatta:

- Már tavaly látszódott, hogy jó úton járunk, de a most történtek fantasztikusak. Dévai Bogi nagyon szépeket ugrott, de Kovács Zsófia is. Az, hogy elrontotta a korlátot, benne van, hiszen három nap alatt tíz gyakorlatot mutatott be. Úgy látom, hosszú évek alatt egy nagyon jó egység alakult ki az edzők között, és nagy öröm, hogy hatékony a munkakapcsolat.

Nagy harmóniában tudtunk dolgozni a két lány edzőjével, Trenka Jánossal és Rácz Gáborral. Elmondani se tudom, mekkora öröm mindezt szövetségi kapitányként megélni.

DÉVAI BOGLÁRKA A MÁSIK ÉRMES

Kovács Zsófián kívül a másik éremszerző Dévai Boglárka, aki a szerenkénti döntőknél ugrásban szerzett bronzérmet.

- Amikor elkezdtem melegíteni, éreztem a feszültséget. Figyeltem, hogy ki hogyan melegít. Magammal elégedett voltam, és amikor bementem a csarnokba, már nem izgultam. Végig szuggeráltam magamban, hogy meglesz az érem. Mindkét ugrásom jól sikerült. Olyan boldog voltam, hogy az edzőm, Rácz Gábor nyakába ugrottam. Minden feszültség kijött belőlem. Igazából csak akkor nyugodtam meg, amikor az utolsó előtti ugró is lement, és tudtam, hogy megvan a bronzérem. Óriási öröm ez nekem, elmondani sem tudom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!