Sport

2015.04.20. 17:14

Králl István, még a MÜM-ben kezdte el szervezni az Intercisa Kupát

Dunaújváros - Hétvégén rendezték meg az ötvenedik Intercisa Kézilabda Kupát Dunaújvárosban. A győzelmet a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola szerezte meg.

Agárdy Csaba

A kupa egyik létrehozójával, a Dunaferr iskola elődjeinek egykori tanárával, Králl Istvánnal beszélgettünk a hőskorról.

Králl István, a M.Ü.M., majd Makarenkó, 316. sz. Szakmunkásképző Intézetben kezdett tanítani 1964-ben. Ő akkor kézilabdázott a Dunaújvárosi Kohászban, és Kulcsár István testnevelő tanár kérésére kezdett el, mint fiatalember az iskola kézilabdacsapatával foglalkozni, majd jött az ötlet az Intercisa Kupa megszervezésére. Králl István 1974-ig dolgozott a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola elődjeiben. Azokból az időkből – többek között, senkit meg nem bántva – Vura Józsefre, aki később Győrben játszott, majd edzősködött, Kajcsa Andrása, a Kohász és a Dunaferr későbbi edzőjére, sajnos ő már nincs közöttünk, Végh Józsefre, aki a Veszprém gyúrója, és Ihász Jánosra, aki később játékvezető lett, emlékezik.

Králl István 1965-ben az első Intercisa Kupán is ott volt. Fotó: Zsedrovits Enikő

Ma már csak a tévén keresztül van kapcsolata a sportággal, és a Marczinka testvérek által. Közülük Zoltán most a Magyar Kézilabda Szövetség sportigazgatója, Csaba már nyugdíjas, Nagykanizsán él.

– Az utóbbi évtizedekben a szőlészet, a borászat a hobbim. Adony-szőlőhegyi pincémben többször vendégül láttam már csapatokat, a sportág vezetőit, volt már vendégségben nálunk a Nemzetközi Európai Szövetség több képviselője is. Visszatérve a hétvégi Intercisa Kupára: meglepett, hogy megkerestek. Egykori kollégám, Nyikos Árpád hívott fel, hogy lesz az ötvenedik torna. Örülök, hogy ott lehettem a hétvégi kupán és annak is, hogy ez már az ötvenedik volt. Jóleső érzés volt, hogy a győztes csapat ugyanazt a serleget kapta meg, amit még mi vettünk ötven évvel ezelőtt – tudtuk meg Králl Istvántól.

A hagyomány ápolása a legfontosabb

Zemankó Zoltán, a Dunaújvárosi Diák Sportegyesület elnöke volt a hétvégi ötvenedik Intercisa Kézilabda Kupa főszervezője. A sportvezető a vasárnapi döntő előtt elmondta, hogy a dunaújvárosi kezdeményezésű tornát az évek során az ország több városában is megrendezték. Az egyértelmű volt, hogy az ötvenedik Dunaújvárosban legyen. Nehéz volt megszervezni, hiszen komoly költségei vannak egy ilyen tízcsapatos tornának, de az önkormányzat hathatós, és kisebb támogatók segítségével megoldódtak a problémák. Zemankó Zoltán elmondta, a legfontosabb az, hogy sikerült a hagyományt ápolni, és nem maradt el a jubileum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!