Sport

2017.02.01. 19:30

In memoriam Liszi Ferenc

A dunaújvárosi röplabdasport egy értékes édesapát, testnevelőt, edzőt veszített el Liszi Ferenc, Feri bácsi személyében. Akik ismerték őt, vagy olyan szerencsések voltak, hogy együtt dolgozhattak vele, mindannyian büszkék voltak rá.

Liszi Ferenc 1943. január 18-án született Abán, majd 1961-ben költözött Dunaújvárosba. 1962-ben lett igazolt röplabdázó, ezt követően 15 esztendőn át segítette a Dunaújvárosi Kohász csapatát. A sport mellett tanult,

képezte magát, és szakedzői diplomát szerzett. Még aktív játékosként vált edzővé, ettől kezdődően szinte minden korosztály mellett megfordult. Számtalan tehetséget nevelt, akik közül többen a korosztályos válogatottakat erősítették, majd később az NB I-ben is megállták a helyüket. Később a férfi NB I-es csapat edzője lett, miközben a legfontosabbnak tartott feladatát, az utánpótlás nevelését nem adta fel, így egyben a juniorokkal is foglalkozott. Sikereire más egyesületek is felfigyeltek, így került Székesfehérvárra, majd Szolnokra, ahol szintén szép eredményeket ért el. Szíve azonban visszahívta Dunaújvárosba, ahol még három sikeres esztendőt töltött a felnőttcsapat mellett. 1993-ban döntött úgy, hogy kizárólag a fiatalokkal fog foglalkozni.

A Hild József Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium testnevelő tanára lett. 1996-tól röplabdacsapatot szervezett. Ekkor indult el az a páratlan sikersorozat, amely a mai napig tart. Diákcsapataiban megfordult szinte az egész jelenlegi felnőttválogatott, de a többi korosztály nagy része is az ő keze alatt csiszolódott. Nemcsak edzőjük, hanem apjuk helyett apjuk is volt ezeknek a fiataloknak. Közülük többen már nemzetközi karriert is befutottak Németországban vagy Olaszországban, köztük Grózer György, Németh Szabolcs, Baróti Árpád valamint Tóth Gábor. Szinte hihetetlen, de ez alatt a tizennyolc év alatt 26 diákolimpiai elsőséget szerzett a különböző korosztályokban, emellett számtalan ezüst- és bronzérmet. Több nemzetközi siker fűződik nevéhez, ezzel öregbítve iskolája, szeretett sportága és Dunaújváros hírnevét. Edzőként és pedagógusként egyaránt nagy tisztelet övezte mind
a tanítványok, mind a kollégák részéről.

Tevékenységét több alkalommal is elismerték: Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete aranyérem (2002). Magyar Röplabdázásért Emlékplakett (2012). Dunaújváros Oktatásügyéért Díj (2013). Dunaújváros Sportjáért Díj (2014).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!