Sport

2017.05.16. 16:20

Lovász Béla 90 éves - egy klasszis köszöntése

DUNAÚJVÁROS - Az egykori Kohász labdarúgócsapatának klasszis gólvágóját, és az egyesület legendás edzőjét Lovász Bélát köszöntette tegnap 90. születésnapja alkalmából Gombos István alpolgármester. Élő sporttörténelem, csupa nagybetűvel.

Szabó Szabolcs

- Lovász Béla a legendás Kohász labdarúgócsapatának meghatározó játékosa volt. Gólgazdag pályafutása során a közönség kedvence lett. Aktív labdarúgó karrierje végén pedig edző lett, és az utánpótlásneveléssel foglalkozott. Tehetségek sokaságát nevelte ki - fogalmazott az ünnepelt lakásán tartott köszöntőjében Gombos István, a város humán ügyekért felelős alpolgármestere, aki személyes történetet is kapcsolt a méltatáshoz.

- Nem titok, én is Lovász Béla mellett tanultam a futball alapjait. Egy emberséges, jó humorú, segítőkész, ám a teljesítmény megkövetelő, a tisztességes munkát mindvégig megbecsülő és azt elváró edzőt ismerhettem meg benne - tette hozzá Gombos István.

Az ünnepelt, akiről kevesen mondanák meg hogy kilencven éves. Lovász Béla örömmel fogadta a jókívánságokat Fotó: Zs. E.

Lovász Béla, aki 90 éves kora mellett is jó fizikai és szellemi állapotnak örvend, több régi történetet is felidézett, majd elmondta, hogy mindig is örömmel töltötte el, hogy sportolóként otthonra lelt Dunaújvárosban, ahol nagyon szeretett a fiatal labdarúgókkal foglalkozni, számukra átadni azt a tudást, amelyet ő ebből a csodálatos játékból elsajátított. Lovász Béla 1957-ben családjával költözött városunkba, 1963-ig a Kohász labdarúgócsapatának meghatározó játékosa volt. Itteni első mérkőzésén két gólt szerzett, a abban az idényben 36 meccsen 30 gólt lőtt, ezzel a csapat gólkirálya lett. Kiváló ballábas, bombaerős lövéseivel a későbbiekben is sok győztes meccs gólszerzőjeként ünnepelték. Jelenleg csak egy dolgot sajnál, hogy meg kellett válnia szeretett kiskertjétől.

Már gyermekkorától a mindene volt a futball. A helyi, komáromi futballcsapatban kezdte pályafutását. Már ott együtt játszott Czibor Zoltánnal, az aranycsapat balszélsőjével és annak szintén kiváló tehetségű testvéreivel. 1949 és '55. között a Csepeli Vasas labdarúgója volt. Az első osztályban 1950. március 4-én mutatkozott be. Összesen 123 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen szerepelt és 61 gólt szerzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!