Sport

2017.05.16. 15:25

Magyarként fújt a szlovák döntőben Babic Valdimír

DUNAÚJVÁROS - Komoly megtiszteltetés érte a dunaújvárosi jégkorongedzőt és játékvezetőt, Babic Vladimírt, aki a szlovák Extraliga fináléját dirigálhatta. Méghozzá sikerrel!

Balogh Tamás

A besztercebányaiak évek óta a legjobbak közé tartoznak, és most a csúcsra jutottak Szlovákiában a Nyitra elleni párharcban. Az idén stabilan hozták az alapszakaszt, és az első aranyérmüket is magabiztosan nyerték, amit otthon ünnepelhettek. Eddig ez egy rövid hír lenne, ám a mérkőzés vezetőbírója a dunaújvárosi "Vladó", azaz Babic Valdimír volt.

A négy mérkőzésig tartó párharc során a pártatlanság biztosítására első körben a szlovákoknak Kincses Gergely, Babic Vladimír, Németh Márton, Soós Dániel magyar IIHF bírókra esett a választásuk. Majd a döntő mérkőzésre visszahívták az újvárosi jégkorongban mindenes szakértőt, aki a várakozásnak megfelelően kitűnően megállta a helyét. Külön pikantériája a történetnek, hogy Babic Vladimír Szlovákiában született, aki játékvezetőként, edzőként és rendezvény-menedzserként is kiválóan teljesít 2003 januárjától, amióta itt él Magyarországon.

Babic Valdimír Szlovákiában született, de 2003 óta Magyarországon él és dolgozik Fotó: Balogh Tamás

Egy sor esemény miatt is büszkék vagyunk tavaszi teljesítményére, ami a jégcsarnokhoz köti. Közben Szlovákiában is nagy sikert aratott, mint jégkorong-játékvezető!

- Bíróként az eddigi pályafutásom csúcsa, hogy magyarként a szlovákiai döntőt fújhattam. Igaz, hogy szlovák állampolgár vagyok, a játékvezetést azonban itt tanultam meg igazán, s lettem vezetőbíró 2003-ban. Nagyon jó érzés volt látni a táblán a nevem mellett kiírva, hogy Babic Vladimír Magyarországról érkezett. Szlovákiában sokan féltek attól, hogy négy magyar bíró fog dolgozni az ottani döntőn, de a helytállásunk nyomán nagyon kellemesen meglepődtek. Az első és a harmadik meccset vezettük együtt, aminek nagyon jó visszhangja lett. Örülünk a széles körű elismerésnek.

Azt gondolom, a szlovák nagyon gyors és technikás bajnokság. Sikerült fölvenni azt a sebességet?

- Már négy éve vezetek az EBEL-ben mérkőzéseket, ahol nagyon hasonló a tempó. Ezenkívül is sok nemzetközi összecsapáson is helytálltam ugyanebben a feladatkörben, ezért nem jelentett problémát a szlovák döntő sem. Az Extraligában nagyon sok kiemelkedően technikás jégkorongost találunk, ezért olyan magas a színvonala a bajnokságuknak. A nyitó meccs első tíz percét az új környezet és az ismeretlen játékosok miatt találtam a legnehezebbnek. Utána már problémamentesen sikerült a dolog.

Féltettük az ottani közönségtől!

- Valóban nagyon meleg pillanatok szoktak előfordulni Nyitrán és Besztercebányán is. Kellemes meglepetés volt, hogy a szurkolók teljesen elfogadtak bennünket. Alig volt fütyülés, vagy dobálás a játékvezető irányában. Ez érdekes szituációnak bizonyult, mindkét csapat külföldi bírók mellett döntött, és ez egyfajta garanciavállalás is volt a részükről. Ez kis segítség volt a számunkra. Nagyon jó környezetben és hangulatú eseményeken dolgozhattunk. A döntő meccs, amit három cseh játékvezetővel fújtam, szerencsére szintén ilyen volt. A közönség az első perctől az utolsóig énekelt, igazi hokis ünnep lett belőle. Az utolsó harmadban végig arra gondoltam, hogy milyen jó itt lenni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!