Sport

2016.06.02. 15:05

Másodszor a németek - A magyarok ki se jutottak, a németek nem bíztak semmit a véletlenre

1968 után ismét Olaszország adhatott otthont az Európa-bajnokságnak, de ezúttal már nem négycsapatos végjáték formájában, hanem dupla annyi együttes részvételével.

Káldor András

Jóllehet már a hatodik kontinensviadalra került sor 1980-ban, az itáliai legénység csupán a két hazai rendezésű tornán szerepelt, előbbire kivívta a kvalifikációt, utóbbira viszont már nem kellett - odaítélték neki automatikusan a rendezési joggal együtt. A megszokott harminckettő helyett így csak 31 válogatott vágott neki a selejtezőnek. A csapatokat 7 csoportba sorsolták. Három darab ötcsapatos és négy darab négycsapatos csoportot alakítottak ki. A csapatok körmérkőzéses, oda-visszavágós rendszerben játszottak egymással. A csoportelsők kijutottak az Eb-re. Különösebb meglepetést nem okozott, hogy az angolok, és az NSZK magabiztosan ment tovább, ám több csapat minimális, egypontos előnnyel abszolválta magát az olaszországi részvételhez. Belgium, Spanyolország, a címvédő Csehszlovákia, Hollandia, Törökország, valamint a magyar érdekeltségű csoport győztese Görögország válogatottja örülhetett a selejtezők után.

A magyar válogatott megjárta az 1978-as argentínai világbajnokságot, ezért a közvélemény jogosan várta el tőle, hogy kijusson az itáliai Eb-re is, még akkor is, ha emberes feladat várt rá. Az Eb-specialista, nem mellesleg nagy mumus szovjetekkel került egy selejtezőcsoportba. Ezúttal azonban a szbornaja ellen három pontot gyűjtött a csapat, amely más esetben egyenlő lett volna a kvartett első helyének megszerzésével és a kijutással, ám most ott voltak még a finnek és különösen a görögök, akik elegendő, jelesül öt pontot vettek el Magyarországtól, hogy az végül is csak másodikként zárjon csoportjában. A körbeverések után meglepetésre Görögország jutott tovább, a megelőző tornáról is lemaradó Szovjetunió, pedig az utolsó helyen végzett.

Németország 1980-ban Olaszországban második Európa-bajnoki címét szerezte. Fotó: archív

Az Eb-k történetében az 1980-as torna az egyetlen, amelyen nem játszottak elődöntőt, és ez lett az utolsó seregszemle, ahol még eldöntötték a harmadik hely sorsát (1984 óta mindkét vesztes elődöntősnek jár a bronz).

A nyolc között az 1. csoportban az NSZK, Csehszlovákia, Hollandia és Görögország, míg a 2. csoportban Anglia, Belgium, Olaszország, és Spanyolország válogatottja feszültek egymásnak. A 76-os torna döntőjének ismétlését Karl-Heinz Rummenigge találatával 1-0-ra nyerték a németek Csehszlovákia ellen, majd egy újabb újrázás következett, az 1974-es vb döntőbeli ellenfelüket, Hollandiát is legyőzték 3-2-re, úgy, hogy már három góllal is vezettek Klaus Allofs triplájával. A görögökkel ugyan megosztoztak a pontokon (0-0), de ez pontosan elég volt ahhoz, hogy megint ott legyenek a végelszámolásnál, míg a csehszlovákok jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a hollandok előtt végeztek, és ezzel esélyt kaptak arra, hogy a bronzéremért játszhassanak. A 2. csoportban rettentően nagy csata volt az első helyért, Belgiumnak elég volt egyetlen győzelem, és egyetlen több rúgott gól ahhoz, hogy a fináléba jussanak. A spanyolok ellen Eric Gerets, és Julien Cools góljaira csak Quini válaszolt, míg az angolokkal és az olaszokkal gól nélküli döntetlen lett a vége. Az olaszok - ha már egyszer, 1968-ban hazai pályán elsők lettek - nagyon szerettek volna döntőzni, és az újabb aranyat bezsebelni, ám hiába küldte harcba Enzo Bearzot szövetségi kapitány a Juventus akkori legjobbjait, nem jött csak nem tudtak összehozni egy nyamvadt gólt sem, igaz, az ezen a tornán berobbanó Jean Marie Pfaff állta útjukat a kapuban.

Mindenesetre a harmadik helyért lejátszott találkozó sem hozott szerencsét az olasz válogatottnak, a rendes játékidőben nem született gól, és az eddigi gyakorlattól eltérően nem volt hosszabbítás, hanem a 90 perc leteltével egyből jöhettek a 11-es rúgások.

A csehszlovákok - ahogy korábban a belgrádi döntőben - most sem tagadták meg önmagukat, gyakoroltak rendesen. 9-8-ra nyerték a párbajt, úgy, hogy előbb Jaroslav Netolicka kifogta Fulvio Collovati lövését, Dino Zoff viszont kapitulált Jozef Barmos kísérleténél.

Jöhetett a finálé 1980. június 22-én a római Olimpiai stadionban 48 ezer néző előtt lépett pályára a német és a belga válogatott, a németek 2-1-re nyertek

Érdekesség, hogy a torna válogatottjába hat német mellett négy olasz (!), és mindössze egy belga került (Zoff (Olaszország) - Gentile (Olaszország), Scirea (Olaszország), Kh. Förster (NSZK), Briegel (NSZK) - Schuster (NSZK), Tardelli (Olaszország), H. Müller (NSZK) - K.-H. Rummenigge (NSZK), Hrubesch (NSZK), Ceulemans (Belgium).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!