Sport

2016.09.08. 20:00

Megyei rangadóval indul a jégkorong liga

Dunaújváros - Nemsokára megkezdődik a jégkorong MOL Liga. A Dunaújvárosi Acélbikák 18.30 órakor a Fehérvári Titánokat fogadja. Vagyis megyei rangadóval kezdődik a szezon.

Agárdy Csaba

Az idei a kilencedik sorozat lesz, és tizenegy csapattal rajtol. A mezőny ilyen nagy és ilyen erős nem volt még, mint az idén. Nyolc csapat jut be a rájátszásba, tehát kiélezett küzdelemre, nagy csatákra van kilátás. A dunaújvárosiak célkitűzése első lépésként a rájátszásba kerülés, és ahogy mondani szokás, ott már bármi lehet.

Ifjabb Azari Zsolt, aki nemcsak a csapat meghatározó játékosa, hanem az általános menedzsere is, a szerdai sajtótájékoztatón így foglalta össze a várakozásait.

Ifjabb Azari Zsolt (balról) és csapattársa, Hruby Gellért kezükben az Acélbikák mezével a szerdai sajtótájékoztatón Fotó: Balogh Tamás

A tavalyi átmeneti évet követően természetesen mi is szeretnénk bekerülni a legjobb négybe, ugyanúgy mint az összes többi klub. A nehézségeknek köszönhetően tavaly több olyan fiatal is játéklehetőséghez jutott, akik más esetben talán nem kaptak volna ennyi jégidőt, ezáltal viszont mostanra annyi tapasztalatot szereztek, és olyan kemény munkát végeztek a számunkra korán véget ért szezon után, hogy már nyugodtan számíthatunk rájuk a MOL Ligában. Hozzájuk igyekeztünk olyan játékosokat igazolni, akik a ligán belül már bizonyítottak, és úgy gondolom, ez sikerült.

A tavalyi szezonhoz képest alaposan átalakult a Dunaújvárosi Acélbikák játékos kerete. Az összes légiós távozott, Peterdi Imre abbahagyta, Revák Zoltán Debrecenben edzősködik és Dörök Bence sem maradt Dunaújvárosban. Az érkezők száma sokkal nagyobb, Acélbika lett Danyil Kaszkov (orosz, csatár, Debrecen), Lévai Máté (hátvéd, FTC), Brandon Pfeil (kanadai, hátvéd, Brown University, NCAA), Horváth Dávid (hátvéd, Ferencváros), Tanka Lőrinc (csatár Debrecen), Keegan Dansereau (kanadai, csatár, DVTK), Justin Cseter (amerikai-magyar, csatár, DVTK), Becze Tihamér (csatár, Fehérvár), Nyikolaj Ladigin (ukrán, hátvéd), Maxmilián Baca (cseh, kapus, HC Breclav), Benjamin Rubin (kanadai-francia, Peoria Rivermen, SPHL).

Hogy milyen lesz az erőviszony a csapatok között, arra nagyon nehéz válaszolni, mivel mindenhol nagy volt a mozgás. A MAC-Budapest egyértelműen kijelentette, hogy bajnoki címre törnek, és valószínű, hogy a legutóbbi két sorozat győztese, a DVTK Jegesmedvék (az elsőt még Miskolci Jegesmedvék néven nyerték) sem akar lemaradni a döntőről. Az Újpest és a Debrecen célja a dobogó.

A legjobb nyolc közé pedig mindenki be akar kerülni, még a ligaújonc szerb HC Beográd is. Nem is esélytelenek, a két felkészülési mérkőzésükön (Fehérvári Titánok 2-4, DAB 2-6) bizonyították, kemény, hajtós csapatuk van.

A HC Beograd gyakorlatilag a szerb válogatott, amelyet légiósokkal erősítettek meg. Augusztus végén Dunaújvárosban edzőtáboroztak, itt voltak jégen és ebben az összeállításban együtt először. Abban reménykednek, hogy a bajnokság megkezdése után két-három hónappal már összeállnak, és mindenkinek méltó ellenfelei lesznek. Elnökük, Marko Kovacevic szerint Belgrádban már most hokiláz van, és bíznak abban, hogy a kétezeres jégcsarnokukat meg tudják majd tölteni szurkolókkal.

Néhány forduló után már jóval okosabbak leszünk az erőviszonyokat tekintve, és addigra talán azt is tisztábban láthatjuk, hogy hol az Acélbikák helye a mezőnyben.

Ma a Fehérvári Titánok (18.30) ellen mutatkozik be a DAB hazai környezetben. A dunaújvárosi vezetők nagyon remélik, hogy sok szurkoló lesz kíváncsi a találkozóra, és vissza jön az a hangulat, ami éveken át jellemezte a megyei rangadót.

A Fehérvári Titánok a Fehérvár AV19 farmcsapata, így náluk mindig befolyásolhatja a szereplésüket, hogy az EBEL-csapatból hányan játszanak vissza az adott mérkőzésen. Kóger István, a csapat edzője elmondta, nehéz helyzetben vannak, mert a magyar fiataloknak akarnak minél több lehetőséget nyújtani a MOL Ligában, a tehetséggondozást tartják az első számú feladatuknak, de eközben az eredményességre is oda kell figyelniük.

Némi szabálymódosítás is történt: az alapszakaszban 5 perces 3 a 3 elleni játék következik, ha egy mérkőzés a rendes játékidőben döntetlennel zárult, ezt követik a büntetők. Eltörölték azt a két éve bevezetett újítást, hogy a rájátszásban nem lehetnek büntetőlövések.

A negyeddöntőkben és az elődöntőkben 10 perces 3 a 3 elleni játékot követően jöhetnek a büntetők, a döntőben viszont 20 perc 4 a 4 elleni játék következik döntetlen után. Ha itt sem születik győztes gól, büntető lövésekkel döntenek a csapatok.

A február 5-ig tartó alapszakaszban minden résztvevő negyven-negyven találkozót vív. A legjobb nyolc jut a február 14-26. közötti negyeddöntőbe. Az elődöntőt február 28. és március 12., a finálét pedig március 14. és 26. között rendezik.

A rájátszásban valamennyi párharc az egyik csapat negyedik sikeréig tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!