Sport

2015.10.13. 19:34

Storcz Botond kajak-kenu szövetségi kapitány legalább két olimpiai aranyat vár

A Dunaferr SE kajak-kenu szakosztály csónakház első felújítási ütemének átadóján Dunaújvárosban járt Storcz Botond felnőtt szövetségi kapitány, aki interjút is adott.

Gallai Péter

- Összességében amiről az idei év szólt, azaz minél több olimpiai kvótát szerezzünk, az abszolút mértékben sikerült, hiszen tizennyolc megszerezhető helyből tizenöt megvan. A maradék háromra is van esély a duisburgi világbajnokságon. Az olimpiai pontversenyt, az éremtáblázatot a felnőtt válogatott nyerte, soha rosszabb esztendőt - kezdte Storcz Botond.

Mivel a sportolók nem maguknak, hanem országuknak szereznek ötkarikás indulási jogot, így öldöklő harc lesz ezért.

- Bizony, óriási csaták lesznek 2016-ban, nincs védettség, nem számít az sem, egy évvel korábban ki szerezte meg a kvótát. Két válogatót tartunk, aki mindkettőt nyeri, az utazhat Rióba. Döntetlen esetén szétlövés lesz. Azért nagy eséllyel azok szoktak győzni, akik a kvalifikációt is megszerzik, de a többiek számára is nyitva az ajtó, ami hatalmas motiváció. Én is ebben nőttem fel, ami azért jó szabály, mert azok lehetnek ott, akik a legjobbak.

Gondolom már összeállt a fejében az olimpiai kívánságlista .

- Öt érmet, azon belül két aranyat kellene szereznünk. Ez már jó szereplést takarna, de nyilván vannak ennél magasztosabb célok is.

Ha már Rió, a napokban ott voltak az előolimpián, csöppet sem jó véleményekkel jöttek haza, na meg többen vírusfertőzéssel.

- Ennek ellenére a szervezők nem fognak változtatni a pályán, mert azon nem tudnak, hogy ne legyen szeles, vagy koszos a víz. A hínárt meg vagy kiszedik, vagy nem. Nekünk kell ezekhez alkalmazkodni, a versenyzők profik, a körülmények mindenkit ugyanúgy sújtanak. Ami pedig a fertőzést illeti: figyelni kell, hogy olyan gyümölcsöt ne együnk, amit nem csapvízzel mostak meg. Apróságok, de egy olimpiai indulás múlhat ezeken.

Ne feledkezzünk meg a Dunaferr 19 éves kvótaszerzőjéről, Hajdu Jonatánról sem!

- Jellemzően azok, akik kiemelkedő eredményeket érnek el, azok ennyi idősen már ott vannak a felnőtt válogatottban. Csak rajta múlik hova jut, az adottsága megvan hozzá, kérdés, lélekben, pszichésen miként tud erre felkészülni. Jonatán tényleg nagyon jó versenyző, de egész évben úgy kell lehajtott fejjel készülnie, hogy az olimpia a legfontosabb. Reálisan megfogalmazható, hogy pontszerző, azaz döntő lesz.

Másik élversenyzőnknek, Vass Andrásnak jóval nehezebb lesz Rióba jutni.

- Igen, ez így van, neki ezer párosban van esélye, minden évben ott van a válogatókon a dobogón.

Mennyire lepte meg a fiatalok robbantása a válogatókon, például a Dunaferr nevelés Kárász Anna klasszisokat utasított maga mögé

- Ez benne volt a levegőben, hiszen tavaly is nyert már a négyessel világbajnokságot, és az U23-as vb-n két aranyérmet, de meglepett.

Ez azt bizonyítja, hogy milyen erős az utánpótlásunk, olimpiai bajnokokat is simán legyőzhetnek a feltörekvő titánok.

- Egyszer mindenkinek ki kell kapnia és ténylegesen mindenkinek évente bizonyítania kell.

Az idei év negatív szenzációja volt, hogy több versenyzőt kábítószer fogyasztáson értek. Ez nem tett jót a sportág nimbuszának.

- Nyilvánvaló jót nem tesz, azt gondolom nem a sportágról szóltak ezek, hanem általánosságban jelen vannak a társadalomban. Azért megvan az esély a vétkesek visszatérésére, ha valaki bajban van, azon segíteni is kell, nem csak büntetni. Persze a szövetség mindent megtesz, hogy ezeket a jelenségeket kiszorítsa

Storcz Botond kapitány pályaíve

Kammerer Zoltán, Janics Natasa és Kovács Katalin mellett Storcz Botond is a sportág háromszoros magyar olimpiai és négyszeres világbajnoka 1982-ben kezdett el kajakozni az Újpesti Dózsában. 1996-ban már felnőtt magyar bajnoki címet nyert K-1 1000 méteren és esélyesként utazhatott volna az atlantai olimpiára, ám egy romlott eperleves meghiúsította ötkarikás szereplését. 2000-ben a sydneyi játékokról kettő, míg 2004-ben Athénból egy olimpiai aranyéremmel térhetett haza. 2008 végén ő is megpályázta a szövetségi kapitányi posztot, amit megnyert és 2009 áprilisától töltheti be ezt a posztot.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!