Sport

2017.07.07. 16:20

Fekete Róbert a kispályás válogatottal Európa-bajnoki harmadik lett

Fekete Róbert az elmúlt futsal szezon első osztályának legnagyobb meglepetését szállította gólra törő, szellemes centerjátékával. Ezzel a remek teljesítménnyel a Dunaferr DUE Renalpin FC ezüstérmes csapatának házi gólkirálya lett. A nagyszerű eredményeket a magyar kispályás válogatott színeiben kiharcolt Európa-bajnoki bronzéremmel egészítette ki.

Balogh Tamás

Nagy örömmel kísértem végig a menetelésüket, gratulálok hozzá!

- Köszönjük! Nagy eredményként éltük meg a bronzérem megszerzését. Az Európa-bajnokságon a magyar minifutball-válogatott még soha nem végzett ilyen jó helyen. Boldogok vagyunk ezért.

Mi kellett hozzá? Egy kis szerencse, vagy Európában valóban mi vagyunk a harmadik legjobbak?

- A ranglistán nem mi töltjük be ezt a pozíciót. Persze kellett hozzá egy kis szerencse is. Rengeteget dolgozott a csapatunk azért, hogy elérjük ezt a bronzérmet. Nagyon jól egyben voltunk, és ezt az állapotot leginkább a Dunaferr csapatához tudnám hasonlítani. Elképesztően tudtunk egymásért küzdeni, itt is barátok játszanak, akik szeretnek együtt focizni. Nagy Lajos szövetségi kapitány komoly hangsúlyt fektetett az egész felkészülés, és az Eb alatt is a csapategység hibátlan megtartására. Mivel ez adott volt, ha a játék nem is ment annyira, de küzdelemben bárkivel felvettük a versenyt.

A remek felkészülést pszichológiai módszerekkel is segítették?

- A torna előtt egy-két héttel, majd a verseny során is voltak olyan programok, amelyekkel mentálisan is megpróbáltak felkészíteni bennünket a következő feladatokra.

Milyen kondícióban volt egy feszített bajnokság után?

- A szezonon szerencsére eredményesen túljutottam. Ezen a helyszínen viszont nagyon nehéz pálya várt ránk, furcsa érzés volt, mert borzasztóan fogta a lábat. Három négy percenként cserélnünk kellett miatta. A vége felé már fáradt volt a társaság, de ezt bármelyik válogatottról elmondhatnánk. Nem csoda, hiszen három meccset játszottunk a csoportban, négyet az egyenes kiesésben.

Mi volt a posztja a válogatottban?

- A minifoci válogatottban hátsó ember vagyok. A feladatom a védelem megszervezése, és ha úgy alakult, akkor az ellenfél centerének megfogása. Ez az orosz meccs kivételével elég jól sikerült, hiszen kevés gólt kaptunk.

Mi volt a hiba az oroszok ellen?

- Elég rosszul jött ki, hogy ekkor hoztuk a leggyengébb formánkat. Kár érte, mert ez már az elődöntő volt. Pszichésen nem volt gondunk, de ők nagyon jó csapatnak mondhatók. A saját bőrünkön is tapasztalhattuk, hogy labdabiztosak, és jól mozognak a pályán, megbecsülik a helyzeteiket és játsszák a focit.

Őszintén szólva, az elején nem nagyon bíztam ebben a jó végeredményben!

- Az Eb előtt nem volt konkrétan meghatározott, elérendő cél. A nyitómeccset úgy hoztuk a csehek ellen, hogy náluk volt többször a labda, és helyzetekkel is jobban álltak. Utána kezdtünk el azon gondolkodni, akár lehet valami keresnivalónk ebben a sorozatban. Amikor a csoportunkból első helyen jutottunk tovább, akkor láttuk, hogy mit hozott a sorsolásunk. Az európai ranglistán szereplő topcsapatok átkerültek a másik ágra, és rájöttünk, hogy hoppá, akár a négybe is bekerülhetünk! S akkor jöttek a törökök, akik nem annyira erősek, ellenük akár több góllal is nyerhettünk volna. Azután a lengyelek következtek, hozzánk hasonló erőt képviselve. Velük döntetlent játszottunk, és büntetőkkel mi jutottunk tovább. Máris elődöntősök lettünk! Nyilván egyik meccset sem vettünk félvállról, de itt már érmet akartunk nyerni. És ez sikerült.

A klubcsapattal ezüstérmet szerzett. Összemérhető a két medál?

- Nem lehet. Két különböző szakágról beszélünk, ezért nem hasonlítanám össze őket egymással. Mindkettő óriási boldogság.

A bajnokságban új poszton parádés szezont zárt és a csapat gólkirálya lett, amihez szintén gratulálok.

- Ezt is köszönöm, nagyon büszke vagyok rá! Nem gondoltam, hogy az új helyemen ilyen jól sikerül az idei szereplésem. Az ötlet Fehér Zsolt vezetőedzőé volt. Soha nem szerettem és eddig nem is játszottam ezt a posztot, de ha a csapat érdekei ezt kívánták meg, akkor természetesen elvállaltam. Szerencsére jól sült el a dolog.

Itt a labdarúgószezon vége. Mi lesz a sportos dolga augusztus elejéig?

- A hazatérésünket követő első napokban kellemes médiaszenzáció lettünk, és sok helyre hívtak bennünket. Mostantól nekem is a nyári szünet következik és a pihenésről fog szólni ez a pár hét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!