Sport

2017.03.16. 16:20

Minden tekintetben sikeres az U8-asoknak szervezett torna

Dunaújváros - Két nap alatt három ország tizenhárom U8-as jégkorongcsapata harcolt a IV. Steel Bulls Kupa elnyeréséért a jégcsarnokban az elmúlt hét végén. Óriási küzdelem volt a jégen és a hangpárbajban klubcsapatok mezeibe bújt szülők és kísérők között - a meccsek végéig, utána baráti hangulatban töltötték az időt.

Balogh Tamás

Túl az izgalmakon elmondhatjuk, hogy az U8-asoknak szervezett torna sikerrel fejeződött be az idén is. Babic Vladimir megálmodta és a legfontosabb partnereivel percre pontosan, panasz nélkül lebonyolította. Mögöttük álltak a hazai csapat szülei, vagy nagyszülei, akik hatalmas önkéntes munkával biztosították a zökkenőmentes versenyt. Közülük most Tokainé Szűcs Krisztával és a kisfiával beszélgettünk.

- Jégkorongos szülőnek lenni igencsak macerás elfoglaltság. Nem bánta meg a sportágválasztást?

- Ezt a szerepet egy éve viszem. Jól döntöttünk, semmit sem bántam meg. A gyerekek jól érzik magukat, sokat mozognak, jó közösségben vannak. A másik fiam most nem volt velünk, hiszen ő Budapesten játszott mérkőzést.

A Dunaújvárosi Acélbikák csapata, amelynek tagjai számára jó erőfelmérő volt a torna Fotó: Balogh Tamás

- Nem féltette a gyerekeit ettől a sporttól?

- Azt gondolom, hogy elég védőfelszerelés van rajtuk, mellette fontos a sportszerű versenyzés, de természetesen izgulok értük, mert nem veszélytelen dolog a jégkorong.

- Észre vett-e a fiúkon valamilyen, a sportághoz köthető változást?

- A kicsin feltétlenül. Sokkal jobban akar, merészebb és bátrabb lett. A nagy inkább az elmesportok felé kacsingat, de ő is erősebb és ügyesebb lett. A tanulmányi eredményükkel is nagyon elégedett vagyok, mert büszkén mondhatom, hogy mindkettő változatlanul kitűnő tanuló!

- Miként telt a hét végi eseményük?

- Életünk első tornája volt, ezért kíváncsian vártuk, hogy mit hoz a számunkra. Tanulságos volt látni, hogy nagyon erősek a szlovákok és a csehek, tehát van hová fejlődnünk. Nemcsak néző, hanem szervező is voltam, és mindent megtettünk azért, hogy rendben menjenek a dolgok. Mint házigazda és háziasszony, az ellátásért voltam felelős. A meccseken a jegyzőkönyvvezetéssel voltam elfoglalva. Úgy érzem, hogy a többi szülővel és nagyszülővel együtt megálltuk a helyünket.

Tokainé Szűcs Krisztina és Tokai Nándor László

S lássuk, mit mond az egyik hazai főszereplő, Tokai Nándor László.

- Nyolcéves vagyok, a Dózsa György iskolába járok, és már egy éve jégkorongozok. Nagyon jó buli volt ez a verseny. Nem vagyok verekedős, és szerencsére az ellenfeleink se voltak azok. A legerősebbek a szlovákok voltak. Legjobban csatár szeretek lenni, mert jó dolog gólt lőni, de sajnos ma nem sikerült. Legközelebb biztosan fog menni. A barátom Szabó Zalán, akivel tudunk passzolni is.

Az esemény főrendezője ezúttal is Babic Vladimir volt, akivel az eredményhirdetés után beszélgettünk.

- Gratulálok! Új hét, új siker! Hogy bírja idegekkel?

- Újra fárasztó hétvégénk volt, ezeket a rendezvényeket a gyerekek miatt hozzuk létre, és amikor folyamatosan azt látjuk, hogy ők nagyon jól érzik magukat, máris megérte a fáradtság, s már nem is érezzük azt.

- Kikből állt össze ez a jó kis mezőny?

- A mostani egyesületi torna volt, három országból érkeztek a résztvevők, két csapat Csehországból, amelyek kimagaslóan jó játékerőt képviseltek. Öt klub érkezett Szlovákiából és hat Magyarországról. Az első benyomásaink igazolódtak abban is, hogy a csehek egymással játszották a döntő mérkőzést is. Megérdemelten kerültek hozzájuk a legszebb érmek.

- Nem jelentett gondot az ő kimagasló teljesítményük?

- Ez így volt jó. Látszott rajtuk, hogy bár ők ugyanabba a korcsoportba tartoztak, hiszen kicsi, hét- és nyolcéves gyerekekről beszélünk, de már nagyon sok erős nemzetközi tornán szerepeltek. A mieinknek nagyon jót tett, hogy erős külföldi játékosok ellen kellett játszaniuk, ami az első ilyen tapasztalatszerzési lehetőségük volt. Ahogy telik az idő tornáról tornára, egyre erősödni és fejlődni fognak. Két év múlva, amikor ismét megméretik magukat, sok hasonló erőpróba után már sokkal kedvezőbb eredményeket fognak elérni.

- A cseheknél két ragyogó kis hölgy ölelte magához a győzelmi kupát. Helyén való dolog a fiúkat, valamint a lányokat együtt versenyeztetni?

- Természetesen jól van így. Nagyon sokszor a kislányok, körülbelül tizenkét éves korukig sokkal jobbak, mint a fiúk. Előbb érnek, gyorsabbak, fejben is jobban ott vannak. Utána megfordulnak közöttük az erőviszonyok. Hozzánk is rendszeresen járnak lányok jégkorongedzésekre. Valaki csak meg akar tanulni korcsolyázni, ami egy természetes dolog. Mások úgy gondolják, hogy a gyerekkorukat jégkorongozással akarják tölteni. Sok tornán tudnak részt venni, ami jó élményeket ad valamennyiüknek. A dolog így is teljesen rendben van, szépen dolgoznak egymás mellett.

- Mi lesz a következő nagy rendezvényük itt, a dunaújvárosi csarnokban?

- Mint tudjuk, ez a IV. Steel Bulls Kupa három korosztálynak szól. A legkisebbeknek, az U8-nak szervezett most ért véget. Két hét múlva következik az U12-es korosztály csatája, és majd húsvét hétvégéjén az U 11-esek mutathatják meg a tudásukat Dunaújvárosban.

A IV. Steel Bulls Cup 2017 U8-as korosztályának eredménylistája: 1. Decin, 2. Jicin, 3. Ruzinov A, 4. Nitra, 5. Újpest, 6. Pólus,
7. Ifjabb Ocskay Gábor JA, 8. Levice, 9. Vasas, 10. Nové Zámky, 11. Dunaújváros, 12. Győr, 13. Ruzinov B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!