Sport

2017.01.10. 19:30

Mindig egy szinttel feljebb

Dunaföldvár - Pár hete tartotta évzáró rendezvényét a Dunaföldvári Kajak-Kenu Szakosztály, amelynek - a DSTE megszűnését követően - ez volt az első önálló éve.

L. Mészáros Irma

Az evezős vízi sportok megismertetésére és elterjesztésére törekvő, a kajak-kenun kívül a szabadidős sárkányhajózást is népszerűsítő egyesületben a 10-12 év körüli kajak-kenus gyermekekkel második éve Györkő Sándor edző foglalkozik. Az Albu György elnökletével működő szakosztálynak jelenleg tizenöt igazolt versenyzője van.

Az első esztendőben a csoport toborzása és az alapozás volt a fő feladat. Az idén már igyekeztek a versenyek irányába terelni az ifjú sportolókat. Nem is eredménytelenül. A legígéretesebbek dobogós helyeken végeztek a területi korosztályos versenyeken.

Tóth Gábor kenuban tíz kilométeres távon lett első, Révész Patrik és Révész Dominik PC2-ben két első, egy második és egy harmadik helyet ért el, az idei újonc, Barta László is a dobogó felső fokára állt már.

Györkő Sándornak a vizes sportokban benne van a szíve Fotó: L. Mészáros Irma

Györkő Sándor a gyerekeknek is azt mondja: az egyesület úgy működik, mint egy emeletes ház építése. Az alapoknál kell kezdeni, s mindig eggyel feljebb kell jutni. Az edző igyekszik úgy szervezni az egyesületi programokat, hogy a fiatalok sok élményt gyűjtsenek, jól érezzék magukat. Utána majd jöhet az eredmény. 2016-ban indultak többek között a Dunaferr Kupán, ott voltak a versenyeken Fadd- Domboriban, Sukorón, Dunavarsányban, Kecskeméten, Győrben. Nyáron gazdag élményekben volt részük a fonyódligeti Erzsébet-táborban.

Györkő Sándor szerint most a fő cél: megszerettetni a vizes sportot, a mozgást, kialakítani a gyerekekben az egészséges életmód igényét. Ezért kínál sokféle programot. Hetente kétszer-háromszor tart edzést, a 2016-os évben összesen 120 tréninget vezetett.

A fizikai felkészülésre az általános iskola tornatermét, illetve a paksi tanuszodát használják, március közepétől októberig pedig a Dunán készülnek. Sokféle szabadidős programot is szervez a diákoknak: a vízitúrákon kívül gyalogos és kerékpáros túrát is.

Ősszel részt vettek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által hirdetett Nagy Hideg-hegyi hét kilométeres futáson, amelyen nemcsak a távot tudták teljesíteni, de olyan szerencsések is voltak, hogy nyertek egy kenut. Az egyesület eszközállománya a korábban megnyert két kenuval, valamint régi és újabb hajókkal a működés feltételeit biztosítja. Körülbelül húsz versenyképes kajakkal, illetve kenuval rendelkeznek, s van egy sárkányhajó garnitúrájuk.

A szakosztályt és a sárkányhajózást id. Sziklenka László, a nagy tudású sportszakember, a több Európa-bajnokot, sőt olimpikont elindító mesteredző és Albu György hozták létre a DSTE keretén belül. Működése tíz éve alatt háromszor kellett szembenézniük a megszűnés veszélyével.

Györkő Sándor tíz évvel ezelőtt a fiát vitte le edzeni Laci bácsihoz, s ott ragadt. Életének értelmet, célt adott a sport - mondja a most ötvenéves edző. Sárkányhajósként kezdte, majd egyre többet segített az edzőnek. A 2007-ben indult első generáció szép eredményeket ért el. 2013-ban id. Sziklenka László óriási kihívás elé állította a friss edzői végzettségű Györkő Sándort azzal, hogy őt kérte fel az U16-os csapat kapitányának a sárkányhajó-világbajnokságon.

Azok a fiatalok, akik válogatottként világversenyeken is bizonyítottak, közben már elkerültek, egyetemeken tanulnak vagy dolgoznak, de szabadidős sportolóként még visszajárnak. Jelen voltak az évzárón is. A találkozón id. Sziklenka László elköszönt ugyan a gyerekektől, de fölajánlotta segítségét annak a szakosztálynak, amelyet 2006-ban a semmiből hozott létre, s amelyben benne van a szíve.

Az önkormányzat, néhány vállalkozó és magánszemély támogatásából és a tagdíjakból működő, valamint a szülők maximális segítségét élvező egyesület vezetője azért dolgozik, hogy a gyerekek élményeket gyűjtsenek, célokat, feladatokat kapjanak. Saját hibáiból és egy súlyos balesetet követően is megtapasztalta, hogy a motiváció és a sport akár életmentő is lehet.

Györkő Sándor hosszú távra tervez. Fő célja, hogy a vizes sportokat továbbvigye, hogy a fiatalok és a városlakók folyamatos sportolási lehetőségként tekintsenek a Dunára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!