Sport

2017.05.23. 17:20

Mindig Újvárosba tér haza a válogatott jégkorongozó, Vas János

DUNAÚJVÁROS Vas János, a magyar jégkorong-válogatott egyik legrutinosabb és legjobb játékosa tizenhat éves kora óta szinte egyfolytában külföldön játszott. Egyik kivétel az áprilisban befejeződött szezon volt, amikor Székesfehérváron szerepelt. A dunaújvárosi hokis a nyarát, mint mindig, ezúttal is itthon tölti.

Agárdy Csaba

Vas János 2000-ben tizenhat évesen szerződött Svédországba a MIF Redhawks ifjúsági csapatához. 2002-ben draftolta az NHL-ben szereplő Dallas Stars. Pályafutása nagy részét Észak-Amerikában és Svédországban töltötte, de szerepelt Csehországban és Franciaországban is. Néhány hete kétéves szerződést írt alá a háromszoros MOL Liga bajnok DVTK Jegesmedvékhez.

Miért pont a Diósgyőr?

- A miskolciak elnökével, Egri Istvánnal régóta kapcsolatban vagyok. Nagyon jó ajánlatot kaptam, és nagyon jók a lehetőségek Miskolcon. Eljött az idő az együttműködésre. Egyre erősebb a MOL Liga, nagy lehetőség ez a sorozat a fiataloknak arra, hogy fejlődhessenek. Magyarországnak jót tenne két EBEL-ben szereplő csapat, itt erre is megvan a lehetőség. Kemény munka vár ránk azért, hogy sikeresek legyünk.

Vas János néhány hete kétéves szerződést írt alá a háromszoros MOL Liga-bajnok DVTK Jegesmedvékhez Fotó: Zsedrovits Enikő

Minden egykor Dunaújvárosból elszármazott játékostól megkérdezem, ezúttal is: az Acélbikákhoz való visszatérés nem került szóba?

- Egy évvel ezelőtt igen, az idén nem. Itthonról csak a DVTK keresett. Annyira korán érdeklődtek utánam, hogy külföldi csapat nem is jöhetett szóba, mert még mindenhol tartott a rájátszás. De a családom számára Dunaújváros a bázis, mindig ide térünk haza. Ezért is tartottunk mindig is fent lakást.

A magyar válogatott kulcsembere. Ön is csalódásként éli meg, hogy a csapat csak az ötödik lett az áprilisi ukrajnai divízió I/A-s vb-n?

- Először is örülök annak, hogy a válogatottal dolgozhattam, jól éreztem magam a felkészülés során is. Jó volt játszani a fiúkkal, de sajnos a második meccsen Ausztria ellen bordasérülést szenvedtem, ezért számomra véget ért a vb. Persze mindenki szeretett volna visszajutni a Top Divízióba, de valahogy most semmi sem jött össze. A játékunk sem volt az igazi, és hiányzott a csapatból az a tűz, ami korábban annyira jellemzett minket. Az egyértelmű, az ötödik hely csalódás.

2002-ben draftolta a Dallas Stars, száznyolcvanhét meccset játszott az NHL kapujában, az AHL-ben, tehát nagyon közel volt ahhoz, hogy a világ legerősebb bajnokságában bemutatkozhasson. Miért nem sikerült?

- Az Iowa Stars-ban a harmadik szezonom szerintem kimondottan jó volt. Biztosan hibáztam, talán többet kellett volna verekednem, de úgy érzem, a tőlem telhetőt megtettem, ezért nincs hiányérzetem.

Pályafutása alatt sokat vándorolt. Hol érezte a legjobban magát?

- A családdal nagyszerű volt az USA-ban, itt remek volt a jégkorong-élet. De összességben Franciaországban, Dijonban volt a legjobb.

Vas János 1984-ben Dunaújvárosban született, Kercsó Árpádnál kezdett el jégkorongozni 1990-ben, tizenöt évesen már bemutatkozott a Dunaferr felnőtt csapatában. 2001-2004 között a Malmö Redhawks együttesében szerepelt, 2004-ben debütált a svéd első osztályban. Svédországban játszott még a Troja-Ljungbyban, az IK Pathrenben, a Halmstadtban.

 

2005-től következett három év az Egyesült Államokban, az Iowa Stars-ban. 2008-ban ismét a svéd első osztályban találta magát, a Brynas színeiben.

 

2009-ben hazatért Magyarországra, Székesfehérvárra. Utána évente csapatváltás következett: Tingsryds AIF (svéd), IF Troja-Ljungby (svéd), Dijon, Rouen (franciák). Ezután két év a cseh Slavia Prágában, majd a tavalyi szezon ismét Székesfehérváron találta. Szerepelt minden korosztályos válogatottban, a felnőtt csapatnak 2001 óta a tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!