Sport

2016.06.03. 15:19

Nagyot és szépet ugrott Zsófi - A dunaújvárosi Kovács Zsófia két szeren is finalista

Dunaújváros - Mi, dunaújvárosiak jól tudtuk - legalábbis azok, akik szeretik a tornát -, hogy a svájci, berni Európa-bajnokságon a Dunaferr SE tornásznőjének (első éves felnőtt versenyző), Kovács Zsófiának igen nagy a tét.

Jankó Árpád

Nemcsak a kontinensviadalra szóló elismerés az egyetlen cél, hanem a jóval nagyobb kitétel: Kovács Zsófia és Makra Noémi közül az indulhat majd a brazíliai olimpián, aki az Európa-bajnokságon jobban szerepel. Draskóczy Imre szövetségi kapitány még azt is kijelentette, hogy a befutó az lesz, aki a döntőbe kerül.

Nos, mindannyian nagyon vártuk a berni viadalt, már csak azért is, mert az olimpiai kiküldetést, azaz a kiválasztást már nem lehetett (lehet) tovább húzni, mert ez felér egy fiatal sportoló és edzőik kínzásával. Már eddig is bíztunk nagyon Zsófia jó szereplésében, mert ebben az évben Linzben, Rióban a tesztversenyen, Dubajban a kupán is jóval eredményesebben versenyzett, mint a vetélytársa, Makra Noémi. A tárgyilagosság kedvéért el kell mondani, hogy a békéscsabai Makra komoly sérüléséből mostanában lábadozik.

Mindent egybe véve tehát nagy bizakodással küldtük el Zsófiát a kontinensbajnokságra, ahol csütörtökön megtörtént egy csodának is beillő rendkívül jó csapatszereplés, és Kovács Zsófia szenzációs teljesítménye. A Böczögő Dorina, Kovács Zsófia, Makra Noémi, Divéky Luca és Csányi Julianna összetételű női válogatott bejutott a csapatdöntőbe, mégpedig a nyolcadik helyen. Erre tizennyolc éve nem volt példa! Ezúttal Kovács Zsófia, Makra Noémi és Böczögő Dorina alkotta a magyar csapatot (ötből három főt lehetett nevezni, és mind a három eredménye számított.) Kovács Zsófia kezdte gerendán nagyszerűen, majd az első ugrása még ennél is kiválóbbra sikerült. 15 feletti pontot kapott. De minden szeren, felemáskorláton is remekelt Zsófia. 56.432 pontot kapott, egy fordulóval a vége előtt. (Ez egyéni összetettben a harmadik helynek felelt volna meg.) Ráadásul két szeren, felemáskorláton és ugrásban döntőbe jutott Kovács Zsófia. Makra Noémi hibázott, és így nem jutott a fináléba.

Az Európa-bajnokság után is várjuk Zsófia mosolyát, de amit eddig produkált, az is fantasztikus. Fotó: www.mob

A csapatdöntőt majd ma rendezik meg, a szerenkénti döntők ideje pedig vasárnap. (Úgy tudjuk, hogy ezt az MTV 4-es csatornája közvetíti.) Óriási siker előtt áll a dunaújvárosi lány. S mivel a szerenkénti döntőben Trenka János Zsófi edzője mellette lehet, mondhatjuk, hogy ez izgalmat oldhat, nyugalmat adhat a szerepléshez. (Másik edzője, Joó Gabriella is kint tartózkodik.) Felemáskorláton hatodikként, ugrásban hetedikként jutott a döntőbe, talajon pedig Zsófia a 3. számú tartalék lett. Ami biztos, majd mi izgulunk Zsófi helyett is idehaza.

Éppen ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy az itthon maradt dunaferres edzőknek vajon mi a véleményük a magyar női csapat és főleg a dunaújvárosi Kovács Zsófia szerepléséről.

Török Dániel: - Csodálatos eredmény a csapatdöntő, és Zsófia szereplése pedig egyéni csúcsot is jelent. Látszik, hogy ő egészséges sportoló minden szempontból. Vagyis mentálisan is topon, észnél volt. Szép, tiszta gyakorlatokat mutatott be. Az első ugrás kiviteli pontszáma 9.3 volt, ez pedig fantasztikus. Talajon pontosan érkezett a szőnyegre az akrobatikus sorok végén, Felemáskorláton is brillírozott. Szóval nagyon bízom abban, hogy ő fog utazni az olimpiára. Ha a tavaszi szerepléseiből összegzést csinálunk, akkor először is: Linzben megverte a svájci Európa-bajnokot, Steingrubert 56 körüli pontszámmal, a riói tesztversenyen is kiegyensúlyozottan szerepelt, és most Bernben is számunkra nagy boldogságot szerzett. Ezek tények, és ezek számítanak, semmi más.

Badics Réka: - Nagyon izgultunk a csapatért és Zsófiért. Nekünk hatalmas büszkeség, hogy a mi tanítványunk rontás nélkül csinálta végig gyakorlatait, Gyönyörűt ugrott, és korláton is finálés! Ez fantasztikus. Ismerjük, a folytatásban sem fogja túlizgulni a gyakorlatait. Bízunk benne.

Szőke Nóra: - Ő csak addig feszült, amíg nem lép a szerhez. Utána már remekül tud a gyakorlatára koncentrálni. Eddig magabiztos volt. Az utóbbi évek legnagyobb összpontszámát szerezte meg. A folytatásban is eredményes szereplést várunk tőle. De ne feledjük: Európa legjobb tornászai közt szerepel majd a szerenkénti döntőkben. Akadnak nagy ellenfelek. De őt nagyon motiválja, serkenti majd az a tudat, hogy a viadal első felvonása nagyon sikeres volt számára. Miért is ne: jó kezdés után jöhet a jó folytatás!

A Magyar Torna Szövetség honlapjának Kovács Zsófia a következőt nyilatkozta.

- Hihetetlen, hogy életem első felnőtt Európa-bajnokságán minden összejött, két szerfinálé és a csapatdöntő is, nagyon boldog vagyok. Az utolsó fordulót végig izgultuk a lányokkal, nem is számítottam rá, hogy minden sikerül, persze mielőtt kiutaztunk, egy szer fináléjában reménykedtem, de mégiscsak ez az első Eb-m. A gerenda előtt szokásosan izgultam, de ettől függetlenül sikerült, utána mindig jön egy lenyugvás, és már felszabadultan tudok versenyezni. Most is így volt, az ugrásomat nagyon szépen kiviteleztem, a pontom is magas lett, és a korlát szintén nagyon jól sikerült. Annak is örültem, hogy egy kisebb magyar szurkolótábor drukkolt nekünk végig a stadionban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!