Sport

2015.08.25. 17:30

Gurisatti Lilla: a négy aranyérem után hogyan tovább?

Gurisatti Lilla számára nagyon fontos volt ez a nyár. Utolsó éves juniorként szerepelhetett a magyar junior válogatottban a junior búvárúszók Európa-bajnokságán, és ugyancsak a csehországi Liberecben vízbe merült a csoportos számban a felnőtt magyar válogatott tagjaként is.

Jankó Árpád

A programok zsúfoltságát még az is fokozta, hogy Lilla gőzerővel készült az érettségire is, csak utána következhetett a felkészülés a két nagy versenyre. Az utolsó két hónapban, júniusban és júliusban fokozott tempóban folyt a munka, amelyben Gurisatti Gyula, az édesapa nagyon sokat segített. Versenyzői múltjából adódó rutinra Lillának szüksége volt.

Gurisatti Gyula: - Egy sérülés miatt eltiltottak a lövészettől, így az atyai koncentráció most csak Lilla és a magyar csapat két versenyére irányult. Részt vettem a pályamérésben, a megbeszéléseken, a felmerülő gondokat is sikerült megoldani. Majdhogy azt kell mondanom: az országos bajnokságot beáldoztuk az Eb és a vébé miatt. Lilla felkészülése remekül sikerült, amiért a DVCSH Kft.-nek is köszönetet kell mondanunk.

Gurisatti Lilla: - Az utolsó két hétben sikerült tóban is edzenünk. Alsónémediben egy tulajdonos megengedte a gyakorlást, és ez rengeteget jelentett a gyorsaság fejlesztésében és a technika csiszolásában.

- És következett a junior és a felnőtt verseny Liberecben...

- Higgadtan és ésszel kellett versenyeznem, mert nagyon piszkos volt a víz, a rossz látási viszonyok miatt nehéz volt a verseny. Apa viszont leleményesen kitalálta a gyakorlati megoldást, majdnem azt mondom, a trükköt. Ez a metszéspontok kiszámolásával kapcsolatos. A koszos vízben így tudtam pontosabban mozogni, és nagy előnnyel megnyertem a csillaggyakorlatot. Különben ez a kedvenc számom. Másnap az ötbójás gyakorlatnál szerencsére nagyon gyorsan korrigálta a hibákat, és így megszületett a második aranyérmem. A harmadik verseny a szlalom szám volt. Ebben egy cseh lánnyal minden eredményem megegyezett, így holtversenyben lettünk ketten első helyezettek. A parallel kevésbé sikerült, abban ötödik helyen végeztem.

Gurisatti Gyula: - Három junior arany után következett a felnőttek csoportos-gyakorlata, amely szintén ragyogóan sikerült. Mégpedig úgy, hogy Lilla a vezértájolós, a többiek csak őt követik a sorban. És ez pedig nagy felelősséggel, ügyességgel és tudással jár együtt, ha sikeres a csapat...

Gurisatti Lilla: - Vágner Zsófia, Hatházi Katalin, Berekméri Dóra és én egyedül juniorként szerepeltünk a magyar csapatban. Nagy örömöt jelentett számunkra, hogy a felnőtt válogatott történelmet írt: először nyert világbajnokságot.

Az egykori világbajnok, majd sikeres edző apa, Gurisatti Gyula magánemberként kísérte el lányát, Lillát a csehországi világbajnokságra. Együttműködésük igencsak eredményesre sikerült

Beszélgetésünk végére hagyta a komoly bejelentést az édesapa: Liberecben magánemberként voltam jelen és óriási öröm, hogy sikerült segíteni Lillának, ott lehettem mellette. Ki tudja, mit hoz a jövő, Tudja-e majd folytatni a búvárúszást. Lehet, hogy ezek voltak az utolsó versenyei.

A kissé sejtelmes atyai bejelentést már Lilla magyarázta meg.

- Felvettek egy angol egyetemre, amely Cardiff mellett működik. Ott sportpszichológiát hallgatok majd. A sportolást nem szeretném abbahagyni, de ez csak akkor sikerülhet, és akkor számíthat majd rám a magyar válogatott, ha a fizikai edzéseket, az erőfejlesztést szinte minden nap el tudom végezni. A tanév után májustól már az egyéb edzéseket itthon látogathatom, a versenyeken indulhatok. A vetélytársak, mármint a felnőtt külföldi búvárúszók, látva a juniorbeli sikereimet, tréfásan megjegyezték: tudjuk, hogy a felnőtteknél folytatod, ezért már most alaposan megfigyeltünk téged. Ők tehát számítanak az indulásomra. Remélem, nem csalódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!