Sport

2016.11.20. 20:30

A dunaújvárosi négyes döntőben a krimi újabb fejezetében ezúttal a BVSC volt a nyerő

Dunaújváros - Szombat délután. Lehetett volna ez egy szokványos hétvégi nap, de nem a női vízilabda szerelmeseinek. Rangos eseménynek adott otthont uszodánk: remek csapatokkal, sokat megélt edzői gárdákkal kezdődött a BENU Magyar Kupa négyes döntője. Amelynek végén az Újpest csapata vihette haza a trófeát, a DUE-Maarsk csapata harmadik lett.

Gallai Péter

Egy kupasorozat mindig különleges, hiszen bármi megtörténhet. Egy meccs, egy adott pillanat, az aznapi forma számít. Semmi más. Nincs javítási lehetőség, nincs következő párharc.

Az uszoda ünneplőben várta a szurkolókat szombaton, vendégeket, akik már az első összecsapást is szép számmal megnézték. Bár a Szentes sokáig tartotta magát és megcincálta az oroszlán bajszát, azért igazolódott a papírforma és az UVSE magabiztos győzelmet aratott. Így az újpestiek elsőként biztosították helyüket a vasárnapi döntőben.

Majd közeledett a négy óra, a második, nekünk újvárosiaknak fontos mérkőzés. A lányok sétálgattak felfelé az öltözőből. A lelátón sokasodott a tömeg, öröm volt látni, ahogy megteltek a padsorok. A kezdés előtt a lányokat figyeltük. Az izgalmat, a koncentrációt az arcokon, az elszánt, mindenre képes tekinteteket. A sípszó előtti pacsikat, kacsintásokat, öleléseket, egy-egy odamondást, az utolsó biztatásokat - ettől is szép a csapatsport.

Csabai Dóra kezében a kupagyőztesnek járó trófea, vasárnap az Újpest nyerte meg a finálét Fotó: Ady Géza

És vártuk a kezdést, a nézők elcsendesedtek, a rajt mindig ilyen.

Szoros, kiélezett küzdelemre számíthattunk. Mint ahogy azt az UVSE vezető-edzője, Áts Bertalan is elmondta, képtelenség volt megjósolni a meccs végeredményét. Ugyanis ez a két gárda az elmúlt időszakban rendre kiélezett párharcokat vívott egymással. Döntetlenek, büntető párharcok. Most sem volt ez másként, de ne szaladjunk ennyire előre.

Miután egymásnak feszültek a csapatok, a gólcsendet a BVSC törte meg. A dunaújvárosi lányok félénkebben kezdtek, de hamar érkezett a válasz Menczinger Katától. Gyors gólváltások után 3-4-es, BVSC vezetéssel zárult az első negyed.

Garda Krisztina még a bronzérem átvételekor is roppant szomorú volt, hiszen ők a legfényesebb medált akarták hazavinni
Fotó: Zsedrovits Enikő

A második felvonás is hatalmas küzdelmet hozott, bár még mindig a DUE-Maarsk ment az eredmény után. Lendületben maradtak a lányok, olyannyira, hogy hamarosan az eredményjelző döntetlent mutatott. Ekkor jött egy nem várt fordulat és Mihók Attila megkapta második sárgáját is, aminek eredményeképp piros lappal el kellett hagynia a kispadot. Ami a lányokra úgy hatott, hogy addig nem látott erőbedobással kezdtek el játszani. A meccs megfordulni látszott, hiszen a második negyed vége 7-6 volt lányaink javára.

A félidei pihenő után kiegyenlített négy perc következett. Majd Gurisatti Gréta nagyszerű lefordulás gólja után újra kettővel ment a DUE-Maarsk Graphics. A BVSC rendre próbára tette Kasó Orsolyát, aki kiváló formában védte a kaput. Az utolsó negyedre a mieink mehettek nyugodtabban, hiszen egygólos előnyük megmaradt. 8-7.

Mihók-Brávik Henriettának, akinek át kellett vennie a vezetőedző szerepét, nem volt könnyű dolga. Elképesztő küzdelem kezdődött az utolsó felvonásban. Szinte elfáradt az ember, ahogy nézte a csatát. Somhegyi Noémi remek találatával újra fellélegezhetett a DUE. Azonban, mint ahogy ezen a meccsen végig jellemző volt, azonnal jött a válasz, duplán. Máté Zsuzsanna, majd Kisteleki Dóra találatával újra döntetlent láthattunk a táblán. Ekkor senki nem tudta volna megmondani, ki nyeri ezt a találkozót, mert két igazán felkészült csapat küzdelme volt ez. Négy perccel a vége előtt Menczinger Kata és Szilágyi Dorottya összjátéka hozott egy kis reménysugárt a DUE- Maarsk Graphics számára. Azonban Kisteleki Dóra ismét egyenlített. A véghajrában nem bírtak egymással a csapatok, így maradt a döntetlen. Megint. Büntető párharc. Megint.

A csapatok kijelölték az öt lövőt. Kemény feladat odaállni és vállalni a dolgot, hiszen az adott pillanatban minden csak rajtad múlik. Ráadásul egy bitang hajtós mérkőzéssel a kezedben... Aki vállalja, már hős! Persze, nem biztos, hogy a végén örülni fog. Körbenéztem és azt láttam, hogy ökölbe szorított kezekkel szurkolnak kedvenceiknek a nézők. Már ezért megérte, azért, hogy ilyen délutánt szereztek ezek a lányok több száz embernek. Ez a sport varázsa. Együtt sírni, nevetni, kiabálni...

Elkezdődött a párharc. Az első kör egy-egy hibával lement. Micsoda izgalmak, pattanásig feszülő idegszálak. Mindenki tudni akarta már a végét, hiszen nem lehet ezt sokáig bírni. Azután eldőlt, szinte egy szempillantás alatt. Ami addig óráknak tűnt, hirtelen egyetlen másodperc alatt vége lett. Az egyikőjük ugrált örömében, a másikójuk pedig sírt. Nekünk, dunaújvárosi szurkolóknak szomorú volt látni, hogy a mi lányaink sírnak. Hatalmasat küzdöttek a csapatok, s ezt a csatát most a BVSC nyerte. Nem sikerült döntőbe jutni.

Mihók-Brávik Henrietta így értékelt: - Kiélezett meccset követően sajnos alulmaradtunk a büntető párharcban. Mihók Attila piros lapja után a lányok nagyon összeszedték magukat, Menczinger a vízben való irányításban volt nagy segítségemre, míg Grida (Garda Krisztina, a szerk.) a cserék jó alkalmazásában. Csak megköszönni tudom nekik, hiszen remek párharcot vívtunk ma. Természetesen szomorú vagyok, hogy nem mi játsszuk a döntőt.

Petrovics Mátyás: - Gyakorlatilag, aki látott már Dunaújváros - BVSC meccset bármilyen ki-ki helyzetben, ismerős érzése lehet. Hiszen a bajnokságban, ezelőtti kupákon rendre döntetlent játszottunk, s büntető párharcokat vívtunk. Szinte nincs különbség a csapatok között, ma nekünk jött ki jobban az ötméteres lövés. Fantasztikus mérkőzés volt. A döntőre megpróbáljuk kipihenni magunkat és mindent megteszünk a győzelemért.

Takács Orsolya: - Nagyon hosszú mérkőzésen vagyunk túl, igazán komoly ellenféllel találkoztunk ma, emelkedett hangulatban, igazi kupa elődöntőhöz méltóan. A védekezésünkre figyelve próbáltunk elöl jó teljesítményt nyújtani. Ilyen mérkőzésre számítottunk, hiszen a Dunaújvárossal sosincs ez másképp. Most kifújjuk magunkat és holnap megpróbálunk mindent, hogy megverjük az UVSE-t, amit szerdán láttunk, hogy nem lehetetlen.

Menczinger Kata: - Az első negyedben nem sikerült végrehajtani a megbeszélteket sem védekezésben, sem támadásban. Váltottunk védekezést, ami szépen összeállt. Voltak olyan pillanatok, amikor úgy gondolom, megnyerhettük volna a mérkőzést, de azokat a szituációkat nem lőttük be. A BVSC a hibáinkat kihasználva tudott egyenlíteni, a büntető párharcban pedig bármi lehetséges...

Így vasárnap délután a dunaújvárosi lányok csak a nézőtérről szemlélhették, hogy a Fabó Éva Sportuszodában végül Petrovics Mátyás, vagy Áts Bertalan fürdik meg ruhástul a finálé után. Végül utóbbit vágták be játékosai a vízbe, miután a címvédő 9-5-re megnyerte a döntőt.

A finalista csapatok az érmeket dr. Zlinszky Jánostól, a BENU Gyógyszertárak igazgatósági tagjától, Hesz Mátétól, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkárától, valamint Izsák Mátétól, a dunaújvárosi önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnökétől vehették át.

A szövetségi kapitány ilyen magas színvonalú meccsre számított

Az elődöntőket természetesen nem hagyta ki Bíró Attila szövetségi kapitány sem, aki lapunknak nyilatkozott a látottakról.

Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya   Fotó: Zs. E.

- Az első meccs elején a Szentes egészen jól játszott, tartotta magát. Nagyobb ellenállásra kényszerítette az UVSE-t, mint amire számítottam. Aztán a második félidőben kijött az Újpest komolyabb játékosállománya. De minden esetre elégedett voltam a szentesi fiatalok játékával - kezdte. - Ami pedig a DUE - BVSC találkozót illeti, pontosan egy ilyen magas színvonalú meccsre számítottam. Még az utolsó percben sem lehetett megjósolni ki kerül ki győztesen. A BVSC az elején agresszívabban védekezett és támadott. Ez által tudott vezetni. De a Dunaújváros felvette a kesztyűt és hasonló szintű játékkal a maga javára tudta fordítani a meccset. Utána teljesen kiegyenlített erők küzdelme volt. Tetszett a két kapus teljesítménye, és mindkét csapatban a válogatott, vagy válogatott közeli játékosok hozták a tőlük várhatót. Igazságos volt a döntetlen. A finálé? Remélem, hogy jó meccs lesz, hiszen ez a női vízilabda érdeke, hogy izgalmas mérkőzéseket láthassunk - fogalmazott a kapitány.

 

Jegyzőkönyv

DUE-Maarsk - BVSC 10-10 (3-4, 4-2, 1-1, 2-3, 4-5) - ötméteresekkel 4-5DUE-Maarsk: Kasó - Szilágyi 4, Gurisatti 4, Menczinger 2, Horváth, Somhegyi 1, Vályi F. Csere: Kiss (kapus), Huszti, Garda 1, Ziegler, Vályi V. 2, Mchunu. Vezetőedző: Mihók A.BVSC: Bolonyai - Farkas, Kisteleki D. 6, Takács 5, Leimeter 1, Kele, Gyöngyössy. Csere: Utassy, Pócsi, Koncz, Tamás, Varga, Máté 3. Vezetőedző: Petrovics Mátyás.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!